JakubS 10 1 Items Posted August 9, 2011 (edited) Mam w planach uwarzenie dubla ~18-19°Blg oraz tripla ~16-17°Blg na WLP530. Idealnie chcialbym wykorzystac gestwe po warzeniu jednego z nich do fermentacji drugiego ... Teoria mowi o stosowaniu gestwy z piw slabszych do mocniejszych i jasnych do ciemnych wiec nie jestem pewny co zrobic w tym przypadku. Czy bedzie problemem jesli z ciemniejszego i slabszego tripla bede chcial wykorzystac gestwe do mocniejszego i jasnego dubla, czy tez moze oba sa zbyt mocne aby ponownie uzyc gestwy? Edited August 9, 2011 by JakubS Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted August 9, 2011 Możesz zaryzykować, drożdże belgijskie są silniejsze od innych Quote Share this post Link to post Share on other sites
JakubS 10 1 Items Posted August 9, 2011 Możesz zaryzykować, drożdże belgijskie są silniejsze od innych Drozdze ktore posiadam sa juz 3 miesiace po terminie 'best before' wiec mam tylko nadzieje ze starterem uda mi sie je odpowiednio rozruszac. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lopez 11 1 Items Posted August 9, 2011 Czy bedzie problemem jesli z ciemniejszego i slabszego tripla bede chcial wykorzystac gestwe do mocniejszego i jasnego dubla, czy tez moze oba sa zbyt mocne aby ponownie uzyc gestwy? Kurczę.. przyznam, że zdębiałęm Tripel jest słabszy i ciemniejszy od Dubla ? :rolleyes: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Porter 67 Posted August 9, 2011 Tripel jest słabszy i ciemniejszy od Dubla ? roll Utarło się, że dubel (dwójniak) jest słabszy i ciemniejszy od tripla (trójniak). Z tego, co wyczytałem kiedyś jednak triple były znacznie ciemniejsze. Wiki mówi: Dubel - Gęstość początkowa: 15,2 - 18,2°Blg Tripel - Gęstość początkowa: 18,2 - 20,5°Blg im wyżej, tym więc. Quadruple zaczynają się od 21°Blg, a raz nawet widziałem sextupla 33°Blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemyss 9 Posted August 9, 2011 Wg mnie Dubbel powinien być zdecydowanie ciemniejszy. I wtedy zrobić zgodnie z tym co napisał Porter najpierw Tripel w dolnej granicy, następnie Dubbel w górnej granicy °Blg. Tak powinno być najbezpieczniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JakubS 10 1 Items Posted August 9, 2011 (edited) Przepisy przegladalem na www.beertools.com, a tam duble sa jasniejsze i mocniejsze od tripli... Tripla komercyjnego pilem i z tego co pamietam byl ciemny. Oczywiscie moge sie mylic. Edited August 9, 2011 by JakubS Quote Share this post Link to post Share on other sites
dżony 22 Posted August 9, 2011 Tripla komercyjnego pilem i z tego co pamietam byl ciemny. Oczywiscie moge sie mylic. Najciemniejszy belgijski tripel jakiego piłem był bursztynowy. Ciemniejszego sobie nie przypominam i chyba nie miałem okazji takiego próbować. Jak boisz się o kondycję gęstwy, to zawsze możesz zebrać drożdże z nad piwa w trakcie fermentacji. Podobno najlepszym momentem do tego jest odfermentowanie ok. 50% i zawartość alk. do ok. 5%. Podejrzewam, że to będzie 2-3 dzień od zafermentowania. Z ciekawości się zapytam: jak duży starter planujesz na tego tripla? Quote Share this post Link to post Share on other sites
JakubS 10 1 Items Posted August 10, 2011 (edited) Rozmiaru startera jeszcze nie liczylem. Przyjdzie czas to zerkne w kalkulator Co do ciemnego komercyjnego dubla to polecam westmalle dubel, oni rowniez maja jasnego tripla. Edited August 10, 2011 by JakubS Quote Share this post Link to post Share on other sites
amatjas 1 Posted August 10, 2011 Czytając ten wątek właśnie "zapaliła mi się lampa". Sam ostatnio robię belgi odzyskując gęstwę nie bardzo patrząc na Blg piwa. Na razie konsekwencji brak co prawda, ale faktycznie teoria o odzyskiwaniu gęstwy z piw słabszych do mocniejszych jakby mi uciekła i jak na złość nie mogę nic znaleźć co by doczytać. Co się może stać jak wezmę gęstwę z piwa mocnego do słabszego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
JakubS 10 1 Items Posted August 10, 2011 Co się może stać jak wezmę gęstwę z piwa mocnego do słabszego? Drozdze moga nie podjac pracy. Cytat zaczerpniety z wiki: Na pewno nie nalezy zbierać gęstwy z piw bardzo mocnych, gdyż drożdże są bardzo zniszczone alkoholem i wysokim ciśnieniem osmotycznym. Jak mocnych? To kwestia dyskusyjna, w literaturze można spotkać wartość < 5% alkoholu, choć to wydaje się być zbyt ostre kryterium. Wydaje się, że 15 Blg ekstraktu to rozsądna granica... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Porter 67 Posted August 10, 2011 (edited) Teoretycznie drożdże mogą być wycieńczone pracą w trudnych warunkach (wysokie °Blg ) i nie za bardzo chcieć podjąć pracę przy następnym piwku. Ale ze skromnego doświadczenia wiem, że to raczej mit. Na THG zrobiłem 4 piwa (12°Blg, 18°Blg, 18°Blg, 13°Blg), kwas chlebowy (a właściwie wino chlebowe), oddałem gęstwę i wiem, że spokojnie dałyby jeszcze radę. Odpowiednie mocarne drożdże i dawaj. Nie przejmuj się zbytnio kolejnością Widzę, że Jakub był szybszy Edited August 10, 2011 by Porter Quote Share this post Link to post Share on other sites
amatjas 1 Posted August 10, 2011 Zrobiłem 8 piw na jednej gęstwie, na drugiej czwarte ( 12-17Blg). Jeszcze nie przechowywałem gęstwy, zawsze z fermentora do fermentora dlatego trochę zapomniałem o tej zasadzie. Jednak będę musiał uważać w przyszłości bo jeszcze marzą mi się mocniejsze warki. Dzięki za odpowiedź. Quote Share this post Link to post Share on other sites