Jump to content
Sign in to follow this  
mcpol1

Zmiana temperatury podczas fermentacji.

Recommended Posts

SPrawdziłem dzisiaj jak przebiega fermentacja pszenicznego którego zacierałem z kolegą Slotish w ubiegłą niedzielę. Początkowe Blg 11 teraz po 6 dniach fermentacji zeszło do 4,3. Fermentacja w temperaturze 18*.

Przeniosłem właśnie fermentator do pomieszczenia w którym jest 22*. Zostawić w tej temperaturze czy wracać do poprzedniej.

Piwko delikatnie jeszcze gazuje... co czuć na języku podczas degustacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę mało szczegółów.

Ja bym trzymał w 18°C i niczego nie przenosił.

Czytałem też teorie, że od temperatury fermentacji będzie zależał aromat - goździk lub banan.

Ja ostatnie pszeniczne fermentowałem w 16°C i jest praktycznie sam banan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcówce fermentacji dozwolone jest podniesienie temperatury o parę stopni. A nawet zalecane, dla pełnego dofermentowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

drożdże wb-06

piana podczas fermentu nie wiecej jak na 2 cm na wierzchu potworzyły sie brunatne kolonie drożdży reszta piany kremowa...

 

 

No po 6 dniach od ruszenia drożdży to ferment już chyba ma się ku końcowi... gdzieś czytałem że można przez podniesienie temp. pobudzić resztę drożdży do pełnego ich wykorzystania dlatego przeniosłem fermentator... zastanawiało mnie tylko na ile dobrze zrobiłem

Edited by mcpol1

Share this post


Link to post
Share on other sites
SPrawdziłem dzisiaj jak przebiega fermentacja pszenicznego którego zacierałem z kolegą Slotish w ubiegłą niedzielę. Początkowe Blg 11 teraz po 6 dniach fermentacji zeszło do 4,3. Fermentacja w temperaturze 18*.

Przeniosłem właśnie fermentator do pomieszczenia w którym jest 22*. Zostawić w tej temperaturze czy wracać do poprzedniej.

Piwko delikatnie jeszcze gazuje... co czuć na języku podczas degustacji.

Dodam, że drożdże użyte do tej warki to WB-06. Nie spodziewałem się tak powolnej pracy po tym szczepie po tych wszystkich postach jakie czytałem, że wb-06 potrafią wyjeść brzeczkę do 1°Blg.

 

edit: info o drożdżach spóźnione...

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slotish jak wiesz moje doświadczenie jest praktycznie zerowe... :okey: ale powiem szczerze że spodziewałem się małego tornada w fermentatorze po tych drożdżach a też troche o nich czytałem tymczasem wszystko jakoś tak spokojnie przebiegło... ale próbka jaką dziś sprawdziłem paszczowo już mi odpowiada także dzięki wielkie za przepis no i nieocenioną pomoc przy zacieraniu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje doświadczenie z Wb06 mówi, że zadane jako suche pracują dość wolno ok 10 dni, jak zapodasz gęstwę z nich to uwiną się w 4-5 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moje doświadczenie z Wb06 mówi, że zadane jako suche pracują dość wolno ok 10 dni, jak zapodasz gęstwę z nich to uwiną się w 4-5 dni.

Także mcpol1 biorąc pod uwagę powyższy post - bądź raczej cierpliwy i lepiej zrób cichą fermentację. Nie zaglądaj już do fermentora aż do dnia rozlewu - piwa pszenne są bardziej podatne na infekcje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja najsłabiej odfermentowana warka na WB06 to 2°Blg. A była nawet jedna do 0°Blg. Wszystkie na cichą przenosiłem do dużo wyższej temperatury. Burzliwa to ok 19-20°C a cicha nawet 30°C podczas ubiegłorocznych upałów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moje doświadczenie z Wb06 mówi, że zadane jako suche pracują dość wolno ok 10 dni, jak zapodasz gęstwę z nich to uwiną się w 4-5 dni.

Ja mam z tymi drożdżami zgoła inne doświadczenia - suche odfermentowały poniżej 1°Blg, przy gęstwie zacierałem inaczej, bardziej "na słodko", ale i tak wyżarły do 1,5°Blg, tak więc nie widzę większej różnicy w apetycie między suchymi a gęstwą...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.