Skocz do zawartości
mimazy

W piwie jest magia, czyli o Browarze Zamkowym w Radomiu

Rekomendowane odpowiedzi

http://radom.gazeta.pl/radom/1,35219,10062520,W_piwie_jest_magia__Dlatego_sam_warzy_chmielowy_napoj.html

 

Dori

Wątek wydzieliłam z "media a piwowarstwo domowe" jako niepasujący do tematu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Z całym szacunkiem, ale nie mam pojęcia które to bzdury? A może czytamy dwa różne teksty? Lub problem tkwi w podejściu do tematu?

Wymyślane w eksperymentalnym browarze receptury, które następnie są warzone na zlecenie w zaprzyjaźnionych browarach - to podstawowa bzdura. Zleceniodawca, jedyne co wymyśla, to smak sztucznego aromatu - toffi, rumowy, grejpfrutowy itp.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dobra, dobra :)

Do tego nie w każdym piwi podstawą jest słód jęczmienny.

Pszeniczne na ten przykład.

 

Nie będę się pyszczył co do porównywania piwa do muzyki.

Dla mnie ciemne piwo do jazz a jasne koncernowe to pop, czyli najabrdziej dostępne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zbynekkk myślę że to trochę pokłosie niechęci pana Kołsuta wobec piwowarów domowych wyrażanej onegdaj na browar.biz, ale jednak:

Odtworzyliśmy też wszystkie przedwojenne receptury, ale nie robimy z nich piwa. Przed wojną przez pewien czas była prohibicja, a te piwa po prostu nie nadawały się do picia, miały 1-2 proc. alkoholu.

Nie wiem nic o prohibicji alkoholowej w międzywojennej Polsce, może po prostu lekkie piwa były cenione (patrz grodzisz) Równie dobrze można napisać że gronowe wina wytrawne są kwaśne i nie nadają się do picia i prawdziwy smakosz pija słodkie deserowe albo jabole :)

 

- Trzeba zadać sobie pytanie, co się spodoba klientom, jakiego smaku jeszcze nie było, co w danym okresie fajnie smakuje. Bearnard o smaku rumu czy korzenny polecany jest na okres jesienno-zimowy, te piwa rozgrzewają. Na lato polecam przede wszystkim piwa smakowe, grejpfrut, porzeczka, toffi, limonka. Słodzimy miodem, stąd takie opalizowanie piwa.

Jak się ma smak limonki, porzeczki czy grapefruita do owej magii piwa?? Wydobyty ze słodu, chmielu czy drożdży ;)

 

Ubolewam, że nie mamy zdjęcia prawdziwego niedźwiedzia, ale trudno jest takiego spotkać w lesie.

Silva Rerum to też las :)

http://www.google.pl/search?q=nied%C5%BAwied%C5%BA+brunatny&hl=pl&client=firefox-a&hs=GvZ&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&ei=-vBfTtXDG4fi4QT0wakO&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CA8Q_AUoAQ&biw=1400&bih=851

 

Uważam że z jednej strony to co pan Jarosław Kołsut robi od lat jest ciekawe jako marketingowe pozycjonowanie produktu, budowanie legendy, jednak produkt ten jest skierowany do innej grupy docelowej niż wyedukowany w stylach koneser piwa ;)

 

Kopyr niedawno opisywałeś na blogu rewolucję browaru Pinta, Browar Zamkowy vel hurtownia Dionizos robi to od ponad roku :)

Edytowane przez Mimazy

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×