Jump to content
Sign in to follow this  
Raczek

Piwa na pierwsze zacieranie

Recommended Posts

Witam

 

Jestem po 2 brewkitach rozlanych. Piwka leżakują w piwnicy ja natomiast już myślę o zacieraniu i tutaj moje pytanie odnośnie tego co na początek zrobić żeby było w miarę proste do zrobienia i żebym sobie poradził myślałem o Dunkelweizenie ale chciałem zamówić 3 zestawy żeby za każdym razem nie płacić za przesyłkę. Co polecacie jeszcze na początek ?? Dodam że z brewkitów stoi w piwnicy Stout i Real Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różnice w procesie zacierania nie są aż tak duże żeby polecić jakieś prostsze od innego. Na Twoim miejscu nie wybierałbym prostych mniej czy bardziej tylko wybrałbym trzy różniące się znacznie między sobą. Na pewno warto pszeniczkę zamówić, ze względu na krótki czas od warzenia do degustacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale Ale nawet z procesem zacierania infuzyjnego ma tylko dwie przerwy, więc ciut łatwiej jest rzeczywiście. Nie zapomnij dokupić fermentorów, bo jak trzy piwka będziesz miał to na pewno będziesz chciał szybko je warzyć. Jak masz mało pojemników to możesz mieć niepotrzebną przeszkodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza może takimi które wymagają np. kleikowania, czy też tych naprawdę mocnych o 7-10 kg zasypie na 20l to raczej wszystkie. Przy pszenicznych trochę ciężej się wysładza ale nie jest to jakiś wielki problem. Wybierz sobie jakie myślisz że będą ci smakować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
do zacierania na początek dobre jest pale ale zacierane jednotemperaturowo, a potem można przeskoczyć na wyższy lewel.

Dlatego właśnie chyba dwa moje wybory z trzech to będzie Pale Ale i Dunkelweizen zastanawiam się nad jakimś trzecim zestawem.

 

Różnice w procesie zacierania nie są aż tak duże żeby polecić jakieś prostsze od innego. Na Twoim miejscu nie wybierałbym prostych mniej czy bardziej tylko wybrałbym trzy różniące się znacznie między sobą. Na pewno warto pszeniczkę zamówić, ze względu na krótki czas od warzenia do degustacji.

Dlatego właśnie wybór padł na dunkelweizen'a poza tym bardzo mi smakuje ten styl piwa. A co do fermentorów to posiadam 3 ale piwa nie chcę robić wszystkich tak dzień po dniu nie posiadam takiej ilości butelek żeby zrobić 3 namiary.

 

A w którym sklepie zamawiasz?

Chyba zamówienie złożę w www.centrumpiwowarstwa.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z zestawami z CP nie miałem do czynienia, ale może dla odmiany jakieś ciemne? Milk Stout?

Chcę w jednym miejscu zakupić 3 zestawy, filtrator, wskaźnik skrobii suszarkę do butelek oraz ChemiproOXI żeby nie płacić za przesyłkę z kilku sklepów. Co do MilkStouta to nie piłem nigdy takiego piwa więc nie wiem czy podejdzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wskaźnik skrobi to jodyna po prostu :smilies: Pamiętaj o czasie fermentacji, przynajmniej przez tydzień, a często i dłużej fermentor masz zajęty.

Edited by jacekan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wskaźnik skrobi to jodyna po prostu :smilies: Pamiętaj o czasie fermentacji, przynajmniej przez tydzień, a często i dłużej fermentor masz zajęty.

Jestem raczej cierpliwym człowiekiem nawet brewkity u mnie fermentowały po 2 tygodnie (tydzień burzliwa, tydzień cicha) także o to możesz być spokojny...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jodowy wskaźnik skrobi kupisz w każdej praktycznie aptece , ale pytaj o Płyn Lugola , albo o Jodynę poprostu. To to samo , tylko różne stężenia jodyny , ale efekt działania ten sam - tak samo przeprowadzasz próbę.

 

Filtrator ten z pojemnika z dziurkami ? Czy z oplotu ? Nie wolisz go wykonać sam ? Tutaj nawet masz instrukcję , krok po kroku

 

http://www.homebrewing.pl/newsdesk_info.php?newsPath=3&newsdesk_id=28

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja polecam na 3 piwko koelscha delikatne piwko górnej fermentacji taki lagerem fajne piwko

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja polecam na 3 piwko koelscha delikatne piwko górnej fermentacji taki lagerem fajne piwko

Tylko do prawdziwego koelscha trzeba mieć odpowiednią temperaturę na leżakowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się do tematu :smilies: Jak coś wyśle autorowi piwko ;).

 

Czy polecacie na pierwsze piwo zacierane po dwóch brewkitach piwo pszeniczne?

Chcę zrobić piwko na święta związane z historią polski.

A pszeniczne pasuje jak bum cyk cyk.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy polecacie na pierwsze piwo zacierane po dwóch brewkitach piwo pszeniczne?

Chcę zrobić piwko na święta związane z historią polski.

A pszeniczne pasuje jak bum cyk cyk.

Do świąt to ono już będzie swoim własnym cieniem. Pszeniczne najlepsze jest do 4-6 tygodni od rozlewu.

 

Ja na tegoroczne święta robię sticke alt. Jakoś nie mam przekonania do tzw. "piw świątecznych".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli Koelsch jest łatwym piwem a zdania są podzielone to chętnie bym wziął jako trzeci zestaw.

 

Co do filtratora to mogę spróbować zrobić go samemu ale wiem że moje zdolności manualne są słabe dlatego chciałem kupić gotowy żeby się z nim nie męczyć ale może spróbuję zrobić samemu.

Nie mam też cyfrowego termometru (dopiero w planach jest) ale myślę że dam radę na tym analogowym jakoś...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiktor napisał/a:

 

do zacierania na początek dobre jest pale ale zacierane jednotemperaturowo, a potem można przeskoczyć na wyższy lewel.

Potwierdzam, Pale Ale to moje pierwsze zacierane piwo i wyszło rewelacyjne. Moje pierwsze Brown Ale z zestawu WESa może się schować. Drugi Stout od tygodnia w butelkach również dobry (pity podczas rozlewu ;) ), a na trzeci będzie Dunkelweizen. Myślę że taki zestaw na początek jest OK. Wszystkie piwka z zestawów z HB i robione według przepisów HB.

Stouta już masz, więc może IRA jako trzecie?? Sam mam go w planach :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiktor napisał/a:

 

do zacierania na początek dobre jest pale ale zacierane jednotemperaturowo, a potem można przeskoczyć na wyższy lewel.

Potwierdzam, Pale Ale to moje pierwsze zacierane piwo i wyszło rewelacyjne. Moje pierwsze Brown Ale z zestawu WESa może się schować. Drugi Stout od tygodnia w butelkach również dobry (pity podczas rozlewu ;) ), a na trzeci będzie Dunkelweizen. Myślę że taki zestaw na początek jest OK. Wszystkie piwka z zestawów z HB i robione według przepisów HB.

Stouta już masz, więc może IRA jako trzecie?? Sam mam go w planach :smilies:

Chyba mnie przekonałeś co do zestawu tzn. Dunkelweizen, Pale Ale (jako pierwsze) i na koniec chyba Koelsh ale zamówię Koelsha dopiero jak temp. trochę spadnie bo niestety różnica temp. w piwnicy jest tylko 1st C a nie mam innej opcji żeby piwo miało niższą temp. więc jednak zostanę chyba na 2 zestawach w tym zamówieniu.

Co do Dunkelweizena to nadaje się do picia po 2 tygodniach czy to mit ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chcę zrobić piwko na święta związane z historią polski.

A pszeniczne pasuje jak bum cyk cyk.

jak zrobisz na WB-06 etc. to nie wiem czy to będzie jako piwo historyczne;D

chyba w dawniej Polsce nie raczono się posmakami bananowymi hehe

ale pszenica jest ok, a zestaw dunkelweizen nie jest niczym trudnym, nie ma różnicy miedzy nim a np. pale ale:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swojego koelscha zabutelkowanego trzymie w lodówce. Pomyśl jeszcze nad brown ale albo IRA

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poza tym , koelsh to nie jest wcale łatwe piwko , dwa razy z nim walczyłem i poległem :D

I tak to właśnie jest z odpowiedziami. Dla jednego nic trudnego dla drugiego problem. Ja Kölscha polecałbym, jako łatwe piwko. Aż do moich zapisków zajrzałem żeby sprawdzić gdzie tam można polec. W którym miejscu poległeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poza tym ' date=' koelsh to nie jest wcale łatwe piwko , dwa razy z nim walczyłem i poległem :D[/quote']

I tak to właśnie jest z odpowiedziami. Dla jednego nic trudnego dla drugiego problem. Ja Kölscha polecałbym, jako łatwe piwko. Aż do moich zapisków zajrzałem żeby sprawdzić gdzie tam można polec. W którym miejscu poległeś?

Zgaduję, że w miejscu degustacji, poprostu kolega pepek w odróznieniu od większości wie jak powinien smakować koelsch.

 

Wracając do tematu. Na pierwsze piwo zacierane nie polecam wybieranie pszenicznych, flitracja jest troszkę trudniejsza i dla osoby początkującej może stworzyć problemy.

Najlepiej jakiś prosty "ale" w calości ze slodów jęczmiennych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek też polecam jakieś lekkie Ale - Brown, IRA albo coś podobnego.

A najlepiej to z zestawu na początku - szybciej, wygodniej, i mniejsza szansa wybrania złej receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.