Jump to content
Sign in to follow this  
pavulonek

Imperial Stout - prośba o ocenę receptury

Recommended Posts

4kg Pale

1kg Monachijski II

0,5kg Caramunich II

0,3kg pszeniczny czekoladowy

0,2kg Caraaroma

0,1kg Carafa I

0,1kg Carafa special

0,1kg melanoidynowy

0,1kg słod palony (Żywiec)

0,5kg jeczmień niesłodowany

0,5kg płatki jęczmienne

0,3kg płatki owsiane

0,5kg cukier kandyzowany

 

40g Marynka 9,1%AA 60min

70g EKG 5%AA po 17,5g na 15' 10' 5' 1'

 

drożdże 1084 Irish Ale (gęstwa prawdopodobnie 5 pokolenie, jeśli po drodze by się coś działo to mam na rezerwie S04 i Nottinghamy)

 

Wg hopville: OG 19,1°Blg FG 5,3°Blg

53 IBU

ABV 7,7%

 

zasyp taki skomplikowany, ponieważ chcę zamówić paczkę, z której zrobię jeszcze kilka innych piw i to są "dobicia" do np. 1kg słoodu czy 10kg, w zamówieniu. Dodatki niesłodowane w takiej ilości, ponieważ trzeba podbić OG dla stylu. CUkier kandyzowany do osiągnięcia posmaków rumowych.

 

Pytanie czy zasyp jest do przyjęcia oraz jak długo zacierać? Raczej nie preferuję jednotemperaturowo, mam złe doświadczenia.

Edited by pavulonek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.