Jump to content
Sign in to follow this  
mcpol1

Danstar Nottingham po 5 dniach tylko 5blg

Recommended Posts

Jak w temacie robiłem piwko jasne na słodzie pale ale, fermentacja w 19°C początkowe blg 13 a teraz po 5 dniach utrzymuje sie od wczoraj 5 blg. Podobno to dość żarłoczne drożdże które potrafią odfermentować do 1 blg. Tymczasem u mnie wygląda jakby już się napracowały. Cała piękna piana opadła po wierzchu pływają tylko jakieś pojedyncze pęcherzyki powietrza i pozostałości drożdży. Zapowiadały się ciekawie bo ruszyły z kopyta .Ktoś podpowie co się mogło wydarzyć?

Z góry dziękuję...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź termometr i to nie tylko w dwóch temp. 0 i 100°C , ale w najbardziej nas interesujących. temp. Więcejj niż 2,5°Blg to sukces jak na te żarłacze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Termometry mam ze 3, balingometry 2. Zamknąłem fermentator i poczekam jeszcze troche. Przenioslem fermentator do pomieszczenia o temp 21, zobaczymy za kilka dni. Powiem tylko szczerze ze czytajac o tych drozdzach spodziewalem sie burzy... i poczatek byl nawet intensywny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka z zacieraniem? Jeśli tak, to jak wyglądały przerwy? Jeśli zacierałeś "na słodko", to może w brzeczce było za mało cukrów fermentowalnych i teraz drożdże miotają się po fermentorze i nie mają co jeść, mimo, że jest 5 blg...

 

zapomniałem dopisać: ostatnią warkę robiłem na tych drożdżach, zacieranie 30/30 i przy rozlewie było 2,5 °Blg

Edited by gregroc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.