Jump to content
Sign in to follow this  
JakubS

Dubbel, Tripel - gestwa ...

Recommended Posts

Mam w planach uwarzenie dubla ~18-19°Blg oraz tripla ~16-17°Blg na WLP530.

Idealnie chcialbym wykorzystac gestwe po warzeniu jednego z nich do fermentacji drugiego ...

Teoria mowi o stosowaniu gestwy z piw slabszych do mocniejszych i jasnych do ciemnych wiec nie jestem pewny co zrobic w tym przypadku.

Czy bedzie problemem jesli z ciemniejszego i slabszego tripla bede chcial wykorzystac gestwe do mocniejszego i jasnego dubla,

czy tez moze oba sa zbyt mocne aby ponownie uzyc gestwy?

Edited by JakubS

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz zaryzykować, drożdże belgijskie są silniejsze od innych

Drozdze ktore posiadam sa juz 3 miesiace po terminie 'best before' wiec mam tylko nadzieje ze starterem uda mi sie je odpowiednio rozruszac.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy bedzie problemem jesli z ciemniejszego i slabszego tripla bede chcial wykorzystac gestwe do mocniejszego i jasnego dubla,

czy tez moze oba sa zbyt mocne aby ponownie uzyc gestwy?

Kurczę.. przyznam, że zdębiałęm ;)

Tripel jest słabszy i ciemniejszy od Dubla ? :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tripel jest słabszy i ciemniejszy od Dubla ? roll

Utarło się, że dubel (dwójniak) jest słabszy i ciemniejszy od tripla (trójniak). Z tego, co wyczytałem kiedyś jednak triple były znacznie ciemniejsze.

 

Wiki mówi:

 

Dubel - Gęstość początkowa: 15,2 - 18,2°Blg

Tripel - Gęstość początkowa: 18,2 - 20,5°Blg

 

im wyżej, tym więc. Quadruple zaczynają się od 21°Blg, a raz nawet widziałem sextupla 33°Blg ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie Dubbel powinien być zdecydowanie ciemniejszy.

I wtedy zrobić zgodnie z tym co napisał Porter najpierw Tripel w dolnej granicy, następnie Dubbel w górnej granicy °Blg.

Tak powinno być najbezpieczniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepisy przegladalem na www.beertools.com, a tam duble sa jasniejsze i mocniejsze od tripli...

Tripla komercyjnego pilem i z tego co pamietam byl ciemny. Oczywiscie moge sie mylic.

Edited by JakubS

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tripla komercyjnego pilem i z tego co pamietam byl ciemny. Oczywiscie moge sie mylic.

Najciemniejszy belgijski tripel jakiego piłem był bursztynowy. Ciemniejszego sobie nie przypominam i chyba nie miałem okazji takiego próbować.

Jak boisz się o kondycję gęstwy, to zawsze możesz zebrać drożdże z nad piwa w trakcie fermentacji. Podobno najlepszym momentem do tego jest odfermentowanie ok. 50% i zawartość alk. do ok. 5%. Podejrzewam, że to będzie 2-3 dzień od zafermentowania.

Z ciekawości się zapytam: jak duży starter planujesz na tego tripla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozmiaru startera jeszcze nie liczylem. Przyjdzie czas to zerkne w kalkulator :okey:

Co do ciemnego komercyjnego dubla to polecam westmalle dubel, oni rowniez maja jasnego tripla.

Edited by JakubS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytając ten wątek właśnie "zapaliła mi się lampa". Sam ostatnio robię belgi odzyskując gęstwę nie bardzo patrząc na Blg piwa. Na razie konsekwencji brak co prawda, ale faktycznie teoria o odzyskiwaniu gęstwy z piw słabszych do mocniejszych jakby mi uciekła i jak na złość nie mogę nic znaleźć co by doczytać. Co się może stać jak wezmę gęstwę z piwa mocnego do słabszego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co się może stać jak wezmę gęstwę z piwa mocnego do słabszego?

Drozdze moga nie podjac pracy.

 

Cytat zaczerpniety z wiki:

 

Na pewno nie nalezy zbierać gęstwy z piw bardzo mocnych, gdyż drożdże są bardzo zniszczone alkoholem i wysokim ciśnieniem osmotycznym. Jak mocnych? To kwestia dyskusyjna, w literaturze można spotkać wartość < 5% alkoholu, choć to wydaje się być zbyt ostre kryterium. Wydaje się, że 15 Blg ekstraktu to rozsądna granica...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretycznie drożdże mogą być wycieńczone pracą w trudnych warunkach (wysokie °Blg ) i nie za bardzo chcieć podjąć pracę przy następnym piwku. Ale ze skromnego doświadczenia wiem, że to raczej mit. Na THG zrobiłem 4 piwa (12°Blg, 18°Blg, 18°Blg, 13°Blg), kwas chlebowy (a właściwie wino chlebowe), oddałem gęstwę i wiem, że spokojnie dałyby jeszcze radę.

Odpowiednie mocarne drożdże i dawaj. Nie przejmuj się zbytnio kolejnością :okey:

 

Widzę, że Jakub był szybszy :)

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem 8 piw na jednej gęstwie, na drugiej czwarte ( 12-17Blg). Jeszcze nie przechowywałem gęstwy, zawsze z fermentora do fermentora dlatego trochę zapomniałem o tej zasadzie. Jednak będę musiał uważać w przyszłości bo jeszcze marzą mi się mocniejsze warki. Dzięki za odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.