Jump to content
Sign in to follow this  
JakubS

Cydr - dosladzanie laktoza.

Recommended Posts

Jutro mam zamiar butelkowac 20l cydru. W zwiazku z faktem iz wyszedl dosc kwasny chcialbym doslodzic go laktoza.

Ilu gram powinienem uzyc na taka objetosc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jak słodki chcesz uzyskać :). Najlepiej moim zdaniem zrobić to "na smak" dodając po trochu.

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zależy jak słodki chcesz uzyskać :). Najlepiej moim zdaniem zrobić to "na smak" dodając po trochu.

Mozna i tak ... ale chcialem to od razu zmieszac z glukoza do refermentacji, zrobic syrop i wlac.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do dosładzania cydru użyj słodzika w tabletkach 2-4 tabl na 0,5 litra (najlepszy z Lidla) lub ksylitol 6-8g/0,5 litra. Poczytaj http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=25396

Czytalem o slodzikach, ale ich smak mi nie odpowiada. Probowalem nawet z probka pobrana przy zlewaniu na cicha, ale posmak byl zbyt wyraznie wyczuwalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś kiedyś czytałem, że ktoś dosłodził piwo przed rozlewem laktozą i okazało się, że nie była taka w 100% niefermentowalna, co spowodowało znaczne przegazowanie piwa. Nie wiem czy przyczyną była trefna laktoza czy infekcja, ale ja bym chyba na Twoim miejscu dodał laktozę i jeszcze się wstrzymał kilka dni z butelkowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście używam ksylitolu. Na 100% nie podlega fermentacji. Smak neutralny (nie tylko wg mnie). Słodzika nie używam. Choć w testach wypadł całkiem nieźle.

Nie wyobrażam sobie smaku cydru dosłodzonego laktozą. Brrrrr

Edited by krzysztof1970

Share this post


Link to post
Share on other sites
Osobiście używam ksylitolu. Na 100% nie podlega fermentacji. Smak neutralny (nie tylko wg mnie). Słodzika nie używam. Choć w testach wypadł całkiem nieźle.

Nie wyobrażam sobie smaku cydru dosłodzonego laktozą. Brrrrr

Hmmmm... Nie smakowalem wczesniej niczego z laktoza wiec myslalem ze smak ma neutralny.

W tym wypadku chyba zdecyduje sie jednak na slodzik a cukru brzozowego zaczne szukac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

temat stary ale po co zakładać nowy skoro jest :)

 

Czy ktoś dosładzał w końcu laktozą? Mam jej trochę a ksylitolu brak więc pomyślałem że dosłodzę nią cydr. Zmieni mi to badzo smak? Miałem stewie z allegro i próbowałem tym ale smak okropny taki roślinny to miało, wydaje mi się że to sproszkowane liście były stewii. Słodzika akurat w domu nie mam i jeżeli laktoza by dała radę to nie będę kupował :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.