Skocz do zawartości
Franekkkk

próba uwarzenia a'la Hoegaarden Rosée

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

W ten weekend będę próbował uwarzyć coś a'la Hoegaarden'a Rosee.

 

Jako podstawę uwarzę witbier'a wg przepisu Dori. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 Po tygodniu burzliwej przeleję na cichą ale po 10 litrów do 2 fermentorów.

Jeden to będzie standardowy witbier, do drugiego mam zamiar dodać maliny.

Maliny mam zamiar rozgnieść kopyścią w misce bez uprzedniego sparzania i potem dodać do fermentora z piwem.

I tu nasuwa się pytanie: ile tych malin dodać na 10 litrów piwa? Czy kilogram wystarczy czy to będzie za dużo?

 

czy idę dobrą drogą? :lol:

Edytowane przez Franekkkk

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Co prawda nie dokładnie w tym temacie, ale miałem okazję nie dalej niż 3 tygodnie pić piwo (zwykłe jasne Ale) z dodatkiem soku wyciśniętego z czerwonej porzeczki. Wyszła świetna kwaskowość i bardzo mi smakowało.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

co prawda za późno trochę się za to zabieram, bo to fajne piwo bardzo orzeźwiające, miałem okazję spróbować w czerwcu i się zachwyciłem ;) teraz się zabieram za to bo wcześniej czasu brakło ;)

no ale jak wyjdzie to wiosną będzie trzeba się za to zabrać :lol:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
co prawda za późno trochę się za to zabieram, bo to fajne piwo bardzo orzeźwiające, miałem okazję spróbować w czerwcu i się zachwyciłem ;) teraz się zabieram za to bo wcześniej czasu brakło ;)

no ale jak wyjdzie to wiosną będzie trzeba się za to zabrać ;)

Chodzi Ci o to że już nie ma malin? Są odmiany całoroczne, które drugi "boom" mają we wrześniu :lol:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
co prawda za późno trochę się za to zabieram' date=' bo to fajne piwo bardzo orzeźwiające, miałem okazję spróbować w czerwcu i się zachwyciłem ;) teraz się zabieram za to bo wcześniej czasu brakło :/

no ale jak wyjdzie to wiosną będzie trzeba się za to zabrać ;)[/quote']

Chodzi Ci o to że już nie ma malin? Są odmiany całoroczne, które drugi "boom" mają we wrześniu :lol:

Nie o to, tylko że jak piwo będzie gotowe to już będzie na dworze (bom poznaniak ;) czyli na zewnątrz) już chłodniej :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
co prawda za późno trochę się za to zabieram' date=' bo to fajne piwo bardzo orzeźwiające, miałem okazję spróbować w czerwcu i się zachwyciłem ;) teraz się zabieram za to bo wcześniej czasu brakło :/

no ale jak wyjdzie to wiosną będzie trzeba się za to zabrać ;)[/quote']

Chodzi Ci o to że już nie ma malin? Są odmiany całoroczne, które drugi "boom" mają we wrześniu :lol:

Nie o to, tylko że jak piwo będzie gotowe to już będzie na dworze (bom poznaniak :) czyli na zewnątrz) już chłodniej :/

No chyba chłodniej niż latem tego roku nie będzie ;) Wita od biedy można już pić po 14 dniach - 10 fermentacji bez cichej + 2-4 na nagazowanie się. W Twoim przypadku tydzień cichej, tydzień z owocami i powiedzmy tydzień na nagazowanie się - początek września.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie boisz się dzikich drożdży czy innego świństwa na malinach? Może warto by je wcześniej zapasteryzować w zamkniętym szczelnie naczyniu, np kilku słoikach? Gotowanie na pewno im zaszkodzi, ale np dwukrotna pasteryzacja (powiedzmy godzina w 75 stopniach) w odstępie doby powinna wszystkie mikroby skutecznie usunąć. Doświadczenia nie mam, ale to czego podstawy sterylizacji których mnie nauczono podpowiadałoby takie rozwiązanie...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nie boisz się dzikich drożdży czy innego świństwa na malinach? Może warto by je wcześniej zapasteryzować w zamkniętym szczelnie naczyniu, np kilku słoikach? Gotowanie na pewno im zaszkodzi, ale np dwukrotna pasteryzacja (powiedzmy godzina w 75 stopniach) w odstępie doby powinna wszystkie mikroby skutecznie usunąć. Doświadczenia nie mam, ale to czego podstawy sterylizacji których mnie nauczono podpowiadałoby takie rozwiązanie...

No właśnie obawiam się, że proces pasteryzacji może pozbawić aromatu malin. Chyba, że wcześniej spasteryzuje np 50 g malin i spróbuje jak smakują. Pytanie czy pasteryzować rozgniecione maliny czy całe. Chyba rozgniecione już.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

wsadź je do zamkniętego słoika i pogrzej w tych 70 stopniach przez godzinkę i tak w odstępie 2 dni. Możesz najpierw na małej ilości spróbować, a potem dopiero na większej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Bez przesady z tym gotowaniem. Chcesz mieć kompot, czy piwo? Ryzykujesz tylko 10 litrów. Weź czyste, świeże owoce i dodaj do silnie fermentującego piwa. Szansa na zakażenie jest bliska zeru. Jeśli pomimo to obawiasz się zakażenia to może spróbujesz z sokiem malinowym? Był taki temat na forum o przygotowywaniu piwka malinowego. To nie to samo co owoce, ale sztuczne barwniki i aromaty mogą zmylić niejednego znawcę. Będzie trochę mocniejsze i słodsze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Na wszystkich owocach bytują dzikie drożdże i inne mikro organizmy czasami powodujące infekcje. Można bezpiecznie dodać do piwa sok odciśnięty z owoców bez pasteryzacji obniżającej walory smakowe. Można skorzystać z doświadczeń winiarskich, wystarczy sok zasiarkować pirosiarczynem potasu i po 1 lub 2 dobach dodać do piwa, sok nie zmienia swojego smaku.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można dodać sok bezpieczny: z sokownika (temperaturowego)

Nie każdy moszcz surowy jest smaczny. Aronia surowo wyciśnięta daje straszny trawiasty posmak. Aronia przygotowana w sokowniku traci go w jakimś stopniu, winiarze dodatkowo dodają sok z przeciwwagi (słodki).

Sok malinowy z sokownika ma smak porównywalny z surowym. Ginie tylko ten delikatny posmak pierwszy a głównym jest malinowa słodycz.

Dodałem do fermentacji własny sok malinowy z sokownika. Przy butelkowaniu użyłem:

1. nic poza cukrem do refermentacji

2. słodzik na bazie sacharozy

3. nalew ze stevii.

efekty:

1. IMHO najciekawsze w smaku piwo: wytrawne, bez cienia słodyczy z przepieknym bukietem malin w drugim smaku.

2. j.w ale słodkie: kwestia doboru ilości słodzika jest trudna: to co dla mnie było ulepkiem, dla żony i innych kobiet było ok.

3. dla mnie porażka: posmak metaliczny jak herbata gotowana w menażce. Nalew dostałem gotowy. Co ciekawe w herbacie posmak znikał.

 

W tym tygodniu będę robił w sokowniku aronię. zamierzam dodać do niej przygotowany nalew z kwiatami róży. Będzie to baza do piwa na zaś. Drugą część nalewu z róży (płatki róż+cukier+słońce podkarpackie) osobno dodam do fermentacji jakiegoś lekkiego nisko chmielonego piwa. Ale to w przyszłym roku, nie widzę takich lekkich piw w okresie jesienno/zimowym.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
3. nalew ze stevii.

3. dla mnie porażka: posmak metaliczny jak herbata gotowana w menażce. Nalew dostałem gotowy. Co ciekawe w herbacie posmak znikał.

Potwierdzam, stewia to porażka.

Ale wiele firm ma gotowe "ulepszacze" do stewii, które usuwają ten ten metaliczny posmak. Jak EU zaaprobuje stewię, pojawią się na rynku nowe słodziki, zapewne lepsze od obecnie dostępnych.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×