Jump to content
Sign in to follow this  
WielkiX

Milk Stout - wyjasnienie watpliwosci

Recommended Posts

Witam

 

Z gory przepraszam za brak polskich znakow - nie mam mozliwosci innych.

 

Po Pale Ale i Jasnym Pelnym przyszedl czas na Milk Stout'a. Mialbym kilka pytan co do skladu :

 

 

Milk Stout

 

Surowce:

słód pale ale - 3,6kg

słód pszeniczny - 0,5kg

słód karmelowy jasny - 0,7kg

płatki owsiane - 0,5kg

słód barwiący Strzegom - 0,15kg

palony jęczmień - 0,35kg

 

laktoza - 0,8kg

 

chmiel Marynka granulat - 20g

chmiel Lubelski granulat - 25g

 

drożdże suche Safale S-04

 

Zacieranie:

30' w 68°C (słody jasne + płatki)

20' w 72°C

wsypanie słodów ciemnych

10' w 72°C

podgrzanie do 76°C

 

Gotowanie:

60'

Marynka w 0'

laktoza oraz Lubelski w 40'

 

Rozlew:

120g glukozy na 23l.

 

 

I tu mam pytania :

 

1. Ktore z tych slodow zaliczamy do jasnych ?

 

Pale Ale, pszeniczny to raczej na pewno a "karmelowy jasny" i barwiacy strzegom ?

 

2. barwiacy strzegom - jakis konkretny slod ?

 

3. Nie za duzo tej laktozy ? Moze tak 700 gram zamiast tych 800 - nie chcialbym bardzo wyraznego mlecznego smaku.

 

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to, żeby słód barwiący i jęczmień palony dodać już po zrobieniu próby jodowej.

 

Słód barwiący ze Strzegomia to zwykły słód palony, jak np. Carafa III.

 

Laktoza nie daje "smaku mlecznego", tylko odczucie słodkości. W tej ilości będzie dość jedwabiście, co przy stoucie będzie balansować paloną gorzkość od słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Zauwazylem jeszcze jedna niejasna dla mnie rzecz:

 

Zacieranie:

30' w 68°C (słody jasne + płatki)

20' w 72°C

wsypanie słodów ciemnych

10' w 72°C

podgrzanie do 76°C

 

Rozumiem, ze wsypuje slody jasne i platki, utrzymuje 68 st c przez 30 min, nastepnie podnosze temp do 72 st c, trzymam 20 min i dopiero wtedy wsypuje slody ciemne (i trzymam wszystko dodatkowo przez 10 min w 72 st c) ?

 

Pozdro

Edited by WielkiX

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rozumiem, ze wsypuje slody jasne i platki, utrzymuje 68 st c przez 30 min, nastepnie podnosze temp do 72 st c, trzymam 20 min i dopiero wtedy wsypuje slody ciemne (i trzymam wszystko dodatkowo przez 10 min w 72 st c) ?

Dokładnie tak. Słody ciemne po negatywnej próbie jodowej. Gdyby dodać je wcześniej trudno byłoby przeprowadzić test.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.