Skocz do zawartości

Browar Działkowy


Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie szczegóły poszczególnych warzeń skrzętnie notuję i trzymam na dysku ale myślę, że warto podzielić się recepturami i spostrzeżeniami :)

 

Warki:

#1 - a'la Kölsch - 12°Blg - 24/07/2011

#2 - American IPA - 15.5°Blg - 07/08/2011

Edytowane przez norin89
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#1 - a'la Kölsch - 12°Blg - 24/07/2011

 

Uwagi:

Pierwsze piwo. Zdecydowałem się od razu na zacieranie. Składniki i receptura z centumpiwowarstwa.pl kupione w zestawie ze sprzętem do warzenia.

 

Zasyp:

pilzneński - 3.20 kg

pszeniczny - 0.80 kg

 

Zacieranie infuzyjne:

62°C - 50 min.

72°C - 10 min.

Podgrzanie do 78°C i filtracja

 

Wysładzanie:

~14 litrów wody podgrzanej do 78°C

 

Chmielenie:

00' - 40g. lubelski

50' - 10g. lubelski

60' - koniec

 

Zadanie drożdży:

Objętość brzeczki: 20.5 l.

Drożdże: Danstar Nottingham - Ale Yeast - suche, opakowanie 11g.

Temp. zadania drożdży: 22°C

 

Fermentacja:

Burzliwa: 6 dni w temp. 18-23°C

Cicha: 8 dni w temp. 17-22°C

Końcowe Blg: 2°Blg

Progn. zaw. alk.: 5.5%

 

Rozlew:

Rozlano do: 41 butelek szklanych 0.5 l.

Oczekiwane nagazowanie: 2.6 vol.

Surowiec do referm: 170g. glukozy (syrop 0.5 l.)

Temp. rozlewu: 22°C

 

Uwagi końcowe:

Muszę następnym razem warzyć mniejsze warki bo musiałem chmielić na 2 razy. Poza tym muszę podgrzewać więcej wody do wysładzania bo teraz po chmieleniu wyszło mi dużo za duże blg i musiałem dolać ~5 litrów przegotowanej wody (ostatecznie zostawiłem 12°Blg, w recepturze było 11°Blg). Możliwe też, że za dużo mi odparowało podczas chmielenia (?). Nie miałem wagi kuchennej więc glukoza do refermentacji była dodana metodą "na oko". Niestety do leżakowania nie udało mi się zapewnić temp. lagerowych. Protokół może mieć drobne błędy ponieważ częściowo został uzupełniony już po rozlewie z pamięci.

Edytowane przez norin89
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#2 - American IPA - 15.5°Blg - 07/08/2011

 

Uwagi:

Chciałem użyć gęstwy zebranej z poprzedniej warki (a'la Kölsch 12?Blg) i na forum polecono mi uwarzenie Amerykańskiego Pale Ale. Użyłem wykopanej gdzieś tutaj dopasowanej do moich potrzeb receptury bimbelta. Pierwszy raz chmielenie na zimno. Nie mogłem dostać nigdzie chmielu Galena więc użyłem Magnum. Magnum pochodzi z krzyżówki Galeny, podobna zawartość alfa-kwasów więc uznałem, że się nada.

 

Zasyp:

Pale Ale - 3.00 kg

Cara-crystal - 0.25 kg

 

Zacieranie infuzyjne:

68°C - 60 min.

Podgrzanie do 76°C i filtracja

 

Wysładzanie:

~8 l. wody w temp. 76°C do wysładzania

 

Chmielenie:

0' - Magnum - szyszki - 30g.

30' - Cascade - granulat - 20g.

45' - Cascade - granulat - 22g.

59' - Williamette - granulat - 18g.

60' - koniec

 

Zadanie drożdży:

Objętość brzeczki: 12 l.

Drożdże: Danstar Nottingham - Ale Yeast - gęstwa z warki #1, ~250ml

Temp. zadania drożdży: 24°C

 

Fermentacja:

Burzliwa: 4 dni w temp. 17-23°C

Cicha: 16 dni w temp. 18-24°C

Chmielenie na zimno: Williamette - granulat - 20g.

Końcowe Blg: uszkodzony Ballingometr

Progn. zaw. alk.: uszkodzony Ballingometr

 

Rozlew:

Rozlano do: 24 butelek szklanych 0.5 l.

Oczekiwane nagazowanie: 2.6 vol.

Surowiec do referm: 106g. glukozy (syrop 0.5 l.)

Temp. rozlewu: 24°C

 

Uwagi końcowe:

Ilość chmiel mierzona metodą "na oko" (nie zaopatrzyłem się jeszcze w dokładną wagę). Znów trochę za mało wody do wysładzania (po chmieleniu musiałem dolać 2l. przegotowanej wody). Gęstwy było jakieś 250ml (nie myłem jej po zebraniu więc wolałem dać dość sporo) zmieszana z 0.5l. brzeczki zebranej zaraz po gotowaniu. Drożdże bardzo szybko ruszyły. Mam dziwne wrażenie, że pomimo chmielenia na zimno w rajstopie część chmielin poleciała do butelek.

Edytowane przez norin89
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.