pucek 0 Posted August 13, 2011 Hej W miarę pojawiania się pustych butelek przymierzam się do kolejnego . Wybór chyba padnie na IRA. Znalazłem kilka zestawów dosyć różniących się składem: BA: zasyp na bazie słodów Weyermann: - pale ale - Carared? - monachijski typ I - palony jęczmień (roasted barley) - chmiel goryczkowy i aromatyczny - drożdże Safale S-04 HB: - Słód jasny pilzneński 4kg - Słód Carared Weyermann 0,25kg - Słód Caraamber Weyermann 0,25kg - Palone ziarna jęczmienia Weyermann 60g - Chmiel goryczkowy Marynka 20g - Chmiel aromatyczny Lubelski 20g - Drożdże piwowarskie Mauribrew Ale 514, 7g Piwodziej: - Pale ale 4kg - Cara-hell 0,25kg - Cara-red 0,4kg - Aroma 0,25kg - Cascade 20g - Fuggles 10g - Target 10g - Drożdże suche US-05 Zestawy różnią się dosyć znacząco. Czy ktoś próbował różnych i mógłby powiedzieć jakich różnic się spodziewać? Za Piwodziejem moim zdaniem przemawiają użyte chmiele, ale nie wiem jak z drożdżami. BA z kolei pisze tylko o chmielu "goryczkowym i aromatycznym", więc pewnie tak jak w HB będzie Marynka i Lubelski... Ma ktoś z was jakieś doświadczenia i mógł by coś doradzić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted August 13, 2011 Piłem tylko z piwodzieja i polecam. Myślę, że można spróbować poprosić o wymianę drożdży na S-04, ale ja bym osobiście tego nie robił. Ten zestaw różni się także od innych brakiem palonego jęczmienia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted August 13, 2011 Warzyłem IRA z palonym jęczmieniem. Ciekawy jestem różnicy w kolorze, gdy zamiast niego używa się Cara-red. Będę musiał taki zestaw sobie sprawić dla porównania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted August 13, 2011 Kolor jest ładny, czerwony i można go uzyskać na różne sposoby - z jęczmieniem lub bez. Ja jestem ciekaw jaki wpływ na smak ma ta garstka jęczmienia, może następnym razem spróbuję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 727 1 Items Posted August 13, 2011 Ja jestem ciekaw jaki wpływ na smak ma ta garstka jęczmienia, może następnym razem spróbuję. Stosuje się go generalnie do nadania głębokiego koloru. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Spotter 1 Posted August 13, 2011 No ja dzisiaj właśnie popełniłem IRA z zestawu HB. Póki co wszystkie piwka od elroy'a są super i nie mam do nich zastrzeżeń. Fakt, że nie mem porównania do innych zestawów, ale w porównaniu ze sklepowymi są niczym domowa zupka do "gorącego kubka" Quote Share this post Link to post Share on other sites
pucek 0 Posted August 13, 2011 Ja też większość warek robiłem na surowcach z HB, ale akurat w tym wypadku bardziej podobają mi się chmiele użyte w zestawie Piwodzieja. Dlatego chciałem się dowiedzieć czy ktoś ma jakieś porównanie tych zestawów, żeby wiedzieć czego się po nic spodziewać Ciekaw jestem głównie różnic smaku w samym piwie (i ew. zgodności ze stylem) przy tak różnych recepturach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marmur 4 Posted August 13, 2011 Robiłem z BA, był dobry. Choć jak patrzę po składnikach to brałbym ten z Piwodzieja też jakoś ładniej mi skład wygląda Quote Share this post Link to post Share on other sites
hagar 4 1 Items Posted August 15, 2011 Mi IRA z BA wyszła rewelacyjnie, bardzo jestem zadowolony z efektów. Quote Share this post Link to post Share on other sites