Skocz do zawartości
WielkiX

Milk Stout - wyjasnienie watpliwosci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Z gory przepraszam za brak polskich znakow - nie mam mozliwosci innych.

 

Po Pale Ale i Jasnym Pelnym przyszedl czas na Milk Stout'a. Mialbym kilka pytan co do skladu :

 

 

Milk Stout

 

Surowce:

słód pale ale - 3,6kg

słód pszeniczny - 0,5kg

słód karmelowy jasny - 0,7kg

płatki owsiane - 0,5kg

słód barwiący Strzegom - 0,15kg

palony jęczmień - 0,35kg

 

laktoza - 0,8kg

 

chmiel Marynka granulat - 20g

chmiel Lubelski granulat - 25g

 

drożdże suche Safale S-04

 

Zacieranie:

30' w 68°C (słody jasne + płatki)

20' w 72°C

wsypanie słodów ciemnych

10' w 72°C

podgrzanie do 76°C

 

Gotowanie:

60'

Marynka w 0'

laktoza oraz Lubelski w 40'

 

Rozlew:

120g glukozy na 23l.

 

 

I tu mam pytania :

 

1. Ktore z tych slodow zaliczamy do jasnych ?

 

Pale Ale, pszeniczny to raczej na pewno a "karmelowy jasny" i barwiacy strzegom ?

 

2. barwiacy strzegom - jakis konkretny slod ?

 

3. Nie za duzo tej laktozy ? Moze tak 700 gram zamiast tych 800 - nie chcialbym bardzo wyraznego mlecznego smaku.

 

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to, żeby słód barwiący i jęczmień palony dodać już po zrobieniu próby jodowej.

 

Słód barwiący ze Strzegomia to zwykły słód palony, jak np. Carafa III.

 

Laktoza nie daje "smaku mlecznego", tylko odczucie słodkości. W tej ilości będzie dość jedwabiście, co przy stoucie będzie balansować paloną gorzkość od słodu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ok dzieki - a przerwy na dobrych poziomach temp. i ich czasy sa w porzadku czy mozna jakos poprawic smak poprzez ich zmiane ?

 

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Zauwazylem jeszcze jedna niejasna dla mnie rzecz:

 

Zacieranie:

30' w 68°C (słody jasne + płatki)

20' w 72°C

wsypanie słodów ciemnych

10' w 72°C

podgrzanie do 76°C

 

Rozumiem, ze wsypuje slody jasne i platki, utrzymuje 68 st c przez 30 min, nastepnie podnosze temp do 72 st c, trzymam 20 min i dopiero wtedy wsypuje slody ciemne (i trzymam wszystko dodatkowo przez 10 min w 72 st c) ?

 

Pozdro

Edytowane przez WielkiX

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Rozumiem, ze wsypuje slody jasne i platki, utrzymuje 68 st c przez 30 min, nastepnie podnosze temp do 72 st c, trzymam 20 min i dopiero wtedy wsypuje slody ciemne (i trzymam wszystko dodatkowo przez 10 min w 72 st c) ?

Dokładnie tak. Słody ciemne po negatywnej próbie jodowej. Gdyby dodać je wcześniej trudno byłoby przeprowadzić test.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×