Jump to content

Receptury z zestawów BA


Jejski
 Share

Recommended Posts

W sklepie BA można kupić gotowe zestawy na bazie słodów. Niestety nie widziałem nigdzie receptur do tych zestawów, chyba że po zakupie. Skład zestawu jest w PDF lecz zacieranie i chmielenie nie. Proponuję umieszczać tu proporcje słodów, czasy zacierania, ilości i czasy chmielenia oraz fermentacji. Jednym słowem ma być to czysta zrzyna z przepisów BA. Co Wy na to? A jeśli są tajne, lub objęte prawem autorskim?

Edited by Jejski
Link to comment
Share on other sites

W sklepie BA można kupić gotowe zestawy na bazie słodów. Niestety nie widziałem nigdzie receptur do tych zestawów, chyba że po zakupie. Skład zestawu jest w PDF lecz zacieranie i chmielenie nie. Proponuję umieszczać tu proporcje słodów, czasy zacierania, ilości i czasy chmielenia oraz fermentacji. Jednym słowem ma być to czysta zrzyna z przepisów BA. Co Wy na to? A jeśli są tajne, lub objęte prawem autorskim?

To troche nieelegackie, i w sumie niepotrzebne. Napisz jakie piwo chcesz zrobić, znajdziemy jakąś dobrą i sprawdzoną recepturę.

Link to comment
Share on other sites

To troche nieelegackie, i w sumie niepotrzebne. Napisz jakie piwo chcesz zrobić, znajdziemy jakąś dobrą i sprawdzoną recepturę.

Popieram codera to zachowanie co najmniej nieeleganckie, jeśli nie wprost złodziejstwo. Na stronie BA czy browar.biz masz setki przepisów - wystarczy poszukać. A jak bardzo chcesz recepturę z zestawu BA, to wystarczy poczytać wątek kogoś, kto takie piwo warzył i opisał zasyp i procedury.

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się że, sens istnienia gotowych zestawów w BA jest zupełnie prosty.

To nie są "kosmiczne" receptury pilnie strzeżone przez mnichów w zamkniętym klasztorze, lecz proste składy przygotowane dla wygody początkujących piwowarów bo wszystko jest odważone.

Tylko raz używałem takiego zestawu, było to pale ale, była też dodana instrukcja zacierania. Produkt finalny to nie było żadne pale ale tylko zwykłe jasne piwo górnej fermentacji troszkę ciemniejsze niż standard.

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się że, sens istnienia gotowych zestawów w BA jest zupełnie prosty.

To nie są "kosmiczne" receptury pilnie strzeżone przez mnichów w zamkniętym klasztorze, lecz proste składy przygotowane dla wygody początkujących piwowarów bo wszystko jest odważone.

Tylko raz używałem takiego zestawu, było to pale ale, była też dodana instrukcja zacierania. Produkt finalny to nie było żadne pale ale tylko zwykłe jasne piwo górnej fermentacji troszkę ciemniejsze niż standard.

Pale ale nie robiłem, ale wszystkie piwa które robiłem z zestawów BA (poza IPA, ale to wina chmielu w siateczkach) wyszły bardzo dobre i bardzo zgodne ze stylem. Receptury zestawów BA są bardzo dobrze opracowane i mogę je z czystym sercem polecić każdemu kto zaczyna przygodę z zacieraniem.

Edited by kopyr
Link to comment
Share on other sites

Dlatego tak bardzo swego czasu bylem aktywny w dziale receptury. Teraz wpisuje piwa, ktore warze i opisuje co z tego wyszlo. Nawet w brown ale opisalem jak moglaby wygladac wersja polska. W sumie dorzuce za chwile wersje polska dark mild`a. Czyli piwo uwarzone na dostepnych w polsce surowcach. Niestety nie mam okazji by je przetestowac, bo nie mam dostepu do naszego slodu i chmieli, ale w sumie kilka lat warzylem z polskich surowcow i wydaje mi sie, ze wiele przepisow byloby bardzo zblizonych do wersji uwarzonych na surowcach oryginalnych.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.