Ksero02 0 Posted August 3, 2011 Witam, Mam pytanie, gdyż próbuje moje pierwsze piwko i zbadałem w skali belinga i ma miedzy 2-3 stopnie? pytanie brzmi ile ma % ?? edit elroy: Ballinga (piszemy z dużej litery, skalę tę opracował niemiecki chemik Karl Balling) Quote Share this post Link to post Share on other sites
ronin 5 1 Items Posted August 3, 2011 Mała podpowiedź: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted August 3, 2011 Nie chce się poszukać, co nie? :rolleyes: Po co? Niech inni się męczą, ja chce mieć wszystko na tacy. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ksero02 0 Posted August 3, 2011 dzieki panowie Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted August 3, 2011 edit elroy: Ballinga (piszemy z dużej litery, skalę tę opracował niemiecki chemik Karl Balling) Na pewno niemiecki? Pracował na uniwersytecie w Pradze, a wikipedia twierdzi, że on "bohemian scientist". Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted August 3, 2011 edit elroy: Ballinga (piszemy z dużej litery' date=' skalę tę opracował niemiecki chemik Karl Balling)[/color'] Na pewno niemiecki? Pracował na uniwersytecie w Pradze, a wikipedia twierdzi, że on "bohemian scientist". Czy oby Praga była W 100% czeska w tamtym okresie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 727 1 Items Posted August 3, 2011 edit elroy: Ballinga (piszemy z dużej litery' date=' skalę tę opracował niemiecki chemik Karl Balling)[/color'] Na pewno niemiecki? Pracował na uniwersytecie w Pradze, a wikipedia twierdzi, że on "bohemian scientist". Ponoć niemiecki, ale nie sprzeczam się, bo sam wyczytałem http://www.brewingtechniques.com/library/backissues/issue1.3/manning.html Quote Share this post Link to post Share on other sites