Jump to content
Sign in to follow this  
Marjan

Pytanie do co warzenia z zacieraniem. Garnek oraz kuchenka.

Recommended Posts

Przeglądając rzeczy po przeprowadzce znalazłem garnek, co najmniej 30 litrowy, jest zrobiony chyba z cyny albo czegoś podobnego. Dawniej w nim pasteryzowało się słoiki. I mam takie pytanie co do niego.

Czy się nada?

 

I mam kuchenkę gazową Amica.

Z tego co wyczytałem w necie ma ona na dużym palniku 2,4Kw i do tego użyłbym drugiego mniejszego który ma 1,4Kw.

 

I tak myślę czy to wystarczy.

Tylko proszę bez porad w kupowaniu taboretu gazowego bo nie mogę go kupić, mieszkam w bloku i tu raczej odpada takie gazowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam gary aluminiowe i sobie chwalę. Nie masz co myśleć jak masz gar i kuchenkę to sprawdź czy działa a nie się będziesz zastanawiać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

etam... kontrowersyjne.... tyle bimbru ludziska wypili, pędzonego w aluminiowych garach.... i co? piją dalej :cool:

wracając do tematu...

kuchenka ci wystarczy :ble:

a na garnek zbieraj.... byle by ci denko za szybko nie odpadło :lol:

 

powodzenia w zacieraniu!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przeglądając rzeczy po przeprowadzce znalazłem garnek, co najmniej 30 litrowy, jest zrobiony chyba z cyny albo czegoś podobnego. Dawniej w nim pasteryzowało się słoiki. I mam takie pytanie co do niego.

Czy się nada?

A może to garnek stalowy, ocynkowany? Jeśli tak to chyba pozostanie Ci pasteryzowanie w nim słoików bo ocynk nie nadaje się do warzenia, no chyba, że się mylę. Wstaw fotkę to może łatwiej będzie zgadnąć z czego gar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fotę wstawię dopiero za kilka dni, iPLUS i limity:P

Mama moja twierdzi, że to jest garnek aluminiowy.

 

Mam pytanie co do filtracji.

Mam jeden fermentator i jestem ciekaw czy mogę wlać w niego zawartość i po tym jak sfermentuję dopiero przelewając piwo do butelek przefiltrować.

Czy tak się nie da ? :cool:

 

Przepraszam, za głupie pytania i dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Marcin.

 

@EDIT:

Cofam kwestię z filtracją. Czytam wiki właśnie :ble:

Edited by Marjan

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie bardzo to widzę :ble:

po gotowaniu zacieru musisz oddzielić brzeczkę od młóta, wysładzając w miedzy czasie....i odfiltrować płyn, który będziesz fermentował,

później od biedy możesz nie zlewać piwa na cichą, tj. zostawić piwo w fermentatorze aż sie wyklaruje i dopiero zlać w butelki...

uprzednio czytając... czytając .... czytając

podstawy się kłaniają :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytam czytam i dochodzę do wniosku, że dopiero po dwóch warkach, prawie 2 warkach bo następna utknęła na 5 i zaczyna mieć kwaśny posmak mimo odkażania, dochodzę do wniosku, że muszę szukać więcej informacji :cool:

Edited by Marjan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z jednym fermentorem to ty daleko nie zajedziesz. Jak będziesz robił kolejne zamówienie na surowce koniecznie dorzuć dwa baniaki (1 z dziurą i kranikiem do filtracji i rozlewu, reszta do fermentacji).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czytam czytam i dochodzę do wniosku, że dopiero po dwóch warkach, prawie 2 warkach bo następna utknęła na 5 i zaczyna mieć kwaśny posmak mimo odkażania, dochodzę do wniosku, że muszę szukać więcej informacji :ble:

Zwiększ limit iPLUS :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Przyłóż magnes do garnka jak aluminium to odpadnie jak ocynk to przylepi się

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie obrażając nikogo, ale czy jest aż tak ciężko odróżnić aluminium od blachy ocynkowanej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyznam się szczerze, że tego garnka lata nie widziałem i nie pamiętałem z czego jest. Był zaśniedziały więc myślałem, że to aluminium.

Nie pomyślałem o wykorzystaniu magnesu.

Dzięki za pomoc. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.