Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted August 20, 2011 1. Czy chmiel trzeba wygotować lub w jakiś inny sposób wysterylizować? 2. Czy wrzucić po prostu do fermentora, czy też umieścić w woreczku, pończosze itp.? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bimbelt 101 Posted August 20, 2011 (edited) 1. Nie trzeba, jeśli był szczelnie zamknięty w oryginalnym opakowaniu. 2. Siateczka, to potencjalne źródło zakażenia. Ja sypię bezpośrednio, a przy przelewaniu na końcówkę wylotową wężyka, zakładam wymoczony w piro kawałek pończochy. Elegancko wypłapuje wszelkie farfocle. Edited August 20, 2011 by bimbelt Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 319 Posted August 20, 2011 daj do wygotowanej pończochy,tylko kup jasną i pogotuj ją chwile ,żeby barwnik puściła. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted August 20, 2011 1. Nie trzeba, jeśli był szczelnie zamknięty w oryginalnym opakowaniu. Tydzień temu był, ale pół opakowania zużyłem na chmielenie podczas gotowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marjan 0 Posted August 20, 2011 A trzymałeś go na powietrzu? Jak nie to raczej nic nie powinno się stać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted August 20, 2011 Nie, w pudełku, w którym był kupiony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted August 20, 2011 Ja wrzucałem bezpośrednio z pudełka. Chmiel jest antyseptyczny, więc raczej nic na nim nie przeżyje. Quote Share this post Link to post Share on other sites