Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...

Warki 166 i 167 to wariacje na temat witbiera. 166 już wypite, a 167 właśnie fermentuje.

 

Teraz chłodzi się kolejna warka, wzorowana na bardzo udanej warce 147 czyli amerykańskiej pszenicy.

 

WARKA 168

AMERYKAŃSKA PSZENICA

 

Zasyp:

6,0kg słód pilzneński

6,0kg słód pszeniczny jasny

 

Zacieranie:

15 minut w 44C

5 minut w 52C

45 minut w 63C

25 minut w 72C

 

Gotowanie 70 minut

Chmielenie:

30g Citry do pierwszej brzeczki

25g Citry w 10 minucie gotowania

15g Citry w 65 minucie gotowania

65g Citry podczas chłodzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dostałem taką na citrze pszenicę od znajomego, super piwko, pachniało limonką. Na lato akurat. Domyślałem się, że było na tym chmielu a teraz mam pewność, czyli moją 18stką będzie warka ''pszenna limonka'' dzięki za podpowiedź :)

Edytowane przez GB...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz chłodzi się kolejna warka, wzorowana na bardzo udanej warce 147 czyli amerykańskiej pszenicy.

 

Z tego co pamiętam to była dość przypadkowa, ze względu na awarię pompy. Nie zaszkodziło jej to jednak skoro była smaczna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz chłodzi się kolejna warka, wzorowana na bardzo udanej warce 147 czyli amerykańskiej pszenicy.

 

Z tego co pamiętam to była dość przypadkowa, ze względu na awarię pompy. Nie zaszkodziło jej to jednak skoro była smaczna :)

Była rewelacyjna i niestety szybko zniknęła :)

 

Dziś znów powtórka, tym razem z GCh.

 

WARKA 169

BELGIAN PALE ALE

 

Zasyp:

7,5kg pale ale

3,0kg monachijski

0,9kg abbey malt

0,4kg Carabelge

 

Zacieranie:

5 minut w 55°C

20 minut w 64°C

45 minut w 72°C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

60g Brewers Gold w 5 minucie gotowania

60g Styrian Goldings + mech irlandzki w 50 minucie gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz chłodzi się kolejna warka, wzorowana na bardzo udanej warce 147 czyli amerykańskiej pszenicy.

 

Z tego co pamiętam to była dość przypadkowa, ze względu na awarię pompy. Nie zaszkodziło jej to jednak skoro była smaczna :)

Była rewelacyjna i niestety szybko zniknęła :)

 

Dziś znów powtórka, tym razem z GCh.

 

WARKA 169

BELGIAN PALE ALE

 

Zasyp:

7,5kg pale ale

3,0kg monachijski

0,9kg abbey malt

0,4kg Carabelge

 

Zacieranie:

5 minut w 55°C

20 minut w 64°C

45 minut w 72°C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

60g Brewers Gold w 5 minucie gotowania

60g Styrian Goldings + mech irlandzki w 50 minucie gotowania

Tak tylko z ciekawości, na jakich robaczkach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jutro będę rozlewał piwo wg tej receptury . Ciekawy jestem jakie wyszlo Saison wg Pani receptury wyszedl świetny

Cieszę się, że Saison się udał, mam nadzieję że BPA będzie równie dobre :)

Swoją drogą jakoś staro się czuję ostatnio na tym forum, wszyscy mi walą "per Pani" :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą jakoś staro się czuję ostatnio na tym forum, wszyscy mi walą "per Pani"

Ukryj liczbę warek, to się odmłodzisz :D

Ojjj tam, nie czuje potrzeby odmładzania się, ale na forum zawsze pisaliśmy do siebie "per ty", dlatego zaczęłam się zastanawiać o co chodzi, że coraz częściej ludzie zwracają się do mnie - proszę pani ;)

 

Belgian Pale Ale już pięknie fermentuje :)

Dziś chyba uwarzymy coś na ekstraktach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ojjj tam, nie czuje potrzeby odmładzania się, ale na forum zawsze pisaliśmy do siebie "per ty", dlatego zaczęłam się zastanawiać o co chodzi, że coraz częściej ludzie zwracają się do mnie - proszę pani ;)

 

Piwo.org najkulturalniejsze forum :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dlatego zaczęłam się zastanawiać o co chodzi, że coraz częściej ludzie zwracają się do mnie - proszę pani ;)

 

 

Jak zwykle prawdopodobnie wynika to ze złożenia kilku elementów:

1. Twój licznik jest już b.wysoki

2. jesteś "modem"

3. prowadzisz sklep

4. itd. itp ;)

5.

Piwo.org najkulturalniejsze forum

:) Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 170

AUSTRALIJSKIE PALE ALE

 

2x 1,7kg ekstrakt słodowy jasny WES

15g i 30g chmiel Galaxy

drożdże Danstar Nottingham

 

Ekstrakty zagotowane z 20l wody. Na początku gotowania dodane 15g chmielu Galaxy. Gotowanie 60 minut, tuż przed wyłączeniem palnika do brzeczki poszło 30g chmielu Galaxy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Teraz chłodzi się kolejna warka, wzorowana na bardzo udanej warce 147 czyli amerykańskiej pszenicy.

 

Z tego co pamiętam to była dość przypadkowa, ze względu na awarię pompy. Nie zaszkodziło jej to jednak skoro była smaczna :)

Była rewelacyjna i niestety szybko zniknęła :)

 

Dziś znów powtórka, tym razem z GCh.

 

WARKA 169

BELGIAN PALE ALE

 

Zasyp:

7,5kg pale ale

3,0kg monachijski

0,9kg abbey malt

0,4kg Carabelge

 

Zacieranie:

5 minut w 55°C

20 minut w 64°C

45 minut w 72°C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

60g Brewers Gold w 5 minucie gotowania

60g Styrian Goldings + mech irlandzki w 50 minucie gotowania

 

I jeszcze jedno pytanko, jeżeli można:

 

ile wody na powyższą recepturkę i czy to jest ta receptura, jesli tak to czemu się różni?

 

Pozdrawiam

Edytowane przez marekch2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.