Jump to content
dori

Dori z piwem zmagania

Recommended Posts

Po dwumiesięcznej przerwie mój browarek (jeszcze bez nazwy) wznowił działalność. Właśnie trwa przerwa w kadzi filtracyjnej. Ale po kolei...

 

Warka nr 21

WITBIER

 

Zasyp:

2,3 kg słód pilzneński

1,0 kg słód pszeniczny jasny

1,2 kg płatki pszeniczne

 

Płatki skleikowałam w 3l wody.

Kleik przelałam do gara zaciernego dodałam 8l zimnej wody. Temperatura ustaliła się na 49C. Następnie wsypałam całość słodu.

Przerwy:

45C -20minut

65C - 90minut (pozytywna próba jodowa)

72C - 40minut (negatywna próba jodowa)

Duża ilość surowców niesłodowanych sprawia, że zacier bardzo długo się scukrza :). A teraz czeka mnie zapewne horror związany z filtracją...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przełomem czerwca/lipca Cię na warzenie wzięło? :)

Ale wreszcie chłodniej się zrobiło :). Na sobotę planuję kolejną warkę.

 

Filtracja trwała prawie dwie godziny, ale teraz już się gotuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przełomem czerwca/lipca Cię na warzenie wzięło? :)

Nie mogła wytrzymać :)

To chyba jedyne logiczne wytłumaczenie :)

 

Piwo gotowało się 70 minut. Na początku gotowania dodałam 20g granulatu Marynki.

Wyszło 20,5l brzeczki o ekstrakcie 14Blg. Starter drożdżowy 3944 Belgian Witbier zadany w temperaturze 26C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka numer 21 ładnie fermentuje, a teraz powstaje kolejna wariacja na temat Witbier'a :)

 

Warka nr 22

WITBIER II

 

Zasyp:

- 2,0 kg słód pilzneński

- 0,5 kg słód pszeniczny jasny

- 0,8 kg płatki pszeniczne

- 0,2 kg mąka pszenna

- 0,4 kg płatki owsiane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki i mąka skleikowane w 6l wody.

 

Przerwy:

65C - 100 minut

72C - 30 minut

 

A filtracja trwa już czwartą godzinę, i końca nie widać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A filtracja trwa już czwartą godzinę, i końca nie widać :)

Tak się właśnie zastanawiam, jak wygląda skuteczność różnych sposobów filtrowania. Worek zacierno/filtracyjny próbowałem na dwa sposoby - bez pozytywnego rezultatu. Kadzi filtracyjnej nie miałem okazji testować, natomiast filtrator z rurek - zachwycił mnie szybkością filtrowania. Powiem szczerze, że rurkami filtrowałem tylko raz - pszeniczniaka, ale czas filtracji i to raczej dziesiątki minut a nie godziny. Ten sposób filtracji ma jedną wadę - trzeba cały czas dolewać wody żeby do rurki nie dostało się powietrze, ale reszta to raczej same zalety.

Mam nadzieje że jutro zabiorę się za piwo, i przy filtracji zrobię dokumentacje - ile cały proces trwa, jak wygląda klarowność brzeczki po, itp.

 

T.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtracja trwała 5 godzin, filtrat bardzo mętny :) w sumie po tym zasypie można się było tego spodziewać.

Gotowanie 60 minut.

Na początku gotowania 25g Marynki (granulat)

w 45 minucie gotowania 8g kolendry i 10g curacao

w 55 minucie gotowania 7g kolendry i 10g curacao

 

tzi liczę, że zdasz relację z warzenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyszło 21l bardzo mętnej brzeczki o ekstrakcie 12Blg. Zadane drożdżami Wyeast Belgian Witbier.

Zobaczymy co z tego wyjdzie na razie daję sobie spokój z Witbier'ami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak sobie czytam i też mi się już chce warzyć... Żeby nie powiedzieć że mnie skręca... No ale, raz powiedziane - trzeba dotrzymać. Jedyne co mogę zrobić to gonić teraz ekipę i Pana Developera, żeby móc jak najszybciej warzyć w swoim własnym domu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burzliwa fermentacja warki 21 trwa już tydzień jednak piana na obu piwach trzyma się w najlepsze, więc z przelewaniem na cichą jeszcze się muszę wstrzymać :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana (drożdże) nadal tworzy gruby kożuch na powierzchni piwa. Przez 9 dni fermentacji Blg spadł z 14 do 7 :). Więc nie wiem czy przelać na cichą, czy jeszcze czekać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 7 blg jak nie zejdzie niżej w ciągu dwu pomiarów w ciągu dwu dni to ja bym zlewał na cichą. Wszystko zależy jak często dokonujesz pomiarów. Jeśli od 2 dni już nie ruszyło w dół to przy okazji następnego pomiaru już bym zlał, niech na cichej dofermentowuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sugerowałam sie pianą i dopiero pierwszy raz zmierzyłam Blg. Jutro (czyli dziś :))wieczorem powtórzę pomiar i wtedy zdecyduję co dalej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże jakieś leniwe są :)

Dziś zmierzyłam zawartość ekstraktu w obu Witbierach: warka 21 - 5Blg, warka 22 - 3Blg. W obu przypadkach jeszcze widać oznaki intensywnej fermentacji, więc z przelewaniem na cichą jeszcze poczekam.

Zapach i smak super, szczególnie aromatyzowanej warki 22 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żebym wiedział, że lipiec będzie taki deszczowy i zimny - zaplanowałbym sobie jeszcze jedną warkę przed przeprowadzką... Udało Ci się z dobrym terminem na te Witbiery... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie przelałam na cichą Witbier'a z warki 21. Ekstrakt zszedł do 3 Blg. Pobiłam chyba rekord - 2 tygodnie fermentacji burzliwej.

Ale piwko pachnie ładnie i jeszcze lepiej smakuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pobiłam chyba rekord - 2 tygodnie fermentacji burzliwej.

Ale piwko pachnie ładnie i jeszcze lepiej smakuje :)

Niezły czas :). Mój rekord to około 5-7 dni. A fermentacja w jakiej temperaturze się u Ciebie odbywała ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niezły czas :). Mój rekord to około 5-7 dni. A fermentacja w jakiej temperaturze się u Ciebie odbywała ?

Temperatura 22-23C. Dziwnie ta fermentacja przebiegała - zobaczymy co z tego wyjdzie :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ochotę jutro coś uwarzyć, a tu zapowiadają na przyszły tydzień upały ponad 35C :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I słusznie! Będzie co potem degustować :)

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.