Jump to content

BIAB, czyli warzenie w worku bez wysładzania - fotoreportaż


Recommended Posts

a taka tkanina by się nadała? http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Tkanina_muslinowa_65_x_70_cm_-_1_szt&przedm=6993122&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F2053250&sortuj=kod

 

nie miałem tego w ręku więc nie wiem jakie ma "oczka" (czy wystarczająco gęste) ale skoro używana do serów to chyba będzie OK. Z uszyciem odpowiedniego worka do kega nie miałbym problemu a pewnie byłoby znacznie taniej niż za gotowy wór

 

mam jednak wrażenie że te worki Brewferma są ze sztucznej tkaniny, ktoś wie jak taka tkanina się nazywa bo bez nazwy ciężko to wyśledzic w sieci

 

przem

Link to post
Share on other sites
  • Replies 211
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

DR - a dałoby się dla nowych użytkowników tak troszkę bez ironii? Może postanowienie takie Świąteczne, co?

Postanowiłem spróbować popularnej ostatnio metody warzenia, szczególonie wśród początkujących piwowarów. Metoda ta nazywa się BIAB, czyli Brew In A Bag, albo "warzenie w worku". Zaletami tej prostej i

jeśli po ocieknięciu brakuje ci ilości litrów brzeczki to wysładzasz tyle ile potrzebujesz. Po co wyciskać? Przelej wodą a brzeczka wartościowa spłynie z młóta. Ja w ten sposób warzę juz od 3 lat

Posted Images

a taka tkanina by się nadała? http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Tkanina_muslinowa_65_x_70_cm_-_1_szt&przedm=6993122&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F2053250&sortuj=kod

 

nie miałem tego w ręku więc nie wiem jakie ma "oczka" (czy wystarczająco gęste) ale skoro używana do serów to chyba będzie OK. Z uszyciem odpowiedniego worka do kega nie miałbym problemu a pewnie byłoby znacznie taniej niż za gotowy wór

 

mam jednak wrażenie że te worki Brewferma są ze sztucznej tkaniny, ktoś wie jak taka tkanina się nazywa bo bez nazwy ciężko to wyśledzic w sieci

 

przem

Witam,

przem uszycie takiego wora, jeśli masz taką możliwość, to żadna trudność dla krawca. Taki wór ja dałem uszyć na początku mojego warzenia, później już warzyłem większe warki i oplot był konieczny.

W szyciu wora ważne jest aby grubość materiału była odpowiednia, tzn. materiał na dnie cieńszy od tego, który będzie na ścianach (ja tak miałem i u mnie się sprawdziło). Pomyśl, pogadaj z krawcową (co ona powie) i do dzieła, a w razie potrzeby zawsze ten wór można poprawić.

Link to post
Share on other sites
to żadna trudność dla krawca. Taki wór ja dałem uszyć na początku mojego warzenia, później już warzyłem większe warki i oplot był konieczny

tak jak pisałem nie mam problemu z uszyciem - mam kogoś kto mi zrobi obranko do wnętrza kega - natomiast zastanawiam się nad wyborem materiału, chciałem coś znaleźć w necie ale chyba skończy się na wizycie w sklepie, a może agrowłóknina/geowłóknina się nada?

niestety u nas w marketach budowlanych nie widziałem takich worków jak pisał scooby za $3

 

przejrzałem wczoraj youtube pod kątem BIAB i widzę że część ludzi stosuje taki patent że na dno gara wkłada się pod wór takie sitko jak do gotowania na parze (pewnie ma to swoją nazwę...)

 

przem

Link to post
Share on other sites
to żadna trudność dla krawca. Taki wór ja dałem uszyć na początku mojego warzenia' date=' później już warzyłem większe warki i oplot był konieczny[/quote']

tak jak pisałem nie mam problemu z uszyciem - mam kogoś kto mi zrobi obranko do wnętrza kega - natomiast zastanawiam się nad wyborem materiału, chciałem coś znaleźć w necie ale chyba skończy się na wizycie w sklepie, a może agrowłóknina/geowłóknina się nada?

niestety u nas w marketach budowlanych nie widziałem takich worków jak pisał scooby za $3

 

przejrzałem wczoraj youtube pod kątem BIAB i widzę że część ludzi stosuje taki patent że na dno gara wkłada się pod wór takie sitko jak do gotowania na parze (pewnie ma to swoją nazwę...)

 

przem

Ja miałem uszyty wór z materiału, który gdzieś leżał w szafie kilka lat - był ok.

Na dno gara może być zwykły durszlak (metalowy) albo co spowoduje , że młóto z worem w garze będzie kilka centymetrów powyżej dna ( coś wykombinuj tego typu co masz w domu ).

Link to post
Share on other sites

To jest z Ebay UK i wygląda tak samo jak worek który ja użyłem: http://www.ebay.co.uk/itm/5-GALLON-PAINT-STRAINER-ELASTIC-TOP-6-PK-TEA-JAM-/330390999864#sf

 

8.50 funtów za 6 worków plus przesyłka (z UK do Polski chyba nie może być aż taka droga).

 

Ja te worki zwykle używam do chmielenia szyszkami, 5 gal do gotowania, 1 gal do chmielenia na sucho.

Edited by scooby_brew
Link to post
Share on other sites

W takim razie mamy dwa worki ;)

http://piwodziej.pl/pl/p/Torba-do-zacierania/62

oraz

http://sklep.spinex.pl/index.php?kat=11&id=293

1. Na czym polega optymalizacja zacierania w worku z piwodzieja? "Torba uszyta została z dwóch różnych materiałów w celu zoptymalizowania procesu zacierania - na spodniej stronie bardziej, a po bokach mniej przepuszczalny."

2. Jak rozumiem kupując worek ze sklepu spinex musiałbym kłaść go na czymś ala durszlak, tak?

3. Czy aby na pewno te worki na farbę nadają się do kontaktu z żywnością...?

 

A to wszystko pod hasłem nowy sezon z nowym worem! :(

Link to post
Share on other sites

znalazłem firmę szyjącą wszelkiego typu worki filtracyjne (do cieczy i do gazów, wygląda to bardzo profi) i mogąca wykonać dowolny wzór z jednego z kilku materiałów które mają w ofercie czyli: wiskoza, poliamid, polipropylen, poliester a dodatkowo te materiały występują w różnych wariantach o "oczkach" 1,5, 10, 15, 25, 50, 100 i 200 mikronów

 

czy ktoś potrafi powiedzieć jaka gęstość materiału na BIAB - wyrażona w mikronach - byłaby optymalna z punktu widzenia tej metody ważenia tak aby z jednej strony materiał był dobrze przenikalny dla tego co ważne w brzeczce a z drugiej strony aby skutecznie zatrzymywał wszelkie drobiny z młóta?

 

przem

 

PS. @indY - prawdę mówiąc mam spore wątpliwości co do tego czy materiał używany do worka na farbę jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, podejrzewam raczej że jest tam sporo niezbyt zdrowych rzeczy ;)

Link to post
Share on other sites
znalazłem firmę szyjącą wszelkiego typu worki filtracyjne (do cieczy i do gazów, wygląda to bardzo profi) i mogąca wykonać dowolny wzór z jednego z kilku materiałów które mają w ofercie czyli: wiskoza, poliamid, polipropylen, poliester a dodatkowo te materiały występują w różnych wariantach o "oczkach" 1,5, 10, 15, 25, 50, 100 i 200 mikronów

 

czy ktoś potrafi powiedzieć jaka gęstość materiału na BIAB - wyrażona w mikronach - byłaby optymalna z punktu widzenia tej metody ważenia tak aby z jednej strony materiał był dobrze przenikalny dla tego co ważne w brzeczce a z drugiej strony aby skutecznie zatrzymywał wszelkie drobiny z młóta?

 

przem

 

PS. @indY - prawdę mówiąc mam spore wątpliwości co do tego czy materiał używany do worka na farbę jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, podejrzewam raczej że jest tam sporo niezbyt zdrowych rzeczy ;)

Ja bym użył taki materiał który jest bezpieczny dla żywności w wysokich temperaturach, wielkość otworów w siatce chyba najlepiej jak jest najmniejsza.

Te worki "do farby" zrobione są z nylonu t.j. z materiału używanego (m.in) do opakowania żywności. Nylon ma też punkt topnienia ok. 190°C, dlatego tutaj wielu piwowarów domowych używa je jako worki do chmieli, a ostatnio także jako worki do BIAB.

Edited by scooby_brew
Link to post
Share on other sites

@scooby:

czy po BIAB pozwalasz brzeczce obciekac jedynie siłą grawitacji czy też worek trochę wyciskasz?

 

btw: jedyny "gęsty" materiał którym od ręki dysponuję to agrowłóknina P50 (tanie to jak barszcz, więc koszt worka byłby praktycznie zerowy) , zrobiłem na szybko taki mały eksperyment że wyciąłem krążek z agrowłókniny, wyłożyłem nim kubeczek, wsypałem do środka kilka łyżek słodu i zalałem wrzątkiem, po 20 minutach wyciągnąłem zawartość z młótek tak jakby to była torebka z herbatą a "brzeczkę" przelałem do kieliszka - gdy wszystko się ustało na dnie był jednak osad, i to całkiem niemało osadu, z tym że były to naprawdę maleńkie drobinki, musiałby na to spojrzeć ktoś doświadczony w zacieraniu kto na oko potrafi ocenić czy taka "nieklarowność" mieści się w normie czy jednak agrowłóknina się nie nadaje do celów BIAB

 

przem

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Po miesiącu fermentacji (tylko "burzliwej" bez "cichej"), przelałem to piwo do kega. Piwo wyglągało na czyste i przeźroczyste.

2011-09-14_09-58-06_996.jpg

 

Po przelaniu jednak się pokazała duża warstwa osadu. Osad był grubości ok. 3 litrów, zwykle w metodzie "bez cichej" po ok. miesiąca fermentacji mam tylko ok. 1 litra osadu, który jest raczej skompaktowany. Tym razem jest ok. 3 litry osadu który wygląda mi na luźny, łatwo przelewający się z boku na bok w fermentorze.

2011-09-14_10-00-38_979.jpg

2011-09-14_10-45-32_47.jpg

Piwo jednak wyszło czyste. W smaku jest wporządku, bez objaw autolizy itp. Spodziewam się że za kilka dni piwo się wyklaruje do końca w kegeratorze.

2011-09-19_15-44-51_159.jpg

Edited by scooby_brew
Link to post
Share on other sites

Wg. mnie poliester odpada, a wszystkie te worki są z poliestru. Obawiam się, że przy temperaturach ok 75°C coś niecoś może przeniknąć z takiego worka do brzeczki.

Link to post
Share on other sites

Jak zaczynałem przygodę z piwowarstwem to moja pierwsza warka z zacieraniem była w poszewce od poduszki bo nie chciałem słuchać o jakiś filtrach .Zrobiłem Dunkelweizen piwo wyszło jak kryształ co na pszeniczne aż nie wypada,niestety jedyny bul to waga tego i wyciąganie z gara żeby osiąkło i długość filtracji . Co do poszewki kupiłem najtańszą białą w markecie .

Link to post
Share on other sites
Jak zaczynałem przygodę z piwowarstwem to moja pierwsza warka z zacieraniem była w poszewce od poduszki bo nie chciałem słuchać o jakiś filtrach .Zrobiłem Dunkelweizen piwo wyszło jak kryształ co na pszeniczne aż nie wypada,niestety jedyny bul to waga tego i wyciąganie z gara żeby osiąkło i długość filtracji . Co do poszewki kupiłem najtańszą białą w markecie .

Prezydent się zalogował? :)

Link to post
Share on other sites
Jak zaczynałem przygodę z piwowarstwem to moja pierwsza warka z zacieraniem była w poszewce od poduszki bo nie chciałem słuchać o jakiś filtrach .Zrobiłem Dunkelweizen piwo wyszło jak kryształ co na pszeniczne aż nie wypada' date='niestety jedyny[b'] bul[/b] to waga tego i wyciąganie z gara żeby osiąkło i długość filtracji . Co do poszewki kupiłem najtańszą białą w markecie .

Prezydent się zalogował? :)

Mam nadziejię że nie :)

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Wg. mnie poliester odpada' date=' a wszystkie te worki są z poliestru. Obawiam się, że przy temperaturach ok 75°C coś niecoś może przeniknąć z takiego worka do brzeczki.[/quote']

 

Witam, z zaciekawieniem przeczytałem ten temat.

Może jak rozpocznę przygodę z zacieraniem, wykorzystam tą metodę.

Czy osoby stosujące BIAB, mogą napisać na co należy zwrócić szczególną uwagę w trakcie przygotowań, jak i samego zacierania?

Chciałem też wspomnieć, że przy 75 `C nic nie przeniknie z worka poliestrowego.

Dzianiny takie, wytrzymują dużo wyższe temperatury w procesie sublimacji (nanoszenie nadruku na materiał).

Edited by pershi
Link to post
Share on other sites

 

1. Na czym polega optymalizacja zacierania w worku z piwodzieja? "Torba uszyta została z dwóch różnych materiałów w celu zoptymalizowania procesu zacierania - na spodniej stronie bardziej, a po bokach mniej przepuszczalny."

 

 

Zielony jestem, ale wydaje mi się że większa przepuszczalność na dnie worka pomaga przy filtracji - brzeczka nie "ucieka" bokami worka, tylko przepływa przez młóto i lepiej się klaruje.

 

Bardzo ciekawy wątek, to właśnie brak sprzętu do filtrowania sprawia że tak boję się zacierania. Wygląda na to że problem rozwiązany. :)

 

Mam jeszcze pytanie - czy zacierając tą metodą można przeprowadzić normalne wysładzanie (w innym pojemniku z zaworem), czy coś stoi na przeszkodzie? jacer wspomniał że przekłada wór i wysładza. Zakładamy że używany jest worek z bardziej przepuszczalnym dnem, tak żeby woda do wysładzania musiała przepłynąć przez młóto.

Link to post
Share on other sites

Zielony jestem, ale wydaje mi się że większa przepuszczalność na dnie worka pomaga przy filtracji - brzeczka nie "ucieka" bokami worka, tylko przepływa przez młóto i lepiej się klaruje.

 

Bardzo ciekawy wątek, to właśnie brak sprzętu do filtrowania sprawia że tak boję się zacierania. Wygląda na to że problem rozwiązany. :)

 

Mam jeszcze pytanie - czy zacierając tą metodą można przeprowadzić normalne wysładzanie (w innym pojemniku z zaworem), czy coś stoi na przeszkodzie? jacer wspomniał że przekłada wór i wysładza. Zakładamy że używany jest worek z bardziej przepuszczalnym dnem, tak żeby woda do wysładzania musiała przepłynąć przez młóto.

 

 

Skoro masz inny pojemnik z zaworem, zamontuj tam oplot i filtruj w nim.

Link to post
Share on other sites
  • elroy pinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.