libanczyk27 0 Posted August 15, 2011 (edited) Zakupiłem sobie coopersa wheat beer tak zwanego pszeniczniaka! tak przynajmniej mówią albo piszą! Na instrukcji pisze zamiast cukru poleca się dodanie 500g coopers light Dry Malt Extract + 300g glukozy. Ja mam ekstrakt słodowy jasny sproszkowany z jęczmienia pilzneńskiego 0,4kg firmy Wes. Czy warto go użyć do tej puszki czy zostawić sobie na coś innego?? bo myślę go zastosować 400g suchego + glukoza 400g.Proporcje są chyba dobre.Przynajmniej tak uważam jak piszą. Jeszcze pytanko bo zaleca sie użycie innych drożdży niż te co dają do zestawu.Warto zmieniać czy nie? aha zebrałem gęstwę po poprzedniej warce WES jasny pełny co prawda samego tylko dna i niewiele tego zebrałem czy warto go użyć do coopersa czy odradzacie? a jak coś to postaram się zdjęcie wrzucić tej gęstwy.dziękuję i pozdrawiam aha do poprzedniej warki używałem drożdży Safale US-05 Edited August 15, 2011 by libanczyk27 Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted August 15, 2011 Najlepiej dodać ten ekstrakt oraz takie drożdże. Zwłaszcza drożdże są tu istotne, bo bez nich nie zrobisz prawdziwej pszenicy. Może ktoś w Twojej okolicy ma odpowiednią gęstwę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
emcede 18 1 Items Posted August 15, 2011 Ja bym użył tego WES'a, chociaż lepszy byłby ekstrakt w wersji "pszeniczny". Co do drożdży, jeśli nie chcesz użyć tych z zestawu to użyj Safbrew WB-06. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 727 1 Items Posted August 15, 2011 Najlepiej jakby kolega Coelian to przeczytał i się wypowiedział, bo to nasz forumowy specjalista w tym temacie W razie czego pisz do niego na PW Quote Share this post Link to post Share on other sites
libanczyk27 0 Posted August 15, 2011 nowego ekstraktu pszenicznego narazie nie chcę kupować!Co do drożdzy podobno warto zmienić bo lepsze smaki! drożdże nad nimi chętnie się zastanowię! a może warto tych od zestawu użyć!pomyślimy i jeszcze czekam na inne propozycje! wysłałem koledze Coelianowi posta ciekawi mnie co on na to! dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawel1024 2 1 Items Posted August 16, 2011 Coelian robil na WB-06 więc się nie dowiesz niestety;/ przynajmniej tak napisał w wątku o swojej pszenicy, podobno mało czuć w niej "pszenicy" ale posmaki goździków i bananów sa ok, na WB-06 oczywiście, a jak Coelian zawita osobiście to rozwieje Twe wątpliwości Quote Share this post Link to post Share on other sites
coelian 38 1 Items Posted August 16, 2011 (edited) Aaaa !!! Ale żeście mi dziś podnieśli ego Już odpowiadam. Dałem 500g ekstraktu pszenicznego Muntons + 300g glukozy i drożdże WB-06. Piwo wyszło jak w opisie:http://www.piwo.org/forum/p107192-21-06-2011-23-33-19.html#p107192 Drożdże z puszki to (wg homebrewtalk) zwykłe drożdże górnej fermentacji Coopersa. 400g glukozy i 400g ekstraktu WESa to moim zdaniem dobry surowiec. Niekoniecznie trzeba dawać ekstrakt pszeniczny. Jak chcesz kup drożdże do pszenicznych piw (WB-06) - zwykłe nie dadzą takiego efektu smakowego. I jeszcze jedno.... po tygodniu refermentacji (po nagazowaniu) pij.... nie czekaj... pszenica nie dojrzewa w butelkach tylko się starzeje. Z czasem nie będzie co raz lepsze... (mi zostało kilka butelek... takie kwaskowate jakoś się zrobiło ). Edited August 16, 2011 by coelian Quote Share this post Link to post Share on other sites
d_j 0 Posted August 19, 2014 Witam wszystkich ! To mój pierwszy post zasób wiedzy na forum ogromny myślałem, że się obędzie bez pytań z mojej strony a tu proszę, pierwszy zonk Kupiłem w/w koncentrat, to bedzie moje 3cie warzenie a później mam zamiar zacierać, bo wychodzi Ale do tematu, dostałem tą puchę, ale instrukcja jest w jęz. angielskim...U mnie trochę na bakier z fachowymi określeniami w innym języku, tym bardziej że są tam jakieś wzory i jak ktoś wyżej pisał nie daje się "klasycznie" kilograma tylko 500 gram maltozy w proszku i 300 dekstrozy. I co dalej? Poratuje ktos szybkim przepisem na tego pszeniczniaka? w jakich temperaturach trzymać, kiedy co i jak? Mógłbym sam przetłumaczyć, ale nie chcę namieszać.... Po drugie, za bardzo się pospieszyłem i kupiłem ekstrakt słodowy (zamiast cukru) jasny do tego piwa: http://allegro.pl/slod-ekstrakt-slodowy-jasny-1-7kg-bruntal-sopot-i4423154174.html Nadaje się on w ogóle do tego? Czy można go dodać w ilościach zalecanych w instrukcji (500gr) lub cały, czy lepiej zostawić na inną warkę i dać samą dekstrozę? Czy po otworzeniu i wylaniu części tego ekstraktu bedzie się on nadawał później do użytku? Drożdże dane do zestawu to "yeast coopers" (tylko tyle jest napisane)... Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 93 Posted August 19, 2014 Poratuje ktos szybkim przepisem na tego pszeniczniaka? dodaj cała puchę coopersa plus cały ekstrakt słodowy jasny bruntala i będzie ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
d_j 0 Posted August 20, 2014 wyjdzie z tego piwo zdatne do picia? a w jakich temperaturach robić zaczyn z drożdży? i ogólnie warzyć tą puszkę, chodzi tylko o zakres temperatur i ilości dni. Właściciel sklepu zbył mnie czymś takim: http://esencjesmaku.pl/pl/i/Przepisy-i-porady-piwo/18 powiem szczerze że mi nie pasuje opis do instrukcji....Chciałbym jednak żeby piwo przypominało trochę pszeniczne. pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
ThoriN 91 Posted August 20, 2014 (edited) Najprościej i w miarę bezpiecznie (zważywszy na potencjalne infekcje)? 1. Wlewasz do gara wodę 2. Jak się zagotuje, dodajesz zawartość puszek (Coopers + ewentualnie ekstrakt) 3. Gotujesz to kilka minut. 4. Przelewasz wrzącą brzeczkę do zdezynfekowanego fermentora. 5. Chłodzisz to do ~20C. 6. Zadajesz drożdże (możesz je na 30 minut przed zadaniem uwodnić w przegotowanej, schłodzonej do 20C wodzie). Podejść jest wiele - nie ma "jedynego słusznego". Niektórzy nawet nie gotują wody, można posłużyć się np. mineralną w baniakach 5L z Biedrosklepu. Jak nie masz dużego gara, to bierzesz największy jaki masz i gotujesz na raty. Ja tak robiłem pierwszą warkę w garze 6L: - wpierw zagotowałem 2x 5L samej wody i do fermentora; - następnie zagotowałem Coopers + woda - do fermentora; - na koniec zagotowałem ekstrakt/glukoza + woda i do fermentora Chłodzenie przez noc, rano drożdże. Fermentacja w pomieszczeniu ok. 20C i powinno być ok. Edited August 20, 2014 by ThoriN Quote Share this post Link to post Share on other sites
d_j 0 Posted August 20, 2014 Dzięki za sugestie Zrobie z tym słodem i zobaczymy co wyjdzie pozdrawiam! Quote Share this post Link to post Share on other sites