Skocz do zawartości

Danstar Nottingham po 5 dniach tylko 5blg


mcpol1

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie robiłem piwko jasne na słodzie pale ale, fermentacja w 19°C początkowe blg 13 a teraz po 5 dniach utrzymuje sie od wczoraj 5 blg. Podobno to dość żarłoczne drożdże które potrafią odfermentować do 1 blg. Tymczasem u mnie wygląda jakby już się napracowały. Cała piękna piana opadła po wierzchu pływają tylko jakieś pojedyncze pęcherzyki powietrza i pozostałości drożdży. Zapowiadały się ciekawie bo ruszyły z kopyta .Ktoś podpowie co się mogło wydarzyć?

Z góry dziękuję...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Termometry mam ze 3, balingometry 2. Zamknąłem fermentator i poczekam jeszcze troche. Przenioslem fermentator do pomieszczenia o temp 21, zobaczymy za kilka dni. Powiem tylko szczerze ze czytajac o tych drozdzach spodziewalem sie burzy... i poczatek byl nawet intensywny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z zacieraniem? Jeśli tak, to jak wyglądały przerwy? Jeśli zacierałeś "na słodko", to może w brzeczce było za mało cukrów fermentowalnych i teraz drożdże miotają się po fermentorze i nie mają co jeść, mimo, że jest 5 blg...

 

zapomniałem dopisać: ostatnią warkę robiłem na tych drożdżach, zacieranie 30/30 i przy rozlewie było 2,5 °Blg

Edytowane przez gregroc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.