Skocz do zawartości
libanczyk27

POmocy!5 BLG po tygodniu!

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu robiłem swoje pierwsze piwo jasne nachmielone Wesa.Nastaw na 13-14 litrów nie mam jeszcze miarki zrobionej.Trzeba było sobie radzić garczkiem litrowym!;) Przed podaniem drożdży wyszło mi 11.5 BLG!Drożdże przygotowywałem z przegotowaną wodą temp. 24 stopni!Po dwóch dniach gdzie fermentacja przebiegała przy 24 stopniach zniosłem do chłodniejszego pomieszczenia gdzie ma 20 stopni.Dziś chciałem zlać do butelek ale zbadałem BLG i wyszło 5 BLG?czy coś sie będzie działo jak zleje do butli? czy zostawić jeszcze na parę dni?a może zlać na cichą?czy zamichrać wiadrem żeby ruszyło co?:lol: albo dać do wyższej temperatury? a jeszcze pytanko ile glukozy podawać do butelek 0,65 ?czy tak samo jak przy 0.5 ? czy może lepiej będzie rozpuścić glukozę z wodą tylko niewiem w jakich proporcjach!;) to tyle i czekam na dobre rady od wujków i braci dobrego piwa!;) piwko mętne co mi sie bardzo podoba!a smakowo jak wygazowane po wieczornej imprezie dnia poprzedniego!:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Możesz jeszcze poczekać, jak ci się nie spieszy i pokręć fermentatorem. Co do refermentacji ,to zrób syrop. Nie wiem jakie chcesz mieć nagazowanie ale wychodzi ci 28 butelek do każdej chciałeś dać np. 4g glukozy ,czyli musisz zrobić syrop z 112g glukozy ( dodaj wody i zagotuj).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Bez paniki, zmierzysz za kilka dni, potem jeszcze raz i jak Blg będzie stało w miejscu zlej na cichą.Michrać wiadrem można,ale na razie nie michraj ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wielkie Dzięki!i juz jestem do przodu z nowym doświadczeniem!;) zostawię tak jak jest!:lol: a potem z raz może zamichram !;) NIe śpieszy mi się nigdzie poczekać mogę!;) narazie będę studiował teorie!:) czasem mam wrażenie im więcęj czytam tym bardziej głupieje!:) ale trzeba powoli etapami dążyć do celu!:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A ja poradzę po swojemu: przelej na cichą. Zmieszasz piwo z drożdżami i powinno ruszyć. U mnie zawsze skutkuje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

no jw właśnie sprawdziłem swojego zacieranego pszeniczniaka po 6 dniu fermentacji. Blg zeszło do 4 z 11. Piwko ma fajny miodowy kolorek, delikatnie czuć bananka, z goryczką chyba też trafiłem. Tyle że jeszcze piwko delikatnie gazuje po języku więc zostawię je w spokoju na 3 dni.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale piwko fermentowało na WB-06 w temperaturze 18* teraz przeniosłem je do pomieszczenia o temp 22/23*

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Po zamieszaniu fermentatora i pozostawieniu w temp. 19-20°C na tydzień BLG z 5 spadło do 4.Więc postanowiłem dać do cieplejszej temperatury czyli do 24°C i uwaga °Blg momentalnie przez jeden dzionek spadło do 2°Blg !:) i następny dzień utrzymywało sie na 2.Postanowiłem część zabutelkować a część dać na cichą jeszcze!:) zobaczym co będzie sie działo!:lol: a właściwie to i burzliwa i zarazem cicha była!:D chyba koło 2 albo 3 tygodni tak sobie stało!:) drożdży używałem Safale US-05.

Edytowane przez libanczyk27

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×