Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

A dziś powstała kolejna warka

WARKA 32

 

Zasyp:

3,5 kg - słód pilzneński

0,7 kg - słód Carahell

0,5 kg - słód melanoidynowy

0,1 kg - słód Caraaroma

0,1 kg - słód zakwaszający

 

Przerwy:

60 minut w 65C

15 minut w 72C

 

a teraz się gotuje...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zapomniałam :) ale ze względu na mój "odmienny stan" i szalejącego w moim (coraz większym) brzuchu brzdąca czasami ciężko mi się zebrać :rolleyes:

O, gratulacje!!! :)

No, to potem też nie będzie za dużo czasu na warzenie.

 

Ja jednak liczę (u siebie), że z czasem wyrośnie pomocnik, żeby nie napisać piwowarka. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zapomniałam :) ale ze względu na mój "odmienny stan" i szalejącego w moim (coraz większym) brzuchu brzdąca czasami ciężko mi się zebrać :rolleyes:

O' date=' gratulacje!!! :)

No, to potem też nie będzie za dużo czasu na warzenie.

 

Ja jednak liczę (u siebie), że z czasem wyrośnie pomocnik, żeby nie napisać piwowarka. :)[/quote']

Dzięki :) mam nadzieję, że znajdę chwilkę czasu na relaks przy gotującej się brzeczce :)

 

A wracając do warki 32 to gotowanie trwało 70 minut

 

Chmielenie:

35g Marynki (szyszka) na początku gotowania

35g Żateckiego (granulat) na 5 minut przed końcem gotowania

 

Wyszło 23l brzeczki o ekstrakcie 13 Blg. Zadane gęstwą Munich Lager z warki 30.

 

To już chyba koniec sezonu "lagerowego". Temperatura w piwnicy podniosła się niestety do 13-14C. Więc i po dwóch ostatnich piwach nie ma się co spodziewać czystego charakteru :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajne warki' date=' no bo ja już myślałem, że zapomniałaś o warzeniu piwa. JK[/quote']

Nie zapomniałam :) ale ze względu na mój "odmienny stan" i szalejącego w moim (coraz większym) brzuchu brzdąca czasami ciężko mi się zebrać :rolleyes:

moje gratulacje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie :) ale poczekajcie z tymi gratulacjami do sierpnia...

 

Ciąg dalszy robienia zapasów:

 

WARKA 33

 

Zasyp:

4,5 kg - słód pilzneński

0,5 kg - słód Caraamber

0,2 kg - słód pszeniczny jasny

0,05 kg - słód Carafa typ III

 

Przerwy:

65 minut w 64C

10 minut w 73C

 

Obecnie zacier czeka na filtrację...

 

Mam problem z drożdżami. W poniedziałek zaktywowałam saszetkę German Ale, niestety do dziś saszetka była zupełnie płaska. Rano zrobiłam starter, poczekam zobaczę. W razie czego mam jeszcze S-33.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc jeszcze uzupełnienie sprawozdania z warki 33:

 

Chmielenie:

20g Marynki - na początku gotowania

30g Żateckiego - 20 minut przed końcem gotowania

20g Żateckiego - 3 minuty przed końcem gotowania

 

Gotowanie 65 minut

 

Wyszło 23 litry o ekstrakcie 14 Blg. Zadane starterem German Ale - ciekawe czy wystartuje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj warka 32 po 9 dniach fermentacji burzliwej została przelana na cichą.

 

Niestety drożdże German Ale nie ruszyły :P Warkę 33 musiałam więc ratować dodaniem suchych drożdży U-05. Zobaczymy, czy coś tego wyjdzie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to pech, ale mam nadzieję, że tej warki nie zmarnujesz byłoby bardzo szkoda. jK

mam nadzieję, ze coś z tego wyjdzie. Drożdże były jakieś trefne :P

 

Jutro przymierzam się do Wita. Niestety w sklepie udało mi się kupić tylko kilogram płatków pszenicznych. Troszkę mało :), ale mam nadzieję, ze coś na kształt Witbiera wyjdzie. Ususzyłam też troszkę skórki z pomarańczy, pachnie ładnie może odważę się jej użyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 34 - WIT

Zasyp:

dość przypadkowy - resztki słodów, mieszanka śniadaniowa własnej kompozycji...

 

2 kg słodu pilzneńskiego

1 kg słodu pszenicznego

0,05 kg słodu zakwaszającego

1 kg płatków pszenicznych błyskawicznych

0,25 kg mieszanki płatków owsianych i jęczmiennych błyskawicznych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciąg dalszy opisu.

 

Przerwy:

15 minut w 54C

90 minut w 63C

70 minut w 72C

 

Filtracja poszła nadzwyczaj sprawnie jak na ten zasyp.

 

Chmielenie:

30g Saaz w 10 minucie gotowania

20g Curacao i 15g świeżo zmielonej kolendry 15 minut przed końcem gotowania.

 

Całkowity czas gotowania 75 minut.

 

Otrzymałam 19l brzeczki o ekstrakcie 14 Blg - trochę dużo jak na Wita, ale już nie chciało mi się rozcieńczać.

 

 

Zadane starterem ze świeżej saszetki Belgian Wit. Tym razem nie było żadnych problemów ze startem drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś po 3 tygodniach fermentacji cichej rozlałam warkę 31. Do refermentacji użyłam 150g glukozy.

Przedwczoraj Wit'a (warka 34) przelałam na cichą, a kilka dni temu to samo zrobiłam z nieszczęsną warką 33 - jak na razie nie widać objawów zepsucia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Robienia zapasów ciąg dalszy.... może faktycznie przyda się na chrzciny :)

 

Warka 35 - Mocne Białe Piwko

 

Zasyp:

3,0 kg- słód pilzneński

1,6 kg - płatki pszeniczne

0,1 kg - słód zakwaszający

 

Płatki skleikowane w 6l wody.

 

Przerwy:

60 minut w 63C

50 minut w 72C

 

Gotowanie 70 minut

40g chmielu Żateckiego w 5 minucie gotowania

15g świeżo zmielonej kolendry i 20g curacao na 3 minuty przed końcem gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na warkę 34 i 35 to z chęcią bym się załapał :) Pstryknij fotkę chociaż :)

Jeśli coś z tego wyjdzie to oczywiście z przyjemnością Ci wyślę, bo do Krakowa chyba nieszybko się wybiorę :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na warkę 34 i 35 to z chęcią bym się załapał :) Pstryknij fotkę chociaż :)

Jeśli coś z tego wyjdzie to oczywiście z przyjemnością Ci wyślę' date=' bo do Krakowa chyba nieszybko się wybiorę :/[/quote']

Zostaw więc coś z tych dwóch dla mnie :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ekstrakt brzeczki nastawnej warki 35 to 15,5Blg. Zadane drożdżami zebranymi po cichej fermentacji warki 34. Teraz już pięknie fermentuje :)

 

Pogoda nieciekawa więc dziś też postanowiłam coś uwarzyć.

WARKA 36 - Ale

 

Zasyp:

- 2,35 kg - słód pilzneński

- 1,8 kg - słód Pale Ale

- 0,5 kg - słód Caraamber

- 0,35 kg - słód Carapils

 

Przerwy:

- 50 minut w 64C

- 20 minut w 72C

 

Gotowanie 60minut

Chmielenie:

30g Marynki (szyszki) na początku gotowania

30g Żateckiego (granulat) - 5 minut przed końcem gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warki 35 i 36 zostały wczoraj przelane na cichą, a dziś warka 33 zostanie rozlana do butelek z 150g glukozy.

A teraz warzy się dubbel.

WARKA 37 - DUBBEL

 

Zasyp:

3,0 kg - słód pilzneński

1,0 kg - słód monachijski II

0,6 kg - słód pszeniczny jasny

0,4 kg - słód melanoidynowy

0,25g - słód Caramunich typ III

 

Przerwy:

10 minut w 55C

40 minut w 64C

50 minut w 72C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.