Jump to content
Sign in to follow this  
minder

Dezynfekcja solą i octem

Recommended Posts

Z postów na forum wydzieliłem dwa główne sposoby dezynfekcji sprzętu: gotowanie i chemikalia. Gotowanie nie wymaga specjalnego komentarza, ale zwróciłem uwagę na chemikalia: występują tutaj dwa główne nurty: pirosiarczyn sodu/potasu oraz "aktywny tlen". Patrząc na ceny tych środków, to dramatu nie ma - szczególnie, że w ostateczności można użyć wybielacza. Ten ostatni natomiast można bardzo łatwo uzyskać domowym sposobem mieszając sól kuchenną z dowolnym kwasem (stąd sposób na wywabianie plam za pomocą soli i soku z cytryny). I tutaj moje pytanie do chemików: w jakich proporcjach mieszać, żeby otrzymać najlepsze efekty dezynfekujące? Oczywiście trzeba zachować ostrożność ze względu na obecność chloru, ale dwutlenkiem siarki (z pirosiarczynów) też się można zatruć.

 

Po co to komu?

1. Może się okazać, że tak jest taniej.

2. W razie nagłego braku ulubionego odkażacza ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 szklanki wody,

1/4 szklanki octu,

1/4 łyżeczki olejeku z drzewa herbacianego

1/4 łyzeczki olejku lawendowego

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z postów na forum wydzieliłem dwa główne sposoby dezynfekcji sprzętu: gotowanie i chemikalia. Gotowanie nie wymaga specjalnego komentarza, ale zwróciłem uwagę na chemikalia: występują tutaj dwa główne nurty: pirosiarczyn sodu/potasu oraz "aktywny tlen". Patrząc na ceny tych środków, to dramatu nie ma - szczególnie, że w ostateczności można użyć wybielacza. Ten ostatni natomiast można bardzo łatwo uzyskać domowym sposobem mieszając sól kuchenną z dowolnym kwasem (stąd sposób na wywabianie plam za pomocą soli i soku z cytryny). I tutaj moje pytanie do chemików: w jakich proporcjach mieszać, żeby otrzymać najlepsze efekty dezynfekujące? Oczywiście trzeba zachować ostrożność ze względu na obecność chloru, ale dwutlenkiem siarki (z pirosiarczynów) też się można zatruć.

 

Po co to komu?

1. Może się okazać, że tak jest taniej.

2. W razie nagłego braku ulubionego odkażacza ;)

A ja wole pic piwo nie zakazone ;)

 

Lata pracy piwowarow domowych wyksztalcilo pewne standardy. Wierze, ze gdyby bylo ich wiecej i bylyby w 99% skuteczne to bylyby powszechnie stosowane. Wiec lepiej trzymac sie standardow.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja wole pic piwo nie zakazone ;)

W jaki sposób można zakazić warkę solą / octem / wybielaczem?

 

Lata pracy piwowarow domowych wyksztalcilo pewne standardy. Wierze, ze gdyby bylo ich wiecej i bylyby w 99% skuteczne to bylyby powszechnie stosowane. Wiec lepiej trzymac sie standardow.

Nie rozumiem, co masz na myśli. Dwutlenek chloru był używany do odkażania wody w rurach zanim wdrożono ozonowanie. Wielu piwowarów używa wybielaczy na bazie chloru. Ja podałem sposób na otrzymywanie wybielacza z powszechnych i tanich składników, więc w czym problem?

Edited by minder

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja wole pic piwo nie zakazone ;)

W jaki sposób można zakazić warkę solą / octem / wybielaczem?

Dodaj do warki sól / ocet / wybielacz ( w dowolnych proporcjach ).

Lata pracy piwowarow domowych wyksztalcilo pewne standardy. Wierze' date=' ze gdyby bylo ich wiecej i bylyby w 99% skuteczne to bylyby powszechnie stosowane. Wiec lepiej trzymac sie standardow.[/quote']

Nie rozumiem' date=' co masz na myśli. Dwutlenek chloru był używany do odkażania wody w rurach zanim wdrożono ozonowanie. Wielu piwowarów używa wybielaczy na bazie chloru. Ja podałem sposób na otrzymywanie wybielacza z powszechnych i tanich składników, więc w czym problem?[/quote']

piro 900g: koszt - 10 zeta.

 

Musisz mieć pecha żeby po 6 miesiącach użytkowania nie zorientować się, że się kończy.

 

Warto się bawić ?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak to czytam to witki mi opadają. Zwłaszcza o tej soli i kwasie po prostu Harry Potter.

 

Minder, możesz napisać równianie reakcji na wybielacz z soli i kwasu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja wole pic piwo nie zakazone ;)

W jaki sposób można zakazić warkę solą / octem / wybielaczem?

 

Lata pracy piwowarow domowych wyksztalcilo pewne standardy. Wierze' date=' ze gdyby bylo ich wiecej i bylyby w 99% skuteczne to bylyby powszechnie stosowane. Wiec lepiej trzymac sie standardow.[/quote']

Nie rozumiem, co masz na myśli. Dwutlenek chloru był używany do odkażania wody w rurach zanim wdrożono ozonowanie. Wielu piwowarów używa wybielaczy na bazie chloru. Ja podałem sposób na otrzymywanie wybielacza z powszechnych i tanich składników, więc w czym problem?

Nie no wybielacz jest tani i skuteczny. Wybacz, ale wykonywanie wybielacza samemu w domu nie gwarantuje 100% sukcesu. Do tego nie wiemy jakie koncentracje uzyskamy po to by dezynfekcja była na tyle skuteczna by gwarantować odpowiedni poziom czystości. Do tego jeśli szukasz oszczędności to proponuje zakup 25 litrów jodoforu, czy jodopowidonu. Starczy ci na całe życie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koszt 1 kg czystego nadwęglanu sodu (składnik OXI) wynosi ok 15 zł. Dawkowanie 1 płaska łyżeczka na 1 litr wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Makaron: właśnie dlatego pytałem o proporcje :)

Dzięki za podpowiedź o jodoforach :okey: Tylko jak to dozować?

http://www.piwo.org/forum/t1380-Srodki-dezynfekujace--jodofor-i-jodopowidon-.html

 

Stosuje od trzech lat. Zużyłem niecały litr do tego leję na oko (uwaga jodofor w większych ilościach pieni się straszliwie)

 

PS

Znalazłem coś takiego BETADINE 10% PŁYN ANTYSEPT. Z tym,że jest w miare drogi. 81zł za litr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.