Skocz do zawartości
Rasle

Blacha ocynkowana na pokrywkę.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Posiadam duży garnek 30l, niestety bez pokrywki. Nowa to koszt 20zł, ale wysyłka wynosi drugie tyle. Wśród znajomych znalazłem jedną sztukę, 36cm średnicy, troche pogięta ale pasuje. Niestety jest to blacha ocynkowana... :cool: Nada się na pokrwykę ? Czy będzie to szkodliwe?

 

Pozatym jest dość zniszczona, czy ma to aż tak duże znaczenie ?

 

Jeśli może to pomóc, mogę pokazać fotki. A i jest jeszcze brudna tzn umyłem ją http://www.takczysto.pl/srodki_czystosci/meglio_odtluszczacz_750_ml tym.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nada się, a i tak nie możesz zamknąć szczelnie, bo gotująca się brzeczka może wykipieć, do przysłonięcia może być

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Super wiadomość. Tak, wyłącznie do przysłonienia :cool:

 

Dziękuje za przypomnienie.

 

 

@edit

 

Wklejam zdjęcie tej pokrywki od wewnątrz aby się upewnić czy jest ok:

 

153pv29.png

Edytowane przez Rasle

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie mam przekonania do ocynku...to dość agresywny metal.... raczej się go nie stosuje podczas gotowania ani w spożywce...

No ale nie spróbujesz wiedzieć nie będziesz...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nie mam przekonania do ocynku...to dość agresywny metal.... raczej się go nie stosuje podczas gotowania ani w spożywce...

Jak nie jak tak? Foremki do pieczenia ciasta są z blachy ocynkowanej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nie mam przekonania do ocynku...to dość agresywny metal.... raczej się go nie stosuje podczas gotowania ani w spożywce...

No ale nie spróbujesz wiedzieć nie będziesz...

Pokrywka będzie służyć tylko do przykrycia, nie będzie miała kontaktu bezpośredniego z brzeczką, więc nie ma strachu

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Możesz spokojnie używać .

Generalnie blachy ocykowe stosujemy tam gdzie zależy nam na odporności korozyjnej, do gotowania wody itg, świetnie się sprawdzają w środowisku b. wilgotnym. Sa tańsze niż nierdzewka. Jednak podobnie jak aluminium, cynk reaguje w środowisku kwaśnym i zasadowym. Do mycia używaj płynu do naczyń i będzie ok.

Co do wyglądu to się nie przejmuj. W miarę upływy czasu powłoka cynkowa ulega utlenieniu, czasami jej wygląd od momentu ocynkowania jest już szary i matowy.

Ubytkami powłoki cynku też się nie przejmuj odsłonięta warstwa stopowa cynku i żelaza też zapewnia ochronę przed korozją, ponieważ występuje w niej cynk.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nie mam przekonania do ocynku...to dość agresywny metal.... raczej się go nie stosuje podczas gotowania ani w spożywce...

Jak nie jak tak? Foremki do pieczenia ciasta są z blachy ocynkowanej.

Ale są takie ładne , świecące :cool:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Skoro tak to widzialem fajne kociolki na 100 ltr do parzenia ziemniakow... moze warto taki zaadoptowac na kociol warzelny....:cool2:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Cześć :cool:

 

Ja mam pokrywkę wyciętą z blachy nożycami i nie rdzewieje :ble: A jak zardzewieje to wytnę następną :lol:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Cześć :cool:

 

Skoro tak to widzialem fajne kociolki na 100 ltr do parzenia ziemniakow... moze warto taki zaadoptowac na kociol warzelny....:cool2:

Na kocioł zacierny to może nie bo jednak środowisko brzeczki nie jest neutralne, ale na gar do grzania wody do wysładzania jak najbardziej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×