Jump to content
Sign in to follow this  
leech

Propagator

Recommended Posts

Nie ma szans. Są naprawdę mocne. :smilies: O ile sam go nie przebijesz sam się na 99,9% nie otworzy.

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób, jeśli masz możliwość - to tylko dezynfekcja jednego naczynia + krótkie gotowanie, a drożdże zawsze się dzięki temu namnożą i łatwiej sobie poradzą z fermentacją :)

Sam ostatnio robiłem pierwszy w życiu starter i okazało się to baaardzo proste ;)

Co innego zbieranie gęstwy chochelką + jej płukanie w sterylnej wodzie - nieco więcej roboty i uwagi trzeba temu poświęcić, a i tak ostatnia warka (na gęstwie) coś mi śmierdzi (dosłownie) infekcją :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób starter. Jak nie zrobisz to możliwe, że potem będziesz długo czekał na start i niepotrzebnie się denerwował.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czyli dokładnie to :

 

No nie za bardzo. To co na filmie to jest aktywator - ma "trochę" więcej komórek drożdżowych - i teoretycznie powiniem wystarczyć na 20l brzeczki bez startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i to jest zasadzie jedyna różnica , a w tej sytuacji nie ma ona moim zdaniem większego znaczenia. Chodziło o użycie ( a tutaj jest to świetnie zilustrowane )

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites
aktywator - ma "trochę" więcej komórek drożdżowych - i teoretycznie powiniem wystarczyć na 20l brzeczki bez startera.

Teoretycznie tak, w praktyce nie stwierdziłem większej róznicy pomiedzy propagatorem, a aktywatorem. Dla szybkiego startu i bezproblemowej fermentacji w obydwu przypadkach najlepiej robić starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy jest możliwość samoistnego pęknięcia?

Tak jeżeli idzie Pocztą Polską nawet z oznaczeniem że delikatne i zapakowane w solidną kopertę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy jest możliwość samoistnego pęknięcia?

Tak jeżeli idzie Pocztą Polską nawet z oznaczeniem że delikatne i zapakowane w solidną kopertę.

Możliwe to zawsze jest. Ale niezwykle mało prawdopodobne. Bardziej obawiałbym się wysokich temperatur podczas transportu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak aktywowałem za pierwszy razem wydawało mi się że solidnie okazało się że tylko jeden z dwóch woreczków się rozbił a ostatnio dostałem paczkę tylko z jednym opakowaniem drożdży naprawdę świetnie zapakowane z oznaczeniem że delikatne i było aktywowane kilka godzin wcześniej bo już powoli puchnęła i oba woreczki w środku rozbite więc poczta polska potrafi. A tak samoczynnie jest to niemożliwe bo te woreczki w środku są naprawdę wytrzymałe na typowe traktowanie w transporcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
a i tak ostatnia warka (na gęstwie) coś mi śmierdzi (dosłownie) infekcją :D

Zrobiłem na płukanych gęstwach kilkanaście warek i fakt czasem trochę śmierdziały martwe drożdże na ściankach fermentora ale piwa zawsze wyszły dobre i niczym nie zajeżdżały :). Część drożdży pod koniec fermentacji obumiera a martwe rzeczy ładnie nie pachną :) Jeśli piwo z której brałeś gęstwę było ok a przy pobieraniu gęstwy i płukaniu drożdży miałeś wszystko dobrze wydezynfekowane nie przejmowałbym się tym specjalnie.

 

Tu jest co nieco o infekcji piwa.

http://www.piwo.org/forum/t1099-Jak-rozpoznac-zepsuta-brzeczke-.html

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja absolutnie nie skreślam używania gęstwy - jedynie podpowiedziałem koledze, że zrobienie startera z propagatora to na prawdę mało roboty (sporo mniej niż przy gęstwie) :)

Wspomnianej warki również nie skreślam - fermentacja aż huczy, a wspomniane drożdże wylazły sobie na zewnątrz :)

Po prostu zapach coś mi nie podchodzi, a niedawno miałem już przykrą okazję poznać, jak pachną 43L kwaśnego bittera :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.