Skocz do zawartości
JakubS

Cydr - dosladzanie laktoza.

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro mam zamiar butelkowac 20l cydru. W zwiazku z faktem iz wyszedl dosc kwasny chcialbym doslodzic go laktoza.

Ilu gram powinienem uzyc na taka objetosc?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zależy jak słodki chcesz uzyskać :). Najlepiej moim zdaniem zrobić to "na smak" dodając po trochu.

Edytowane przez Marmur

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Zależy jak słodki chcesz uzyskać :). Najlepiej moim zdaniem zrobić to "na smak" dodając po trochu.

Mozna i tak ... ale chcialem to od razu zmieszac z glukoza do refermentacji, zrobic syrop i wlac.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Do dosładzania cydru użyj słodzika w tabletkach 2-4 tabl na 0,5 litra (najlepszy z Lidla) lub ksylitol 6-8g/0,5 litra. Poczytaj http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=25396

Czytalem o slodzikach, ale ich smak mi nie odpowiada. Probowalem nawet z probka pobrana przy zlewaniu na cicha, ale posmak byl zbyt wyraznie wyczuwalny.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś kiedyś czytałem, że ktoś dosłodził piwo przed rozlewem laktozą i okazało się, że nie była taka w 100% niefermentowalna, co spowodowało znaczne przegazowanie piwa. Nie wiem czy przyczyną była trefna laktoza czy infekcja, ale ja bym chyba na Twoim miejscu dodał laktozę i jeszcze się wstrzymał kilka dni z butelkowaniem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Do dosładzania cydru użyj słodzika w tabletkach 2-4 tabl na 0,5 litra (najlepszy z Lidla) lub ksylitol 6-8g/0,5 litra. Poczytaj http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=25396

Dokładnie to samo polecam. Dla mnie optymalną ilością było 2 tabl. na butelke.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Osobiście używam ksylitolu. Na 100% nie podlega fermentacji. Smak neutralny (nie tylko wg mnie). Słodzika nie używam. Choć w testach wypadł całkiem nieźle.

Nie wyobrażam sobie smaku cydru dosłodzonego laktozą. Brrrrr

Edytowane przez krzysztof1970

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Osobiście używam ksylitolu. Na 100% nie podlega fermentacji. Smak neutralny (nie tylko wg mnie). Słodzika nie używam. Choć w testach wypadł całkiem nieźle.

Nie wyobrażam sobie smaku cydru dosłodzonego laktozą. Brrrrr

Hmmmm... Nie smakowalem wczesniej niczego z laktoza wiec myslalem ze smak ma neutralny.

W tym wypadku chyba zdecyduje sie jednak na slodzik a cukru brzozowego zaczne szukac.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

temat stary ale po co zakładać nowy skoro jest :)

 

Czy ktoś dosładzał w końcu laktozą? Mam jej trochę a ksylitolu brak więc pomyślałem że dosłodzę nią cydr. Zmieni mi to badzo smak? Miałem stewie z allegro i próbowałem tym ale smak okropny taki roślinny to miało, wydaje mi się że to sproszkowane liście były stewii. Słodzika akurat w domu nie mam i jeżeli laktoza by dała radę to nie będę kupował :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×