Skocz do zawartości
Kunter

Refermentacja piw typu lager/pilsner.

Rekomendowane odpowiedzi

Natknąłem się gdzieś kiedyś na informację że do piwa dolnej fermentacji w celu jego nagazowania należy dodać nieco mniej ekstraktu/cukru/rezerwy itp. ze względu, że piwo takie fermentuje w niższych temperaturach(od około 4°C do 12°C) a co za tym idzie więcej CO2 rozpuszcza się w piwie a mniej ucieka przez rurkę i łatwiej wyprodukować domowe granaty zaczepne :D Pobrałem program do obliczania rezerwy(autorstwa Jacka Kocurka - Szacun kolego!) i wygląda na to, że uwzględnia on wszystkie istotne parametry młodego piwa, w tym również temperaturę fermentacji. Pytanie czy próbowaliście już korzystając z programu nagazować Wasze lagery? Jakie były efekty? W teorii wszystko wygląda super ale jak to wygląda od strony praktycznej? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy refermentacji lagera aby wszystko wyszło ok?

 

Mam za sobą około 20 warek przez zacieranie - wszystkie górniaki i zawsze było ok. Zakupałem lodówkę do fermentacji lagerów, produkcja ruszyła i chcę się upewnić, że niczego nie popsuję.

 

Pozdrowionka!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

4g cukru, ekstraktu stosuje się mniej. A w przypadku kegów daje się połowę surowca do refermentacji. Tyle wiem ale z tego co się orientuję 4g/05l nijak się ma do lagerów bo można wyprodukować granaty.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Z praktyki, to 4g/0,5l.

Oj chyba ciut za dużo, ja nie wychodzę poza 140 g, zwykle daję 120g na 20 litrów. dostosowuje się do tego jak mocno odfermentował na cichej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×