Jump to content
Sign in to follow this  
Kunter

Refermentacja piw typu lager/pilsner.

Recommended Posts

Natknąłem się gdzieś kiedyś na informację że do piwa dolnej fermentacji w celu jego nagazowania należy dodać nieco mniej ekstraktu/cukru/rezerwy itp. ze względu, że piwo takie fermentuje w niższych temperaturach(od około 4°C do 12°C) a co za tym idzie więcej CO2 rozpuszcza się w piwie a mniej ucieka przez rurkę i łatwiej wyprodukować domowe granaty zaczepne :D Pobrałem program do obliczania rezerwy(autorstwa Jacka Kocurka - Szacun kolego!) i wygląda na to, że uwzględnia on wszystkie istotne parametry młodego piwa, w tym również temperaturę fermentacji. Pytanie czy próbowaliście już korzystając z programu nagazować Wasze lagery? Jakie były efekty? W teorii wszystko wygląda super ale jak to wygląda od strony praktycznej? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy refermentacji lagera aby wszystko wyszło ok?

 

Mam za sobą około 20 warek przez zacieranie - wszystkie górniaki i zawsze było ok. Zakupałem lodówkę do fermentacji lagerów, produkcja ruszyła i chcę się upewnić, że niczego nie popsuję.

 

Pozdrowionka!

Share this post


Link to post
Share on other sites

4g cukru, ekstraktu stosuje się mniej. A w przypadku kegów daje się połowę surowca do refermentacji. Tyle wiem ale z tego co się orientuję 4g/05l nijak się ma do lagerów bo można wyprodukować granaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy 4g cukru na 0,5 litra moje górniaki wychodzą przegazowane...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z praktyki, to 4g/0,5l.

Oj chyba ciut za dużo, ja nie wychodzę poza 140 g, zwykle daję 120g na 20 litrów. dostosowuje się do tego jak mocno odfermentował na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.