Jump to content

Receptury na forum


Sojer
 Share

Recommended Posts

Przy okazji dyskusji o tajności receptur w zestawach BA zacząłem się zastanawiać, czy nie byłoby dobrze wprowadzić pewną modyfikację działu receptur i wprowadzić podkategorie z poszczególnymi stylami.

Dla takiego laika jak ja byłoby to spore udogodnienie a i baza byłaby chyba nieco bardziej klarowna :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wydaje mi się że to zajebisty pomysł. Posty w tym pod dziale "receptury" powinny zawierać skład, zacieranie, gotowanie, temp. fermentacji, re fermentacji, ZDJĘCIA itp. Uważam że robienie totalnie czystych stylowo piw jest super, ale zabawa przy zacieraniu ma olbrzymie możliwości zmiany postrzegania piwa jako "koszernego" wyrobu. Jedynym problemem jest weryfikacja wrażeń estetyczno smakowych. Piwa warzone z receptur odmiennych od klasycznie uznawanych stylów i oceniane tylko przez twórców będą mało wiarygodne, a to z tego powodu że, brak weryfikacji doświadczonych piwowarów będzie powodował samozachwyt. I tak Jestem zdecydowanie za. Co do formy w jakiej ten pod dział, nazwijmy go roboczo "Impresje Piwowarskie" myślę że jedynie podanie stylu wyjściowego z jakiego "zrodzone zostało"piwo będzie obowiązkowe. Każdy testując recepturę może sam ocenić to co nawarzył, a jak powszechnie wiadomo to "co nawarzyłeś sam musisz wypić" :P .Proszę admina do roboty.

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się że to zajebisty pomysł. Posty w tym pod dziale "receptury" powinny zawierać skład, zacieranie, gotowanie, temp. fermentacji, re fermentacji, ZDJĘCIA itp. Uważam że robienie totalnie czystych stylowo piw jest super, ale zabawa przy zacieraniu ma olbrzymie możliwości zmiany postrzegania piwa jako "koszernego" wyrobu. Jedynym problemem jest weryfikacja wrażeń estetyczno smakowych. Piwa warzone z receptur odmiennych od klasycznie uznawanych stylów i oceniane tylko przez twórców będą mało wiarygodne, a to z tego powodu że, brak weryfikacji doświadczonych piwowarów będzie powodował samozachwyt. I tak Jestem zdecydowanie za. Co do formy w jakiej ten pod dział, nazwijmy go roboczo "Impresje Piwowarskie" myślę że jedynie podanie stylu wyjściowego z jakiego "zrodzone zostało"piwo będzie obowiązkowe. Każdy testując recepturę może sam ocenić to co nawarzył, a jak powszechnie wiadomo to "co nawarzyłeś sam musisz wypić" :P .Proszę admina do roboty.

Ale o co Tobie tak naprawdę idzie Jejski, bo się zgubiłem. :)

Tomek chciał, żeby zrobić podział w dziale Receptury. Jak mniemam mogłoby to wyglądać tak:

A.Piwa górnej femrentacji

1. Pale Ale

2. Stout

3. Porter

4. Mild

itd.

B. Piwa dolnej fermentacji

1. Pils

2. Bock

3. Porter Bałtycki

itd.

 

A o co Tobie chodzi? Żeby dodać jeszcze jeden dział "Impresje Piwowarskie"?

 

Nie łam się wielu piwowarów nie wpada w zachwyt nad swoimi piwami i są bardziej krytyczni niż degustatorzy. Nie twierdzę, że jestem obarczony tą przypadłością ;), ale znam paru, którzy zawsze doszukają się jakichś wad w swoim piwie, podczas gdy robią super piwa.

Link to comment
Share on other sites

Masz rację, troszeczkę pojechałem po bandzie. Chodziło mi raczej o pozwolenie sobie na lekką dozę fantazji w gatunkach piw które wymieniasz, acz podział gatunków jest całkiem słuszny. Moim przesłaniem było tylko to że skoro się eksperymentuje, to receptura wcale nie musi być hitem danego gatunku. Miałem na myśli pozwolenie sobie na innowacje w dziale receptury, czyli np. w poddziale IPA proponuję wymieniać warkę którą zrobiłem ostatnio http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=566&p=2 post #38 i nie bać się tego że od razu zostanie się okrzykniętym świętokradcą i szpecicielem gatunku. Wyobrażam to sobie tak, że pierwszy post w danym gatunku powinien być recepturą jak najbardziej zgodną z ideałem, a następne użytkowników wynikające np. z braku różnych słodów i innych komponentów, bądź dodatku imbiru do trzymajmy się przykładu IPA. I tak jak już pisałem wcześniej każde piwo zrobione w domu zawsze będzie sto razy lepsze od jakiegoś przemysłowego. Już mam mętlik w głowie ichyba nie wiem co piszę. Ratunku!

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście nie jest problemem zrobić X kategorii na forum z stylami poszczególnych piw. Obawiam się jednak, że w każdej z nich będzie po 3-4 posty i na tym tyle.

Jednak jak tego nie zrobimy, to się nie przekonamy. Nie ukrywam jednak, że aktualnie jestem w trakcie ciut większego projektu piwowarskiego (o czym będę informował) i zdecydowanie to musimy odłożyć na później.

Wpisuję oczywiście ten wątek do mojego "to do" :P Piszcie swoje uwagi i pomysły - zrealizujemy to do końca roku zdecydowanie.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Czy bylaby szansa na drobne modyfikacje w dziale receptury? Wlasciwie to chyba chodzi mi o uporzadkowanie tematow tych watkow, wprowadzenie porzadku w razie jakby ktos szukal konkretnych przepisow. Mam na mysli przelozenie kategori BJCP na to co jest w tym dziale. Niekoniecznie teraz, ale w raz z iloscia receptur zacznie robic sie balagan. Oczywiscie jakbyscie potrzebowali kogos do tego to ja moge to robic.

Link to comment
Share on other sites

Zaczal bym jednak od tlumaczenia tej klasyfikacji. To zamie chwilke. Postaram sie cos tam skrobnac jak bede mial troche czasu wolnego.

Tzn masz na myśli przetłumaczenie całej klasyfikacji BJCP na język polski ? Dobrze rozumiem ?

Link to comment
Share on other sites

Myślę,że podział na piwa dolnej i górnej fermentacji jest najlepszy.A co do głębszego szukania,to już osoba zainteresowana sobi pogrzebie.

 

A co do przejmowania się jakością piwa,to ja na 17 warek zrobiłem jedno piwo ,z którego byłem na prawdę zadowolony,w całej reszcie coś mi nie pasowało.

Natomiast Franekkkk mający podobną ilość warek na koncie,zrobił przynajmniej dwa dla mnie pyszne min. a'la Grodziskie i jakieś zimowe,nie pamiętam jak się nazywało,ale było mocno aromatyczne i pyszne.

Link to comment
Share on other sites

Zaczal bym jednak od tlumaczenia tej klasyfikacji. To zamie chwilke. Postaram sie cos tam skrobnac jak bede mial troche czasu wolnego.

Tzn masz na myśli przetłumaczenie całej klasyfikacji BJCP na język polski ? Dobrze rozumiem ?

Chyba byloby to nie glupim pomyslem?

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

Chyba byloby to nie glupim pomyslem?

Byłby baaaaardzo dobrym pomysłem :). Z tego co wiem, trzeba uzyskać zgodę, ale podobno to żaden problem.

 

Proponowałbym założenie dodatkowego forum (o którym już rozmawialiśmy) i tam poszczególne gatunki

 

na zasadzie

 

BJCP

----------------

ENGLISH PALE ALE

Standard/Ordinary Bitter

Special/Best/Premium Bitter

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

 

SCOTTISH AND IRISH ALE

Scottish Light 60/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Export 80/-

Irish Red Ale

Strong Scotch Ale

itd - co Wy na to ? Znajdą się osoby które po wrzuceniu przeze mnie oryginalnych opisów, znajdzie czas na tłumaczenie i miałyby odpowiednią wiedzę ?

Link to comment
Share on other sites

Trzeba przyznać, że to kawał dobrej roboty...Pogadam z qbertsem, czy nie chciałby swoje pracy zaprezentować również tutaj.

A ogólny zamysł jak widzicie ?

Link to comment
Share on other sites

Trzeba przyznać, że to kawał dobrej roboty...Pogadam z qbertsem, czy nie chciałby swoje pracy zaprezentować również tutaj.

A ogólny zamysł jak widzicie ?

Ogólnie, to i owszem. :)

Link to comment
Share on other sites

Pomysł bardzo dobry. Jak tylko Młoda pozwoli to mogę pomóc w tłumaczeniu :)

No bedzie potrzebna pomoc w spolszczaniu , bo czasami przy tlumaczniu czasami wychodza bardzo toporne tlumacznia doslowne i fajnie jakby ktos je wygladzil :)

Link to comment
Share on other sites

Chyba byloby to nie glupim pomyslem?

Byłby baaaaardzo dobrym pomysłem :D. Z tego co wiem' date=' trzeba uzyskać zgodę, ale podobno to żaden problem.

 

Proponowałbym założenie dodatkowego forum (o którym już rozmawialiśmy) i tam poszczególne gatunki

 

na zasadzie

 

BJCP

----------------

ENGLISH PALE ALE

Standard/Ordinary Bitter

Special/Best/Premium Bitter

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

 

SCOTTISH AND IRISH ALE

Scottish Light 60/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Export 80/-

Irish Red Ale

Strong Scotch Ale

itd - co Wy na to ? Znajdą się osoby które po wrzuceniu przeze mnie oryginalnych opisów, znajdzie czas na tłumaczenie i miałyby odpowiednią wiedzę ?

A co z kolejnoscia? Wiem ,ze po kolei nie bardzo jest po co bo zainteresowanie jednymi piwami jest wieksze niz innymi. Jakies sugestie?

Link to comment
Share on other sites

eee wlasnie :D Chodzi o tlumaczenia... W zle mijsce to wrzucilem. Jestem na urlopie i nie mam okazji poczytac forum tylko przegladam szybcikiem u znajomych.

No to odpowiem jeszcze tutaj :)

Generalnie są trzy możliwości sortowania tematów:

1 - alfabetycznie po nazwie tematu (teraz tak jest, bo BJCP używa cyfrowego numerowania stylów, więc będzie w takiej kolejności jak u nich.)

2 - po dacie napisania tematu

3 - po dacie napisania odpowiedzi na dany temat (domyślne sortowania na całym forum)

 

Tyle mamy możliwości :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.