Jump to content
Sign in to follow this  
norin89

Niespodzianki w butelkach...

Recommended Posts

Butelki leżały w worku kilka miesięcy i czekały aż w końcu wezmę się za warzenie piwa. Niestety mrówki postanowiły zrobić sobie tam mrowisko! Te małe pracowite stworzonka wniosły do środka jakieś 2-3kg piachu! Na szczęście długie namaczanie butelek i podłączenie szczotki do mycia butelek do wiertarki załatwiło sprawę i butelki udało się odzyskać :) + Gratis mała fotorelacja z budowy suszarki do butelek.

Edited by norin89

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gratis mała fotorelacja z budowy suszarki do butelek.

Zastanawiam się czy suszarka jeszcze Ci się nie spaliła. Przecież taboret daje sporo ciepła w dół.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zastanawiam się czy suszarka jeszcze Ci się nie spaliła. Przecież taboret daje sporo ciepła w dół.

Szczerze to jeszcze nie miałem okazji warzyć na tym suszarko-stoliku ale ważyłem na drugim drewnianym stole i rzeczywiście dość mocno się nagrzewał ale "nie przypiekał się". W następny weekend jak będę na działce to będę zabezpieczał stolik drewnochronem to zastanowię się na jakimś zabezpieczeniem stołu pod taboretem. Może przymocuję tam kawałek blachy na której będzie stał taboret.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zielone butelki nie nadają się do piwa.

WOW!? Z tego co wszędzie czytałem do piwa nadają się brązowe i zielone (nie dopuszczają promieni słonecznych czy coś w tym stylu). Kiepsko to słyszeć po rozlaniu 20l. piwa do tych butelek. Mógłbyś podać jakieś szczegóły? Dlaczego się nie nadają? Dodam, że są to butelki po piwie Łomża.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zielone butelki nie nadają się do piwa.

WOW!? Z tego co wszędzie czytałem do piwa nadają się brązowe i zielone (nie dopuszczają promieni słonecznych czy coś w tym stylu). Kiepsko to słyszeć po rozlaniu 20l. piwa do tych butelek. Mógłbyś podać jakieś szczegóły? Dlaczego się nie nadają? Dodam' date=' że są to butelki po piwie Łomża.[/quote']

Spokojnie...nadają się, tylko trzyma je w ciemnym pomieszczeniu lub włóż je np. do kartona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zielone butelki przepuszczają więcej światła (nikt mi nie wmówi, że nie) niż ciemne - co jest zresztą logiczne. I dlatego też piwo w nich przechowywane ma krótszy termin przydatności. Oczywiście, jeżeli masz zamiar je składować latami. Ale jeżeli je przechowujesz w ciemnym pomiesczeniu, zabezpieczone przed dostępem światła, to nic piwku nie grozi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
I dlatego też piwo w nich przechowywane ma krótszy termin przydatności. Oczywiście, jeżeli masz zamiar je składować latami.

Jeżeli przechowujesz w ciemnej piwnicy to nie ma to żadnego wpływu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I dlatego też piwo w nich przechowywane ma krótszy termin przydatności. Oczywiście' date=' jeżeli masz zamiar je składować latami.[/quote']

Jeżeli przechowujesz w ciemnej piwnicy to nie ma to żadnego wpływu.

No przecież to napisałem:

Ale jeżeli przechowujesz je w ciemnym pomieszczeniu, zabezpieczone przed dostępem światła, to nic piwki nie grozi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to garnek aluminiowy (tak wygląda) i będziesz go używał to pamiętaj aby nie stosować zasadowych środków czyszczących (np. NaOH) . Niskie ph i silne kwasy też mają niekorzystny wpływ na aluminium. Dodatkowo aluminium pokrywa się szybko warstwą tlenku glinu co chroni go przed dalszym utlenianiem. Ważne aby tego nie usuwać jakimiś ostrymi szczotkami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zielone butelki nie nadają się do piwa.

Na Swaroga i twaroga :) nie dawaj proszę takich rad bez wyjaśnienia dlaczego, bo to wprowadzanie w błąd!!!

Osobiście rozlewam nawet do bezbarwnych, tyle że mam ciemną piwnicę więc nie stanowi to problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli to garnek aluminiowy (tak wygląda) i będziesz go używał to pamiętaj aby nie stosować zasadowych środków czyszczących (np. NaOH) . Niskie ph i silne kwasy też mają niekorzystny wpływ na aluminium. Dodatkowo aluminium pokrywa się szybko warstwą tlenku glinu co chroni go przed dalszym utlenianiem. Ważne aby tego nie usuwać jakimiś ostrymi szczotkami.

Garnek jest aluminiowy. Nie bardzo się znam. Używam pirosiarczynu sodu. Garnka raczej nie dezynfekuję tylko porządnie myję (chłodzę brzeczkę po przelaniu do fermentora, nie w garnku).

Edited by norin89

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.