Skocz do zawartości
cianek

Gdzieś to było - link

Rekomendowane odpowiedzi

cześć czy pamięta ktoś - była dyskusja jakiego chmielu użyć aby uzyskać aromat "końskiej derki"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szukam wykresu (kiedyś ktoś chyba go tutaj wrzucił). Na osi x była gęstość OG, na osi y goryczka IBU, natomiast na wykresie były narysowane odczucie takiego piwa jako gorzkie, słodkie itd. w zależności od tych parametrów. Wydaje mi się, że było to w kształcie kilku paraboli. Jeśli ktoś kojarzy takie cudo bardzo bym prosił o linka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Szukam wykresu (kiedyś ktoś chyba go tutaj wrzucił). Na osi x była gęstość OG, na osi y goryczka IBU, natomiast na wykresie były narysowane odczucie takiego piwa jako gorzkie, słodkie itd. w zależności od tych parametrów. Wydaje mi się, że było to w kształcie kilku paraboli. Jeśli ktoś kojarzy takie cudo bardzo bym prosił o linka.

nie całkiem parabola ale może się przydać - http://www.brewsupplies.com/hops-gravity.htm

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O to mi chodziło! Nie mam pojęcia skąd wzięła mi się parabola. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szukam i nie widzę. Czy dobrze pamiętam że był gdzieś kalkulator lub tabela sztucznego gazowania kega w zależności od temp. ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ślepym! Ślepym jak po dykcie!

Był na forum wątek o nalewaniu domowego piwa w ekhm…ekhm… pokale. Z obrazkami. Pamiętam też, że kolega zgoda popełnił dłuższy elaborat na ten temat.

Widział ktoś to może?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ślepym! Ślepym jak po dykcie!

Był na forum wątek o nalewaniu domowego piwa w ekhm…ekhm… pokale. Z obrazkami. Pamiętam też, że kolega zgoda popełnił dłuższy elaborat na ten temat.

Widział ktoś to może?

 

http://www.piwo.org/topic/4932-rodzaj-szkla-do-konkretnego-gatunku-piwa/page__hl__%2Bszk%C5%82o+%2Bdo+%2Bpiwa__fromsearch__1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie to. Szukam "poradnika dla lajkoników" jak obchodzić się z butelką z browaru domowego, jak trzymać, jak lać żeby drożdży nie nalać.

 

teraz kumam

http://www.piwo.org/topic/1358-etykiety-gdzie-i-jak-zrobic/page__p__68775#entry68775

http://www.piwo.org/topic/3760-instrukcja-picia-piwa-domowego/page__p__71334__hl__instrukcja__fromsearch__1#entry71334

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sebastian chyba miał w wątku swojego browaru Smoleniak 66. I chyba grafikę też umieścił na profilu browaru na FB.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam

jestem tu nowy(na forum) jak i przy warzeniu piwa także nowicjusz. Poszukuję przepisu na piwko ale tak przysłowiowo jak krowie na rowie. Rozlałem dopiero pierwszą warkę do butelek i to z brewkitu. Pszeniczny coopers, no i jak wyczytałem później na forum nie najlepszy wybór :). Fermentacja burzliwa w zasadzie trwała 2 dni i to tak mocno iż piana poszła rurką. Później spokój. W butelkach piwo wygląda ok, nie wiem jak smakuje :).

Tak więc czekam na jakieś wskazówki i przepraszam za spam.

JUŻ ZNALAZŁEM :)

Edytowane przez Mavgan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×