Skocz do zawartości
pavulonek

Imperial Stout - prośba o ocenę receptury

Rekomendowane odpowiedzi

4kg Pale

1kg Monachijski II

0,5kg Caramunich II

0,3kg pszeniczny czekoladowy

0,2kg Caraaroma

0,1kg Carafa I

0,1kg Carafa special

0,1kg melanoidynowy

0,1kg słod palony (Żywiec)

0,5kg jeczmień niesłodowany

0,5kg płatki jęczmienne

0,3kg płatki owsiane

0,5kg cukier kandyzowany

 

40g Marynka 9,1%AA 60min

70g EKG 5%AA po 17,5g na 15' 10' 5' 1'

 

drożdże 1084 Irish Ale (gęstwa prawdopodobnie 5 pokolenie, jeśli po drodze by się coś działo to mam na rezerwie S04 i Nottinghamy)

 

Wg hopville: OG 19,1°Blg FG 5,3°Blg

53 IBU

ABV 7,7%

 

zasyp taki skomplikowany, ponieważ chcę zamówić paczkę, z której zrobię jeszcze kilka innych piw i to są "dobicia" do np. 1kg słoodu czy 10kg, w zamówieniu. Dodatki niesłodowane w takiej ilości, ponieważ trzeba podbić OG dla stylu. CUkier kandyzowany do osiągnięcia posmaków rumowych.

 

Pytanie czy zasyp jest do przyjęcia oraz jak długo zacierać? Raczej nie preferuję jednotemperaturowo, mam złe doświadczenia.

Edytowane przez pavulonek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×