Skocz do zawartości
Jejski

Ciasto owocowe bez tłuszczu.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dawno temu obiecałem przepis i dopiero teraz się wywiązuję.

Oryginalny przepis ukradziony mojej Babci :lol: :

Mąka 200g

Cukier 200g

4 jajka

Sok z jednej cytryny

Łyżeczka proszku do pieczenia

1Kg owoców

 

Przepis modyfikowany przezemnie:

Mąka 250-350g

Cukier 150-200g

5 jajek

Sok z jednej cytryny

1-2 łyżeczek proszku do pieczenia

1-1,5 Kg owoców

 

Do ciasta nadają się prawie każde owoce od rabarbaru wczesną wiosną, przez jabłka, porzeczki, wiśnie , śliwki itp. im kwaśniejsze tym lepsze. Cukier z jajkami wymieszać mikserem, dodać ze 150g mąki, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Dodawać resztę mąki, aby powstał gęsty glut. "Przelać" (prawie przełożyć) do niskiej, a szerokiej formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Dodać na górę owoce i powciskać w ciasto ręką. Piec ok. 1godz. w 180°C , najlepiej w piecu z termoobiegiem.

Jest to jedyne ciasto które piekę. Jeśli ma się przygotowane wcześniej owoce to całość zajmuje 15min. Przed podaniem można poprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Edytowane przez Jejski

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przed układaniem owoców na cieście można posmarować go białkiem z jajka, sok z owoców nie będzie tak mocno przemaczał ciasta, lepiej smakuje i jest milsze dla oka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×