Jump to content
Hasintus

Łuska do ułatwiania filtracji

Recommended Posts

W każdej słodowni jak dobrze pogadasz dostaniesz łuskę jęczmienną. Przy zasypie ok. 7kg pszenicznego i wsypaniu przed filtracją łuski ok. 100g, filtracja przebiegła w miarę szybko, jak na zasyp 100%pszenicy. Swego czasu scooby pisał, że używał bodajże łuski ryżowej i filtracja też szła ok

Czy sklepy dla piwowarów domowych nie mogłyby sie tym zainteresować?

Taka łuska napewno byłaby kupowana do ułatwiania filtracji piw pszenicznych i żytnich.

Tak jak w sklepach piwowarskich za granicą sprzedawana jest łuska ryżowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja do tego celu z powodzeniem stosuję płatki ryżowe

Płatki ryżowe dodajesz do filtracji? Nie dodajesz w ten sposób do zacieru (czy też wręcz do odfiltrowanej brzeczki) nowej nieskonwertowanej skrobii?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja wysuszyłem młóto i się zastawiam nad dodatkiem tego czegoś,przy oględzinach dokładniejszych jest to prawie sama łuska,z 4 kg słodu zostało jakieś 0,5-1 kg,nie ważyłem) .

obawy mam tylko o to ,żeby nie zepsuło smaku,suszyło się to dobę(głownie na słońcu) i cholera wie czy nie przykisło,w zapachu ani smaku nie ma nic niepokojącego,ale jakoś się boję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja do tego celu z powodzeniem stosuję płatki ryżowe

Płatki ryżowe dodajesz do filtracji? Nie dodajesz w ten sposób do zacieru (czy też wręcz do odfiltrowanej brzeczki) nowej nieskonwertowanej skrobii?

Nie, płatki dodaję do zacierania w ilości ok. 0,25-0,5kg.

Tyle dodałem do ostatnich 3 witbier?ów i nie było problemów z filtracją a zasyp miałem podobny do wcześniejszych pszeniczniaków gdzie problemy były. Stąd taki wniosek.

Dodatkowo płatki ładnie rozjaśniają piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W każdej słodowni jak dobrze pogadasz dostaniesz łuskę jęczmienną. Przy zasypie ok. 7kg pszenicznego i wsypaniu przed filtracją łuski ok. 100g' date=' filtracja przebiegła w miarę szybko, jak na zasyp 100%pszenicy. Swego czasu scooby pisał, że używał bodajże łuski ryżowej i filtracja też szła ok[/quote']

Czy sklepy dla piwowarów domowych nie mogłyby sie tym zainteresować?

Taka łuska napewno byłaby kupowana do ułatwiania filtracji piw pszenicznych i żytnich.

Tak jak w sklepach piwowarskich za granicą sprzedawana jest łuska ryżowa.

Musieliby pogadać z wogoszem, czy dałby radę pozbierać tą łuskę i czy nie stanowiłoby to dla niego problemu. Myślę, że by się sprzedawała.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale tu zupełnie nie o to chodzi, tylko o łuskę. To co na zewnątrz ziarna.

Ja wiem że chodzi o łuskę, ale z powodu jej braku wspomagam się płatkami które w jakiś tam stopniu ja zastępują

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale tu zupełnie nie o to chodzi' date=' tylko o łuskę. To co na zewnątrz ziarna.[/quote']

Ja wiem że chodzi o łuskę, ale z powodu jej braku wspomagam się płatkami które w jakiś tam stopniu ja zastępują

Wybaczcie im bo nie wiedzą co czynią :smilies:

Dobry Wieczór, skybert obudź się!

Edited by Hasintus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry wieczór Hasintus. Nie śpię już od co najmniej godziny :smilies:

A tak poważnie to weź pierwszą lepszą książkę amerykańską, choćby 80 Winning Recipes i przeczytaj co oni tam zalecają dodawać w celu polepszenia filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale tu zupełnie nie o to chodzi' date=' tylko o łuskę. To co na zewnątrz ziarna.[/quote']

Ja wiem że chodzi o łuskę' date=' ale z powodu jej braku wspomagam się płatkami które w jakiś tam stopniu ja zastępują[/quote']

Wybaczcie im bo nie wiedzą co czynią :smilies:

Dobry Wieczór, skybert obódź się!

Hasintus, dwója ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale tu zupełnie nie o to chodzi' date=' tylko o łuskę. To co na zewnątrz ziarna.[/quote']

Ja wiem że chodzi o łuskę, ale z powodu jej braku wspomagam się płatkami które w jakiś tam stopniu ja zastępują

Skybert łuska ryżu i płatki ryżowe to dwie zupełnie różne rzeczy używane z różnych powodów i dające różne rezultaty.

 

Łuska ryżowa nie dodaje nic do piwa: ani smaku, ani cukrów, ani koloru, absolutnie nic. Łuskę mieszasz z zacierem tylko po to , aby pomóc w wysładzaniu, np. gdy używasz dużo pszenicy. Pszenica nie ma plewy tak jak ma np. Pils, więc zatrzymuje wysładzanie. Gdy ze słodem wymieszasz trochę pustych łusek po ryżu, wysładzanie idzie łatwiej.

 

Płatki ryżowe, tak samo jak kleikowany ryż, dodają fermentujących cukrów do piwa, ale nie mają koloru, smaku ani zapachu. Gdy zastąpisz np. 30% słodu pils płatkami ryżowymi, dostaniesz piwo które ma np. 5% ABV, ale wygląda i smakuje jakbyś pił lekki podpiwek z 3% ABV.

Płatki ryżowe, tak jak wszystkie płatki nie pomagają w wysładzaniu ale je utrudniają bo po zamoczeniu rozpadają się w "ciapkę".

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dobry Wieczór' date=' skybert obódź się!

Hasintus, dwója ;)

Przepraszam wszystkich jak jak piszę w pracy (zamiast pracować) to zawszę sadzę byki. Praca ogłupia :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
może takiecoś?

Łuska gryczana? Niezły pomysł' date=' trzeba będzie spróbować.[/quote']

Już wypróbowana.

I nieźle zdała egzamin przy filtracji trudnego zacieru na piwo żytnie w browarze Konstancin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
może takiecoś?

Łuska gryczana? Niezły pomysł' date=' trzeba będzie spróbować.[/quote']

Już wypróbowana.

I nieźle zdała egzamin przy filtracji trudnego zacieru na piwo żytnie w browarze Konstancin.

Czy sklepy dla piwowarow nas slyszą?

Share this post


Link to post
Share on other sites
a jeszcze jedno,żniwa są teraz ,czy zwykłe plewy odkombajnowe(o ile da się to zebrać) nie byłyby dobre,pewnie trzeba by je trochę wymoczyć,czy wygotować.

Pewnie, że nie byłoby dobre. Potrzebna jest łuska słodowa, a nie jęczmienna. Chociaż w dawnych czasach brzeczkę podobno filtrowano przez słomę.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
a jeszcze jedno' date='żniwa są teraz ,czy zwykłe plewy odkombajnowe(o ile da się to zebrać) nie byłyby dobre,pewnie trzeba by je trochę wymoczyć,czy wygotować.[/quote']

Pewnie, że nie byłoby dobre. Potrzebna jest łuska słodowa, a nie jęczmienna. Chociaż w dawnych czasach brzeczkę podobno filtrowano przez słomę.:)

Ja to już przerabiałem z ta słomą. Dość kłopotliwe, słoma jest mocno zakurzona i trzeba ja wcześniej dobrze przepłukać wrzątkiem bo puszcza kolor. Przy filtracji roggena słoma nie dała oczekiwanego efektu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.