Skocz do zawartości
jurecki

Piwa Jureckiego

Rekomendowane odpowiedzi

100% pizneńskie wg. trochę zmodyfikowanego przepisu fabiansa:

10 kg -słód Pilzneński

1 kg - słód Monachijski

100 g Marynka goryczkowy

60 g Lubelski aromatyczny

Drożdże Safale US-05

 

Zacieranie:

- 43l wody do 45°C

- słód pozostawiamy na 2-4 godz.

- 62-65 °C i 20'

- 72° i 25'

- filtracja

 

 

Chmielenie:

5' Marynka

50' Lubelski

65' Koniec, chłodzenie

 

Burzliwa 1 tyg.

Cicha 1 tyg.

Refermentacja: po miarce glukozy na butelkę.

Sprzęt do wysładzania jeszcze nie gotowy więc tylko okolo 36l /start 13.5BLG, butelkowane po 15dniach 2BLG/

Stoją już sobie trzeci dzień, zobaczymy co z tego wyjdzie ale wszystko wskazuje na to, że piwo.. i na dodatek pijalne :)

Wykres z sterownika Boleckiego będzie przy następnym .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...