minder 1 Posted August 9, 2011 Z postów na forum wydzieliłem dwa główne sposoby dezynfekcji sprzętu: gotowanie i chemikalia. Gotowanie nie wymaga specjalnego komentarza, ale zwróciłem uwagę na chemikalia: występują tutaj dwa główne nurty: pirosiarczyn sodu/potasu oraz "aktywny tlen". Patrząc na ceny tych środków, to dramatu nie ma - szczególnie, że w ostateczności można użyć wybielacza. Ten ostatni natomiast można bardzo łatwo uzyskać domowym sposobem mieszając sól kuchenną z dowolnym kwasem (stąd sposób na wywabianie plam za pomocą soli i soku z cytryny). I tutaj moje pytanie do chemików: w jakich proporcjach mieszać, żeby otrzymać najlepsze efekty dezynfekujące? Oczywiście trzeba zachować ostrożność ze względu na obecność chloru, ale dwutlenkiem siarki (z pirosiarczynów) też się można zatruć. Po co to komu? 1. Może się okazać, że tak jest taniej. 2. W razie nagłego braku ulubionego odkażacza Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted August 9, 2011 Może zaciekawi się ten wątek: http://www.homebrewtalk.com/f13/first-time-no-sanitizer-peed-14423/ ... dezynfekcja poprzez nasikanie do fermentora. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DeeCann 0 Posted August 9, 2011 2 szklanki wody, 1/4 szklanki octu, 1/4 łyżeczki olejeku z drzewa herbacianego 1/4 łyzeczki olejku lawendowego pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
minder 1 Posted August 9, 2011 (edited) Może zaciekawi się ten wątek: http://www.homebrewtalk.com/f13/first-time-no-sanitizer-peed-14423/ ... dezynfekcja poprzez nasikanie do fermentora. Bardzo śmieszne... Piszę poważnie - chlorek sodu (czyli zwykła sól) + kwas daje wybielacz na bazie chloru. Zastanawiam się tylko nad proporcjami. Edited August 9, 2011 by minder Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted August 9, 2011 Z postów na forum wydzieliłem dwa główne sposoby dezynfekcji sprzętu: gotowanie i chemikalia. Gotowanie nie wymaga specjalnego komentarza, ale zwróciłem uwagę na chemikalia: występują tutaj dwa główne nurty: pirosiarczyn sodu/potasu oraz "aktywny tlen". Patrząc na ceny tych środków, to dramatu nie ma - szczególnie, że w ostateczności można użyć wybielacza. Ten ostatni natomiast można bardzo łatwo uzyskać domowym sposobem mieszając sól kuchenną z dowolnym kwasem (stąd sposób na wywabianie plam za pomocą soli i soku z cytryny). I tutaj moje pytanie do chemików: w jakich proporcjach mieszać, żeby otrzymać najlepsze efekty dezynfekujące? Oczywiście trzeba zachować ostrożność ze względu na obecność chloru, ale dwutlenkiem siarki (z pirosiarczynów) też się można zatruć. Po co to komu? 1. Może się okazać, że tak jest taniej. 2. W razie nagłego braku ulubionego odkażacza A ja wole pic piwo nie zakazone Lata pracy piwowarow domowych wyksztalcilo pewne standardy. Wierze, ze gdyby bylo ich wiecej i bylyby w 99% skuteczne to bylyby powszechnie stosowane. Wiec lepiej trzymac sie standardow. Quote Share this post Link to post Share on other sites
minder 1 Posted August 9, 2011 (edited) A ja wole pic piwo nie zakazone W jaki sposób można zakazić warkę solą / octem / wybielaczem? Lata pracy piwowarow domowych wyksztalcilo pewne standardy. Wierze, ze gdyby bylo ich wiecej i bylyby w 99% skuteczne to bylyby powszechnie stosowane. Wiec lepiej trzymac sie standardow. Nie rozumiem, co masz na myśli. Dwutlenek chloru był używany do odkażania wody w rurach zanim wdrożono ozonowanie. Wielu piwowarów używa wybielaczy na bazie chloru. Ja podałem sposób na otrzymywanie wybielacza z powszechnych i tanich składników, więc w czym problem? Edited August 9, 2011 by minder Quote Share this post Link to post Share on other sites
DeeCann 0 Posted August 9, 2011 A ja wole pic piwo nie zakazone W jaki sposób można zakazić warkę solą / octem / wybielaczem? Dodaj do warki sól / ocet / wybielacz ( w dowolnych proporcjach ). Lata pracy piwowarow domowych wyksztalcilo pewne standardy. Wierze' date=' ze gdyby bylo ich wiecej i bylyby w 99% skuteczne to bylyby powszechnie stosowane. Wiec lepiej trzymac sie standardow.[/quote']Nie rozumiem' date=' co masz na myśli. Dwutlenek chloru był używany do odkażania wody w rurach zanim wdrożono ozonowanie. Wielu piwowarów używa wybielaczy na bazie chloru. Ja podałem sposób na otrzymywanie wybielacza z powszechnych i tanich składników, więc w czym problem?[/quote'] piro 900g: koszt - 10 zeta. Musisz mieć pecha żeby po 6 miesiącach użytkowania nie zorientować się, że się kończy. Warto się bawić ? pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
mateos 57 Posted August 9, 2011 (edited) jak chcesz już dezynfekować octem to odsyłam do tego tematu http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=212&p=23 podałem przepis w poście #552 Edited August 9, 2011 by mateos Quote Share this post Link to post Share on other sites
minder 1 Posted August 9, 2011 Dziękuję, mateos Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted August 9, 2011 jak to czytam to witki mi opadają. Zwłaszcza o tej soli i kwasie po prostu Harry Potter. Minder, możesz napisać równianie reakcji na wybielacz z soli i kwasu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted August 9, 2011 A ja wole pic piwo nie zakazone W jaki sposób można zakazić warkę solą / octem / wybielaczem? Lata pracy piwowarow domowych wyksztalcilo pewne standardy. Wierze' date=' ze gdyby bylo ich wiecej i bylyby w 99% skuteczne to bylyby powszechnie stosowane. Wiec lepiej trzymac sie standardow.[/quote']Nie rozumiem, co masz na myśli. Dwutlenek chloru był używany do odkażania wody w rurach zanim wdrożono ozonowanie. Wielu piwowarów używa wybielaczy na bazie chloru. Ja podałem sposób na otrzymywanie wybielacza z powszechnych i tanich składników, więc w czym problem? Nie no wybielacz jest tani i skuteczny. Wybacz, ale wykonywanie wybielacza samemu w domu nie gwarantuje 100% sukcesu. Do tego nie wiemy jakie koncentracje uzyskamy po to by dezynfekcja była na tyle skuteczna by gwarantować odpowiedni poziom czystości. Do tego jeśli szukasz oszczędności to proponuje zakup 25 litrów jodoforu, czy jodopowidonu. Starczy ci na całe życie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysztof1970 6 Posted August 9, 2011 Koszt 1 kg czystego nadwęglanu sodu (składnik OXI) wynosi ok 15 zł. Dawkowanie 1 płaska łyżeczka na 1 litr wody. Quote Share this post Link to post Share on other sites
minder 1 Posted August 9, 2011 @Makaron: właśnie dlatego pytałem o proporcje Dzięki za podpowiedź o jodoforach Tylko jak to dozować? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted August 9, 2011 @Makaron: właśnie dlatego pytałem o proporcje Dzięki za podpowiedź o jodoforach Tylko jak to dozować? http://www.piwo.org/forum/t1380-Srodki-dezynfekujace--jodofor-i-jodopowidon-.html Stosuje od trzech lat. Zużyłem niecały litr do tego leję na oko (uwaga jodofor w większych ilościach pieni się straszliwie) PS Znalazłem coś takiego BETADINE 10% PŁYN ANTYSEPT. Z tym,że jest w miare drogi. 81zł za litr. Quote Share this post Link to post Share on other sites