Skocz do zawartości
jurecki

India Pale Ale - różne zestawy - jak ze smakiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Po 100% pilzneńskim czas na kolejne więc:

Zamówiłem India Pale Ale (IPA) 15°Blg - zestaw surowców z homebrewing.pl

ale zastanawiam się czy duża różnica będzie pomiędzy nim a zestawem z piwodziej.pl

 

piwodziej - Skład zestawu:

- Pale Ale 7,1kg

- Aroma 0,3kg

- Target 35g

- Challenger 15g

- Fuggles 15g

- Gips piwowarski

- Drożdże suche Safale S-04

 

homebrewing -

Słód jasny pilzneński 5kg

Słód monachijski Weyermann 0,20kg

Słód karmelowy Weyermann Carared 0,20kg

Chmiel goryczkowy Marynka 40g

Chmiel aromatyczny Lubelski 40g

Chmiel aromatyczny Lubelski 10g

Drożdże piwowarskie SafeAle US-05, 7g

 

Coś wydaje mi się, że się pośpieszyłem z tym zamówieniem... wg. Was które lepsze z nich? warto zrobić raz jeszcze z zestawu z piwodzieja?

Po IPA chciałbym Barleywine Premium 26°Blg też z zestawu - piwodziej - jakieś uwagi co do niego? warto coś w nim zmienić?

Edytowane przez jurecki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zestawy różnią się znacząco. Pierwszy jest bliżej stylu. Drugi go tylko imituje (słód pilzeński, polskie chmiele). Tak czy inaczej z obu mogą wyjść fajne piwka. Próbuj, testuj, konsumuj. Każdy ma własne upodobania i każdemu będzie smakować co innego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Klasyczne IPA są oparte o słody Pale Ale czyli raczej zestaw z piwodziej.pl, no i jest tez różnica w ilości słodów (całe 2kg) czyli piwo będzie mocniejsze.

Najprościej by było kupić 5-6kg słodu Pale Ale, z 300-400g karmelowego (np. Crystal), chmiele (ja ostatnio polubiłem amerykanckie ale to już AIPA :) ) i zestaw gotowy. Później już wszystko w Twoich rękach (no i w paszczach drożdży).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Po IPA chciałbym Barleywine Premium 26°Blg też z zestawu - piwodziej - jakieś uwagi co do niego? warto coś w nim zmienić?

Przy tym zestawie zwróć uwagę na ilość słodu - AFAIR tam jest koło 10kg ziarna :rolleyes:

Nie wiem jakim garem dysponujesz ale do 30l nie wlezie :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

spokojnie, juz nawet 12kg przerabiałem :)

65rims + 75 fermentator.

Z mniejszymy warkami mam jeszcze problemy, nie mogę opanować bezwładności zestawu przy częściowo zalanym płaszczu i mimo użycia sterownika trochę duże skoki temperatury mam.

Może poźniej wrzuce jakies fotki..

Edytowane przez jurecki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie wszystkie zestawy z Piwodzieja są skomponowane z duuuużym zapasem. Kolega z pracy (mocno początkujący!) robił to IPA parę dni temu i wyszło mu w wiadrze 20.5 litra 17°Blg.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze pytanie o barleywine:

W zestawie są drożdzę T58, które wg. ich specyfikacji jadą do 8.5% ale _mogą_ przetrzymać do 11.5%

Wg. kilku źródeł do fermentacji tego typu mocnych piw używa się drożdzy winnych i wyjątkowo też pożywki.

Co myslicie o uzyciu tutaj Saccharomyces Cerevisiae Bayanus o tolerancji do 18%? :)

Korzystam z nich robiąc wina.

Tylko nigdy nie robiłem z nimi refermentacji..

Edytowane przez jurecki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Skoro masz w planie kilka piw typu angielskiego to może lepiej było kupić płynne drożdże odpowiedniego rodzaju i IPA i barleywine fermentować ich gęstwą (na początek dla rozruchu jakieś Pale Ale a później coraz mocniejsze piwa)? Cenowo chyba tez wyjdzie korzystniej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
A tym razem chyba użyje US-05 - google mowi, ze radza sobie z barleywine :-)

A czy google mówi o suchych czy solidnym starterze? :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Widze, ze korzystaja z suchych i starterów więc powinno być Ok.

A na przyszlosc to wlasnie przegladam liste drozdzy plynnych w piwodzieju ;-)

Edytowane przez jurecki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy zestaw jest IPA angielskim, tyle że ma za dużo słodów, 5 kg wystarczy; angielskie IPA mają niższy % alkoholu.

W drugim zestawie podoba mi się zasyp, ale nie chmiele.

Ani jeden ani drugi z tych zestawów nie jest "typowym" IPA. Pierwszy zestaw: angielskie IPAs nie są popularne ani często spotykane. Zestaw drugi jest "polskim IPA". To nie znaczy że jest zły, ale nie jest to "typowe IPA".

 

Ja bym uwarzył coś takiego:

 

 

 

5.5 kg Pils

 

250g CaraHell

 

100g CaraPils

 

25 g Marynki 60 min

 

25 g Marynki 30 min

 

25 g Cascade/Amarillo/Citra 5 min

 

25 g Cascade/Amarillo/Citra na sucho

 

1 łżczk mech irlandzki

 

drożdże US-05

 

zacieranie 60 min w 66.5°C

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Pierwszy zestaw jest IPA angielskim, tyle że ma za dużo słodów, 5 kg wystarczy; angielskie IPA mają niższy % alkoholu.

W drugim zestawie podoba mi się zasyp, ale nie chmiele.

Ani jeden ani drugi z tych zestawów nie jest "typowym" IPA. Pierwszy zestaw: angielskie IPAs nie są popularne ani często spotykane. Zestaw drugi jest "polskim IPA". To nie znaczy że jest zły, ale nie jest to "typowe IPA".

 

Ja bym uwarzył coś takiego:

 

 

 

5.5 kg Pils

 

250g CaraHell

 

100g CaraPils

 

25 g Marynki 60 min

 

25 g Marynki 30 min

 

25 g Cascade/Amarillo/Citra 5 min

 

25 g Cascade/Amarillo/Citra na sucho

 

1 łżczk mech irlandzki

 

drożdże US-05

 

zacieranie 60 min w 66.5°C

...pod tym zestawem i ja bym się podpisał...;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze browamator z takim zestawem:

 

- słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg

- słód Caraamber 0,3 kg

- chmiel Marynka 40 g (granulat)

- chmiel Challenger 20 g (granulat)

- chmiel Fuggles 30 g (granulat)

- drożdże górnej fermentacji Safale US-05 11,5 g

 

Warzyłem z niego i byłem bardzo zadowolony z efektów. Polecam w pełni.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Na obojetnie ktory z tych zestawow sie zdecydujesz przy IPA polecalbym chmielenie na zimno.

Tak wiec warto by bylo troche chmielu aromatycznego zamowic ekstra.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja też będę warzył A(I)PA w weekend to się podepnę - mam 5kg pilzneńskiego, 30g chinook'a i 100g Amarillo.

 

Plan taki (20-23L):

 

5kg pilzneński

200g Crystal 200 (poradźcie ile dać słodu Crystal i czy typ 200 czy 150? Ma być lekko bardziej bursztynowe niż komercyjne AIPA)

30g chinook 60" (robic FH połową tego chmielu czy nie?)

30g amarillo 15"

30g amarillo 5"

40g amarillo dry hopping

 

zacieranie 65 st.C 60"

 

Drożdże S04? Chcę kupić torebkę S04 i uwarzyc na niej to APA i angielskie Pale Ale (ciemny, chmielowy ESB).

 

Jakby chmielu było za dużo to chętnie odejmę, kosztuje swoje a na pewno się przyda w niedługim czasie.

 

Z góry dzięki.

Edytowane przez yapko

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zestaw z BA zakłada chmielenie na zimno i jest to już ujęte w chmielach i recepturze załączonej do zestawu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
daj na zimno ze 20-25g ,więcej nie ma sensu.

Dzieki, dodatkowo po obejrzeniu receptur scooby'ego poprawilem tak:

 

5kg pilzneński

200g Crystal 200 (najwyżej będzie ciemny bursztyn jak Atak albo Smok)

10g Chinook FH

20g Chinook 60"

25g Amarillo 15"

25g Amarillo 5"

20g Amarillo na cichą do fermentora

 

Zostanie mi 30g Amarillo na kolejnego Amerykanca. W sobotę warzę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jest jeszcze browamator z takim zestawem:

 

- słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg

- słód Caraamber 0,3 kg

- chmiel Marynka 40 g (granulat)

- chmiel Challenger 20 g (granulat)

- chmiel Fuggles 30 g (granulat)

- drożdże górnej fermentacji Safale US-05 11,5 g

 

Warzyłem z niego i byłem bardzo zadowolony z efektów. Polecam w pełni.

Możesz mi napisać jaką ilość cukru (glukozy) dawałeś przy refermentacji? praktycznie wszędzie gdzie czytam jest napisane, żeby dawać około 160g cukru na 20l warki. Ale gdzieś na forum znalazłem taki kalkulator i przy takich parametrach:

http://img594.imageshack.us/img594/8136/f4b3c5f2f6f54f37a3e69dd.png wychodzi około 116g glukozy (maksymalne nasycenie CO2 dla IPA).

 

Jakiej wartości cukru się trzymać?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem aby uzyskać idealne nagazowanie w brytyjskich piwach należy dodawać około 65g cukru na 20 litrów piwa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Kalkulator liczy dobrze. Tego się trzymaj.

 

Tu masz zaktualizowany kalkulator ze stylami wg ostatniego BJCP.

Nie ma tam na liście IPA, trzymać się przedziału CO2 1.5-2.3?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×