Skocz do zawartości
mcpol1

Danstar Nottingham po 5 dniach tylko 5blg

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie robiłem piwko jasne na słodzie pale ale, fermentacja w 19°C początkowe blg 13 a teraz po 5 dniach utrzymuje sie od wczoraj 5 blg. Podobno to dość żarłoczne drożdże które potrafią odfermentować do 1 blg. Tymczasem u mnie wygląda jakby już się napracowały. Cała piękna piana opadła po wierzchu pływają tylko jakieś pojedyncze pęcherzyki powietrza i pozostałości drożdży. Zapowiadały się ciekawie bo ruszyły z kopyta .Ktoś podpowie co się mogło wydarzyć?

Z góry dziękuję...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź termometr i to nie tylko w dwóch temp. 0 i 100°C , ale w najbardziej nas interesujących. temp. Więcejj niż 2,5°Blg to sukces jak na te żarłacze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Termometry mam ze 3, balingometry 2. Zamknąłem fermentator i poczekam jeszcze troche. Przenioslem fermentator do pomieszczenia o temp 21, zobaczymy za kilka dni. Powiem tylko szczerze ze czytajac o tych drozdzach spodziewalem sie burzy... i poczatek byl nawet intensywny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka z zacieraniem? Jeśli tak, to jak wyglądały przerwy? Jeśli zacierałeś "na słodko", to może w brzeczce było za mało cukrów fermentowalnych i teraz drożdże miotają się po fermentorze i nie mają co jeść, mimo, że jest 5 blg...

 

zapomniałem dopisać: ostatnią warkę robiłem na tych drożdżach, zacieranie 30/30 i przy rozlewie było 2,5 °Blg

Edytowane przez gregroc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×