Jump to content
cianek

Gdzieś to było - link

Recommended Posts

Witam,

jakiś czas temu widziałem tu gdzieś, czyjąś fotkę ze stożkiem zwiniętym z kwasówki.

W podpisie było coś o fermentorze stożkowym w cenie przystępnej dla Polaka.

Czy ktoś wie gdzie to było? Albo jak idą prace nad projektem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

jakiś czas temu widziałem tu gdzieś, czyjąś fotkę ze stożkiem zwiniętym z kwasówki.

W podpisie było coś o fermentorze stożkowym w cenie przystępnej dla Polaka.

Czy ktoś wie gdzie to było? Albo jak idą prace nad projektem?

 

Chyba tego szukasz kolego... http://www.piwo.org/gallery/album/463-browar-piter/

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja z kolei szukam informacji na temat krótkiego gotowania - powiedzmy 30 minut. Jeden z kolegów na forum wiem, że gotuje właśnie 30 minut. Zapomniałem jednak nick. Kojarzy ktoś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wraz z kolegą Porterem od wielu warek chmielimy brzeczkę przednią, chmielimy w czasie zacierania, gotujemy 30 minut.

http://www.piwo.org/topic/2393-rybnicki-browar-domowy/page__st__340#entry309989

http://www.piwo.org/topic/4073-agro-browar-zebrzydowskie/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

jakiś czas temu widziałem tu gdzieś, czyjąś fotkę ze stożkiem zwiniętym z kwasówki.

W podpisie było coś o fermentorze stożkowym w cenie przystępnej dla Polaka.

Czy ktoś wie gdzie to było? Albo jak idą prace nad projektem?

 

Chyba tego szukasz kolego... http://www.piwo.org/...3-browar-piter/

 

Dzięki chopie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na forum kiedyś czytałem o sposobie na zrobienie większej ilości piwa "bez sprzętu". Chodzi mi o to, że mam do dyspozycji garnek 20l i chcę zrobić np. 25l piwa. Zasyp 4kg do 14l wody. Filtracja w wiaderku 20l i wysładzanie do 2.5Blg. Gotowanie na dwa razy lub jest możliwość na dwa garnki. Nie chciałem specjalnie zakładać nowego tematu, a wiem, że to już było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na forum kiedyś czytałem o sposobie na zrobienie większej ilości piwa "bez sprzętu". Chodzi mi o to, że mam do dyspozycji garnek 20l i chcę zrobić np. 25l piwa. Zasyp 4kg do 14l wody. Filtracja w wiaderku 20l i wysładzanie do 2.5Blg. Gotowanie na dwa razy lub jest możliwość na dwa garnki. Nie chciałem specjalnie zakładać nowego tematu, a wiem, że to już było.

Szukaj pod hasłem HGB (High Gravity Brewing) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

szukam jakiegoś kalkulatora którym mógł bym liczyć temperaturę podczas zacierania, mam 2 termometry i oba różnie pokazują, podgrzewam 3 palnikami temperatura stoi w miejscu a potem nagle skacze do 72 stopni i muszę ratować się zimną wodą.

Fajnie by było po prostu dolewać wrzątku co pewien czas z czajnika.

Ktoś coś wie?

Edited by PiotrekU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za link, ale nie widzę w nim receptury ;-)

Skanowana karteczka przy wpisie. Użyj wersji na całym ekranie, na mobilnej nie widać lub użyj pc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...