Jump to content
nivko

Druga Warka z Puchy - pytania do polepszenia smaku !?

Recommended Posts

Witam wszystkich , w Kwietniu tego roku uwarzyłem Coopers Lager z brewkita ( z puchy )

 

dokładnie 4 miesiące temu , ( kupiłem cały zestaw z butelkami PET) , dzięki waszej pomocy same uwarzenie odbyło się bez najmniejszego problemu.

 

Piwo wyszło w kolorze oraz nagazowaniu całkiem niezłe

Jednak Piwo ma nawet po tak długim czasie jak 4 miesiące ma gorzkawy posmak .

 

Wiem ,że przy następnej Warce mam nie dodawać cukru , tylko ekstrakt słodowy lub glukozę

 

Moje pytania teraz brzmi :

- czy cały proces warzenia mam opierać tylko na ekstrakcie słodowym ( chodzi mi o ten 1 kg ) co dodaje się do pierwszego warzenia a dokładnie brzeczki ? czy wsypać cukier a potem przy zlewaniu do butelek dopiero ekstrakt słodowy?

- Proszę doradzacie gdzie można kupić najtańszy ekstrakt słodowy lub glukozę czy coś innego aby smak był lepszy ?

- Który Coopers jest według was najlepszy do ważenia ? ( Lager już próbowałem teraz chce uwarzyć coś innego )

- Chce dalej zlewać do butelek z PET ( bo mam dobry dostęp ) ale także nagromadziłem już 46 butelek , co radzicie ?

Jak zwykle dziękuje za poświęcony dla mnie czas !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

zacznij od :)http://www.wiki.piwo.org/ :) a dopiero później pisz na forum, poza tym zakładasz nowy watek mimo ze jest już takich pełno...

 

a jak chcesz WARZYĆ Piwo z brewkita to powodzenia, bo sama idea brewkita to pominiecie zacierania i warzenia.

 

- tak używaj ekstraktu a nie cukru jako dodatkowego paliwa do brzeczki

- do refermentacji masz wolna rękę, nie ma to prawie żadnego wpływu na smak

- centrum piwowarstwa ekstrakt WES

 

90% osób używa szklanych, tez zacznij

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do brewkita dodawaj tylko ekstrakt z tym że nie 1 kg( tak jak cukru) tylko 1.7 kg(płynny). Nie dawaj cukru, ani glukozy ani nawet tzw. cukru piwowarskiego, tylko ekstrakt. (w centrum piwowarstwa chyba najtaniej)

Z coopersa mi smakował-real ale, australian pale ale, dobry był też european lager oraz pilsener.Jak lubisz z większą goryczką to polecam - english biter i india pale ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam wszystkich , w Kwietniu tego roku uwarzyłem Coopers Lager z brewkita ( z puchy )

 

dokładnie 4 miesiące temu , ( kupiłem cały zestaw z butelkami PET) , dzięki waszej pomocy same uwarzenie odbyło się bez najmniejszego problemu.

 

Piwo wyszło w kolorze oraz nagazowaniu całkiem niezłe

Jednak Piwo ma nawet po tak długim czasie jak 4 miesiące ma gorzkawy posmak .

 

Wiem ,że przy następnej Warce mam nie dodawać cukru , tylko ekstrakt słodowy lub glukozę

 

Moje pytania teraz brzmi :

- czy cały proces warzenia mam opierać tylko na ekstrakcie słodowym ( chodzi mi o ten 1 kg ) co dodaje się do pierwszego warzenia a dokładnie brzeczki ? czy wsypać cukier a potem przy zlewaniu do butelek dopiero ekstrakt słodowy?

- Proszę doradzacie gdzie można kupić najtańszy ekstrakt słodowy lub glukozę czy coś innego aby smak był lepszy ?

- Który Coopers jest według was najlepszy do ważenia ? ( Lager już próbowałem teraz chce uwarzyć coś innego )

- Chce dalej zlewać do butelek z PET ( bo mam dobry dostęp ) ale także nagromadziłem już 46 butelek , co radzicie ?

Jak zwykle dziękuje za poświęcony dla mnie czas !!!

Witaj ja mam podobny problem z brewkitem spróbowałem mojego Stouta po 2 tygodniach od zabutelkowania i przeważała gorycz chociaż samo piwo dało się wypić i nie odpychało smakiem to stout nie powinien być tak gorzki. Jest to moja dopiero pierwsza warka którą próbowałem z brewkita więc nie mam odniesienia a drugą Real Ale od Coopersa zabutelkowałem dzisiaj dopiero więc jeszcze trochę poczekam zanim będę próbował jej smak.

 

Od razu powiem że w ogóle nie używam cukru i z puszką zakupiłem od razu ekstrakt płynny dla optymalizacji smaku piwa. Druga warka również poszła z ekstraktem więc nie wiem jak smakuje brewkitowe piwo z cukrem, no i nie używam butelek PET tylko szklanych i tobie też polecam rozlewać do szklanych butelek.

 

Teraz robię sobie przerwę z 2 tygodnie a od września planuję coś zrobić już metodą zacierania jakąś przeniczkę którą można by było szybko spożyć i jakieś wyspiarskie piwo to wtedy będę miał odniesienie jak się ma smak piwa z konserwy do zacieranego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stout nie jest piwem do próbowania po 2 tyg. Ja wiem, że chce się sprawdzić i w ogóle. Zostaw to piwo na co najmniej 3 miesiące i warz kolejne.

 

ps. wiem, że ciężko... ale stouta trzeba zostawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do puszek. Coopersy mają dziwne posmaki. Ja w swoim użyłem cukru i miałem temperaturę 25 i dlatego było czuć drożdże. Gorzkawy posmak to nie wina cukru kochany. Cukier powinien dać tylko posmaki bimbrowe, drożdżowe. U siebie w Coopersie mam też kwaśny posmak. Teraz testuje innego producenta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
- czy cały proces warzenia mam opierać tylko na ekstrakcie słodowym ( chodzi mi o ten 1 kg ) co dodaje się do pierwszego warzenia a dokładnie brzeczki ? czy wsypać cukier a potem przy zlewaniu do butelek dopiero ekstrakt słodowy?

- Proszę doradzacie gdzie można kupić najtańszy ekstrakt słodowy lub glukozę czy coś innego aby smak był lepszy ?

- Który Coopers jest według was najlepszy do ważenia ? ( Lager już próbowałem teraz chce uwarzyć coś innego )

- Chce dalej zlewać do butelek z PET ( bo mam dobry dostęp ) ale także nagromadziłem już 46 butelek , co radzicie ?

O Coopers Lager pisałem TU i np TU - w tekstach następne linki.

Puszki generalnie będa miały "jakieś posmaki". Te kwaśne jabłkowe posmaki u Coopersa się wycofały po 2-3 miesiącach leżakowania (ale coś zawsze pozostaje). Podobnie Muntons ma "swoje inne" posmaki. Lager wielu nawet bardzo smakował i dopytywali się o następna partię. Piwo jest wypijalne, nawet fajne choć oczywiście bez rewelacji.

EDIT: Piwo ma być "jakoś tam" gorzkie :cool:

 

 

-nie trzeba dawać całego 1kg ekstraktu suchego, możesz z dobrym rezultatem dać mieszankę 500g ekstraktu suchego / 300 do 500g glukozy. Przestrzegam przed tzw "cukrem piwowarskim" (glukoza + maltodekstryny) - to słaby pomysł. Można tez dać puszkę (1,5kg - 1,7kg) ekstraktu w płynie. Nie powiem, czy na 100% będzie lepiej niż z np 500g ekstraktu suchego + 500g glukozy. Niektóre piwa z puszki wymagają innej ilości surowca. Np do English Bitter Coopersa dodajemy tylko 500g ekstraktu suchego.

-Ekstrakt kupisz na kilku sklepach: http://www.homebrewing.pl/, http://www.browamator.pl/, http://www.centrumpiwowarstwa.pl/ i kilku innych. Jest też na allegro kilku sprzedawców oferujących dosyć sporo tego towaru. Wybierz sam - jak kupujesz u jednego to oszczędzisz na kosztach wysyłki. Popatrz, sprawdź, policz, wybierz...

-Ciężko poradzić jaki brew kit wybrać, co kto lubi... wg mnie rewelacyjny jest English Bitter i European Lager.

-Jak masz sporo ciemnych butelek PET 0,5 litra to do nich lej piwo. Mają swoje zalety (waga, nie tłuką się). Ale możesz też przy następnej warce rozlać piwo też do kilku(nastu) butelek szklanych i sam zobaczysz (masz kapslownicę?? Tylko nie "młotkową" !!! / a koszt kapsli to groszowe sprawy).

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Panowie za radę

 

Właśnie dzisiaj kolega z pracy przyniósł mi 8 butelek po piwie Grosch ( kapsle są na sprężynkach ) więc zrobię parę w butelkach szklanych , już zaglądam za jakaś ciekawą puchą i ekstraktem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na allegro jest w dobrej cenie ( glukoza coopersa ) do zastosowania zamiast Cukru do brzeczki , może spróbować teraz na glukozie czy lepiej jednak kupić ten ekstrakt słodowy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
na allegro jest w dobrej cenie ( glukoza coopersa ) do zastosowania zamiast Cukru do brzeczki , może spróbować teraz na glukozie czy lepiej jednak kupić ten ekstrakt słodowy ?

Najlepiej to zacierać, uszyć worek, kupić termometr i nawet w dużych domowych garnkach można zatrzeć 2-2.5kg słodu i brzeczke (po 20 minutach gotowania) dodać do puszki.

 

Jak nie masz możliwości, ochoty najlepiej użyć ekstraktów słodowych

 

Dodoatek glukozy,cukru i tym podobnych nie dają dobrych rezultatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

glukoza --> czysta "moc" piwa

ja polecam puszkę ekstraktu (1,7kg za 30zl) i trochę glukozy(300-500g) dla podbicia zawartości alkoholu w piwie;)

czysta glukoze kupisz w każdym supermarkecie, na pewno jest w POLOmarket, bo sam kupowalem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.