Skocz do zawartości
pepo

nagazowanie, piana... :/

Rekomendowane odpowiedzi

piwo rozlane, zakapslowane... kilka dni w cieple (może tydzień) dokładnie jest to warka ---> http://www.piwo.org/forum/p110448-17-07-2011-18-35-36.html#p110448

wydawało mi się, że te kilka dni wystarczy aby dobrze było nagazowane.... wstawiłem do lodóweczki celem konsumpcji....

po godzince leżenia w chłódku zaledwie małe pssytt, po przelaniu do kufla.... rozczarowanie :cool:

zero piany! zero bąbelek!! klapa :ble:

kolejne to samo.....

ale jakież moje było zaskoczenie..... ciepłe, tj temperatura pokojowa....

jest piana! po przelaniu utrzymuje się, cały czas widać bąbelkowanie

 

rozumiem jak by był kwas, ale piwo jest jak najbardziej - pijalne :lol:

 

co jest?!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W zimnym piwie CO2 się rozpuszcza lepiej i przez to brak piany oraz nagazowania, ciepłe piwo uwalnia CO2 i stąd piana i babelkowanie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu i w jakiej temperaturze trzymałeś po tym tygodniu w pokojowej? Ile dałeś surowca do refermentacji? To chodzi o tego Alta?

Wzrostem piany w pokojowej bym się nie przejmował - więcej CO2 rozpuszcza się w płynach w niższych temperaturach, w wyższych ucieka, co pewnie wzbija pianę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

tak tak to ten alt

do refermentacji standard... 8gram glukozy na litr,

a jeżeli w piwo stoi w lodówce(godzina-dwie), akurat równe 10°C bo fermentuje tam koźlaczek...

i nagromadzony w szyjce co2 rozpuszcza sie w nim... to powinno chyba bardziej gazować :ble: tym bardziej skoro niema wspomnianego pssssyyt :rolleyes:

nie pojmuję tego :lol:

butelki brałem już różne.... z początku, środka i końca rozlewu.... efekt ten sam...

pozostaje chyba pić ciepłe :cool:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam.

To piwo jest za młode (według mnie), aby wszystko - piana , gaz . itp... - było OK.

Poczekaj jeszcze albo tego piwa nie chłodź, tzn. jedno piwo wypij o temperaturze pokojowej (około 20 stopni) - tak dla sprawdzenia!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Też bym się skłaniał ku czekaniu - mój Alt był dobry po miesiącu, ale teraz po prawie 3 miesiącach - jest wyśmienity!

Odłóż do piwnicy i pij najwcześniej za miesiąc.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

dopiero co wytworzył sie CO2 w butelce... daj mu czas się rozpuścić w piwie :cool:

swoja droga poczekaj z 3 miesiące, piwo nie ucieknie z piwnicy;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×