Jump to content
Sign in to follow this  
norin89

Browar Działkowy

Recommended Posts

Wszystkie szczegóły poszczególnych warzeń skrzętnie notuję i trzymam na dysku ale myślę, że warto podzielić się recepturami i spostrzeżeniami :)

 

Warki:

#1 - a'la Kölsch - 12°Blg - 24/07/2011

#2 - American IPA - 15.5°Blg - 07/08/2011

Edited by norin89

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 - a'la Kölsch - 12°Blg - 24/07/2011

 

Uwagi:

Pierwsze piwo. Zdecydowałem się od razu na zacieranie. Składniki i receptura z centumpiwowarstwa.pl kupione w zestawie ze sprzętem do warzenia.

 

Zasyp:

pilzneński - 3.20 kg

pszeniczny - 0.80 kg

 

Zacieranie infuzyjne:

62°C - 50 min.

72°C - 10 min.

Podgrzanie do 78°C i filtracja

 

Wysładzanie:

~14 litrów wody podgrzanej do 78°C

 

Chmielenie:

00' - 40g. lubelski

50' - 10g. lubelski

60' - koniec

 

Zadanie drożdży:

Objętość brzeczki: 20.5 l.

Drożdże: Danstar Nottingham - Ale Yeast - suche, opakowanie 11g.

Temp. zadania drożdży: 22°C

 

Fermentacja:

Burzliwa: 6 dni w temp. 18-23°C

Cicha: 8 dni w temp. 17-22°C

Końcowe Blg: 2°Blg

Progn. zaw. alk.: 5.5%

 

Rozlew:

Rozlano do: 41 butelek szklanych 0.5 l.

Oczekiwane nagazowanie: 2.6 vol.

Surowiec do referm: 170g. glukozy (syrop 0.5 l.)

Temp. rozlewu: 22°C

 

Uwagi końcowe:

Muszę następnym razem warzyć mniejsze warki bo musiałem chmielić na 2 razy. Poza tym muszę podgrzewać więcej wody do wysładzania bo teraz po chmieleniu wyszło mi dużo za duże blg i musiałem dolać ~5 litrów przegotowanej wody (ostatecznie zostawiłem 12°Blg, w recepturze było 11°Blg). Możliwe też, że za dużo mi odparowało podczas chmielenia (?). Nie miałem wagi kuchennej więc glukoza do refermentacji była dodana metodą "na oko". Niestety do leżakowania nie udało mi się zapewnić temp. lagerowych. Protokół może mieć drobne błędy ponieważ częściowo został uzupełniony już po rozlewie z pamięci.

Edited by norin89

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 - American IPA - 15.5°Blg - 07/08/2011

 

Uwagi:

Chciałem użyć gęstwy zebranej z poprzedniej warki (a'la Kölsch 12?Blg) i na forum polecono mi uwarzenie Amerykańskiego Pale Ale. Użyłem wykopanej gdzieś tutaj dopasowanej do moich potrzeb receptury bimbelta. Pierwszy raz chmielenie na zimno. Nie mogłem dostać nigdzie chmielu Galena więc użyłem Magnum. Magnum pochodzi z krzyżówki Galeny, podobna zawartość alfa-kwasów więc uznałem, że się nada.

 

Zasyp:

Pale Ale - 3.00 kg

Cara-crystal - 0.25 kg

 

Zacieranie infuzyjne:

68°C - 60 min.

Podgrzanie do 76°C i filtracja

 

Wysładzanie:

~8 l. wody w temp. 76°C do wysładzania

 

Chmielenie:

0' - Magnum - szyszki - 30g.

30' - Cascade - granulat - 20g.

45' - Cascade - granulat - 22g.

59' - Williamette - granulat - 18g.

60' - koniec

 

Zadanie drożdży:

Objętość brzeczki: 12 l.

Drożdże: Danstar Nottingham - Ale Yeast - gęstwa z warki #1, ~250ml

Temp. zadania drożdży: 24°C

 

Fermentacja:

Burzliwa: 4 dni w temp. 17-23°C

Cicha: 16 dni w temp. 18-24°C

Chmielenie na zimno: Williamette - granulat - 20g.

Końcowe Blg: uszkodzony Ballingometr

Progn. zaw. alk.: uszkodzony Ballingometr

 

Rozlew:

Rozlano do: 24 butelek szklanych 0.5 l.

Oczekiwane nagazowanie: 2.6 vol.

Surowiec do referm: 106g. glukozy (syrop 0.5 l.)

Temp. rozlewu: 24°C

 

Uwagi końcowe:

Ilość chmiel mierzona metodą "na oko" (nie zaopatrzyłem się jeszcze w dokładną wagę). Znów trochę za mało wody do wysładzania (po chmieleniu musiałem dolać 2l. przegotowanej wody). Gęstwy było jakieś 250ml (nie myłem jej po zebraniu więc wolałem dać dość sporo) zmieszana z 0.5l. brzeczki zebranej zaraz po gotowaniu. Drożdże bardzo szybko ruszyły. Mam dziwne wrażenie, że pomimo chmielenia na zimno w rajstopie część chmielin poleciała do butelek.

Edited by norin89

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.