Jump to content

Recommended Posts

Strasznie zaniedbałem SWÓJ BROWAR :( To dopiero trzecia warka w tym roku.....muszę się poprawić!

 

25-08-2013 warka nr 30: JANTAR

 

Zasyp:

pilzneński- 8,4kg

wiedeński- 1,2kg

monachijski- 1kg

 

Zacieranie:

całość zasypu do 35l wody o temp 40 C

61C- 12min

72C- 45min

76C- 10min

 

Warzenie:

90min- 70g Magnum

45min- 105g lubelskiego

10min- 35g lubelskiego

 

Drożdże US-05. wyszło ok 48l - 12blg

 

5-09-2013 piwo przelane na cichą - 2blg.

22-09-2013 warka powędrowała w butelki. Blg zostało na poziomie 2....refermentacja 140g glukozy/20l. Wyszło 93 butelki po 0,5l i 2 bączki. Alkohol ok 5.2%. O ile się nie pomyliłem to znowu lipa z wydajnością- ok 56%.

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

24-10-2013: warka nr 31 miał być Bitter.....???

 

Zasyp:

-pale ale- 10kg

-monachijski- 0.75kg

-caramunich III- 0.25kg

-caraaroma- 0.3kg

-carafa II- 0.25kg

 

Zacieranie:

-68C- 90min

-76C- 10min

Niestety, tak naprawdę to nie wiem jak w rzeczywistości wyglądało zacieranie. Po nastawieniu wszystkiego wyszedłem i wróciłem po 70-80minutach a tu zacier wrzał :mad: , a na sterowniku była temp 67C ???? Gdy chciałem poprawić wtyczkę od sondy temp ze sterownika zaiskrzyło :mad: :mad: :mad: ......i to był koniec. Wyłączyłem wszystko. Próba jodowa wypadła pozytywnie, mimo to postanowiłem kontynuować:

 

Warzenie:

-100g marynka- 90min

-30g EKG- 30min

-30g HT- 15min

-30g Simcoe-0min

Wiem, że tym chmielom daleko do bittera- no może po za EKG, ale użyłem to co miałem. Po warzeniu wyszło ok 45 litrów brzeczki o gęstości 11.5BLG, tyle, że nie wiedziałem ile z tego to cukry a ile mąka. Zadane drożdże- uwodnione S-04.

A jednak coś tam się zatarło. Po burzliwej (8dni) blg stanęło na poziomie 4 !!! Czyli piwko będzie miało ok 4% alkh.

2 listopada przelane na cichą- mętne jak cholera. Wątpię żeby się sklarowało, może pobawię się z żelatyną. Najważniejsze, że jest szansa, że z tej pechowej warki wyjdzie coś do picia :)

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbierałem się jak pies do jeża, ale w końcu porozlewałem pechową warkę nr 31. Po awarii sprzętu podczas zacierania tej warki, jakoś ogólnie się zniechęciłem :ble: . Po prawie 6 tygodniach na cichej, wyprodukowałem 85 butelek. Nie wiem, ale podejrzewam, że w jednym fermentatorze mógł się jakiś syf przypałętać (chociaż zapach i smak nie najgorszy). Po nalaniu 20 butelek nie usłyszałem żadnej 'muzyki' kapselków podskakujących na szyjkach......kompletna cisza :( . Czyżby coś uśmierciło drożdże??? Nieistotne- zabutelkowałem. W drugim wiadrze wszystko grało, łącznie z kapselkami :). Jako, że stan pełnych butelek zdatnych do picia wynosi ZERO! to pewnie się zmuszę do jakiejś wareczki przed świętami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

30-12-2013 warka nr 32: JANTAR

 

Zasyp:

pilzneński- 8,8kg

wiedeński- 1kg

monachijski- 1kg

 

Zacieranie:

całość zasypu do 35l wody o temp 40 C

61C- 12min

72C- 45min

76C- 10min

 

Warzenie:

90min- 50g Marynka

70min- 50g Magnum

45min- 105g lubelskiego

10min- 35g lubelskiego

10min- mech

 

Wyszły dwa fermentatory po 26l każdy- 11Blg. Do jednego poszły US-05, a do drugiego S-04

5.01.2014-przelane na cichą, zeszło do 2blg.

11.01.2014- zabutelkowane. 98 flaszek po pół litra (140g glukozy/20l piwa)

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 33 z 4.01.2014:

 

Zasyp:

-pilzneński- 6kg

-monachijski- 3kg

-bursztynowy- 0.4kg

-carared-0.3kg

-carahell- 0.8kg

-caraaroma- 0.12kg

-pszenica czekoladowa- 0.05kg

 

Zacieranie:

-64C- 50min

-72C- 30min

-78C- 5min

 

Warzenie:

70min- lubelski- 60g

30min- marynka- 25g

15min- HT- 35g

 

Pierwsza porcja- bez wysładzania wyszło 20litrów- 17Blg - zadana gęstwa US-05. Przelane na cichą 18.01- 6Blg

1.02.2014- zabutelkowane (130g glukozy/20l). Wyszło 22*0,33 + 22*0,5

 

Wysłodziny- wyszło 17litrów 8Blg. Dolałem butelkę soku malinowego z herbapolu- 11.5 Blg. Zadana gęstwa S-04. Przelane na cichą 11.01- 3Blg. Rozlane18.01. Do refermentacj sok malinowy 10ml/litr + 1pastylka słodzika z Lidla na butelkę.

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 34 (22-02-2014)- AIPA

 

Zasyp:

-pale ale 8kg

-monachijski 2kg

-cara crystal 0.5kg

 

Zacieranie (35l wody)

-64C- 60min

-72C- 20min

-78C- 5min

 

Warzenie i chmielenie:

-amarillo 30g- 90min

-simcoe 50g- 90min

-citra 50g- 60min

-pacific jade 30g- 40min

-mech 2 saszetki- 10min

 

Wyszło 54l-11,5 blg. Zadne drożdże US-04.

 

9 marca: nie przelewałem na cichą. (2 blg) Do każdego wiadra powędrowało:

-25g citry

-15g pacific jade

-15g simcoe

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

25-07-2014 WARKA 35- dolniaczek

 

Zasyp:

-pilzneński 9,4kg

-carapils 0,6kg

-zakwaszający 0,25kg

 

Zacieranie w 35l:

-64C- 30min

-72C- 45min

-78C- 5min

 

Warzenie 90min:

- od początku MARYNKA 80g

- 30min- LUBELSKI 90g

- 15min- CITRA 25g

- 10min- LUBELSKI 40g

- 10min- mech

 

Wyszło 52 litry- 11Blg

Drożdże W34/70, fermentacja w 9C

 

2-07-2014- 5Blg

9-08-2014 - przelane na cichą - 2.5Blg - dalej w 9C

 

23-08-2014- 2.5Blg. Piwo zabutelkowane- 140g glukozy/20l- wyszło 98 butelek*0,5L

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

26-07-2014 WARKA 36- AIPA

 

Zasyp:

-pale ale- 9,6kg

-carapils- 0,4

 

Zacieranie w 35l:

-64C 60min

-72C 20min

-75C 5min

 

Warzenie 90min:

- od początku AMARILLO 50g

- 60min CHINOOK- 30g

- 60min CITRA 50g

- 15mih AMARILLO 20g

- 15min mech

 

Wyszło ok 53 litry- 12Blg

Drożdże US 04, fermentacja w 24C.....niżej się nie dało :/

 

2-07-2014 przelane na cichą- 2Blg. Do każdego wiadra poszło po 15g AMARILLO+15g CITRY

 

8-08-2014 piwo zabutelkowane (130g glukozy/20l)- wyszło 88butelek *0,5l

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

09-08-2014 WARKA 37- Hafe-Weizen

 

Zasyp:

-pszeniczny 5kg

-pilzneński 3.6kg

-jasny karmelowy 0,5kg

 

Zacieranie w 35l:

-44C 15min

-50C 15min

-63C 30min

-72C 40min

-78C koniec

 

Warzenie 90min:

- 50g lubelskiego- 80min

- 30g lubelskiego- 40min

- 20g lubelskiego- 15min

- 25g HT- 15min

 

Wyszło ok 52l 11Blg

Drożdże WB-06

 

22-08-2014- 1Blg. Piwo zabutelkowane- 135g glukozy/20l. Wyszło 95 butelek*0,5l.

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

15-08-2014 WARKA 38- ALT

 

Zasyp:

-monachijski 5kg

-wiedeński 2kg

-pilzneński 0.6kg

-bursztynowy 0,5kg

-caraaroma 0,3kg

 

Zacieranie w 35l:

-56C - zasyp

-63C 25min

-72C 50min

-78C koniec

 

Warzenie 90min:

- 30g spalt select- 60min

- 40g HT- 30min

 

Wyszło ok. 46l- 11Blg:

22l- zadana gęstwa W34/70

24l- US-05

 

22-08-2014 Piwo na US-05 przelane na cichą- 2Blg; W34/70- 3,5 Blg- stoi w 8C

29-08-2014 Piwo na US-05 zabutelkowane- ładnie wyklarowane(było już klarowne przy przelewaniu na cichą)- 2Blg. 135g glukozy/20L. Wyszło 42 butelki *0,5L

Piwo na W34/70 zeszło do 2,5 Blg- przelałem na cichą. Również ładnie wyklarowane.

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

28-12-2014 WARKA 39- Pszeniczne

Skład:

pilzneński – 3kg

pale ale- 2kg

pszeniczny- 2,5kg

pszenica niesłodowana- 2kg

carapils- 0.5kg

 

Zacieranie:

42°C - 100min tylko pszenica

64°C - 25min

72°C - 50min

78°C - 5min

 

gotowanie 90min

 

Chmielenie:

35g Perle - 60min

35g Perle- 15min

25g Hallertau Tradition - 15min

 

Do fermentatorów wlałem ok. 50 litrów- 11BLG. Pierwszy pojemnik- WB-06, drugi Gozdawa Bawarian Wheat.

 

5-01-2015 piwo zabutelkowane 2BLG- 96 butelek . Refermentacja- 110g glukozy/20l.

W butelkach po WB-06 zdarza się, że piwko wyłazi z butelki.....

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

29-12-2014 WARKA 40- dolniaczek

 

Zasyp:

-pilzneński strzegom- 5kg

-bohemski 3kg

-pale ale- 1.25kg

-carapils 0,5kg

-zakwaszający 0,25kg

 

Zacieranie w 35l:

-64C- 30min

-72C- 45min

-78C- 5min

 

Warzenie 90min:

- od początku MARYNKA 60g + 20g Magnum

- 30min- LUBELSKI 90g

- 15min- CITRA 30g

- 10min- LUBELSKI 40g

 

 

Wyszło 53 litry- 12Blg. Drożdże W34/70. Fermentacja w 13-15 C

 

6-01-2015 przelane na cichą 2.5 blg

24-01-2015 pils w butelkach- 100 flaszek po 0.5l ....2BLG. Refermentacja 170g glukozy/25l

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

6-01-2015 Warka 41- ALT / Sticke Alt

-monachijski I- 3kg
-monachijski II- 2kg
-wiedeński- 2kg
-pilzneński klepiskowy- 1kg
-caramunich I- 0,3kg
-caramunich II- 0,2kg
-bursztynowy- 0,5kg
-caraaroma- 0,3kg
-czekoladowy- 0,15kg
-pszenica karmel- 0,5kg
-carabelge- 0,35kg

Zacieranie:
-56C- zasyp
-63C- 30min
-71C- 50min
-78C- 5min

Warzenie: 90min
-40g HT- 60min
-40g HT- 30min
-35g HT- 5min

Wyszło 50l - 12Blg. Zalana gęstwa W34/70 po warce nr 40. Fermentacja w 14-15C
24-01-2015 Alt przelany na cichą- 3,5BLG

4-02-2015- ALT zabutelkowany. Blg bez zmian 3.5. Mam 27 bączków*0,33 + 77*0,5l

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilka modyfikacji sprzętowych:

 

1. Nowa chłodnica- rurka DN16 12metrów, 24*24*45

post-2894-0-13462900-1423050090_thumb.jpg

2. Sterownik dostał nową obudowę i kabelki

post-2894-0-80864300-1423050127_thumb.jpg

post-2894-0-09725600-1423050136_thumb.jpg

3. Nowa bateria i prysznic na 'zmywaku'

post-2894-0-30930700-1423050193_thumb.jpg

4. Kadź zacierna i warzelna

post-2894-0-17776300-1423050255_thumb.jpg

post-2894-0-93078300-1423050246_thumb.jpg

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

7-02-2015 Warka 42- Irish Red Ale

 

Słody:

-słód pilzneński klepiskowy- 5,5kg

-słód monachijski I – 1kg

-słód monachijski II – 0,8kg

-słód pale ale- 1,9kg

-słód caraamber- 0,5kg

-słód carared- 0,8kg

-słód caramunich II- 0,05kg

-słód caraaroma- 0,03kg

-jęczmień prażony- 0,08kg

-bursztynowy- 0,1kg

 

Zacieranie:

10 minut w 52°C

40 minut w 66°C

30 minut w 72°C

5 min 78C

 

Czas gotowania:

80 minut

 

Chmielenie:

35g Marynki- 60 minut

40g Challenger- 30 minut

25g Challenger- 10 minut

mech irlandzki- 10 minut

 

Wyszło ok 49L - 12,5BLg. Zadane drożdże S-04Temp fermentacji 18-20C. Na medal spisała się nowa chłodnica- 50L brzeczki schłodziła do temp 22C w 33minuty!!! Jest radość :D

 

14 luty 2015 IRA przelana na cichą- 2 BLG

21luty 2015 IRA w butelkach: 90*0,5 + 6*0,33

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

.....rok później....

 

Warki 41,42, oraz nie opisane w temacie warki 43 i 44.......we wszystkich ta sama zaraza- piwo smakuje jak wędzony ser. Do tej chwili nie miałem żadnego syfu w piwie- a tu cztery kolejne warki poszły w kanał! Ponieważ nie znalazłem przyczyny zakażenia browar został zamknięty :( :( :(

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymienione pojemniki, wężyki, łyżki i wszystko co mi przyszło do głowy.........

 

2.03.2016 Warka 45 IDZIE WIOSNA

 

SŁODY:
-pilzneński- 10 kg
-carapils 0.5kg

Zacieranie:
- 62C- 10min
- 72C- 50min
- 78C- 5min
wysładzanie

Gotowanie 70min
- 45g PERLE od początku

- 40g PERLE- 30min
- 30g SAAZ- 10min + curacao 20g

 

Wyszło ok 52l 12blg. Drożdże s-04 i us-05. Fermentacja w 18 C.

12.03.2016 piwo przelane na cichą. Na us-05 zeszło do 2blg – mętne. Na s-04 stanęło na 3.5 blg – piwko klarowne. Jak na razie bez dziwnych posmaków.

 

19.03.2016 wiadro nr  1 na S-05 zabutelkowany. 120g cukru / 22litry piwa- wyszło 45 butelek- W SMAKU OK!!!

 

22.03.2016 wiadro nr 2  na US-05 zabutelkowany. Piwo ładnie się wyklarowało, choć przy przelewaniu na cichą było jak błoto. 130g glukozy / 24l piwa- wyszło 44*0,5 + 6*0,33- W SMAKU OK!!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

12.03.2016 Warka 46- CZYSZCZENIE MAGAZYNU

 

Słody:

- pilzneński klepiskowy- 1kg

- pale ale- 4kg

- wiedeński 2.3kg

- monachijski I- 1.25kg

- monachijski II- 0.3 kg

- carbelge- 0.5kg 

- bursztynowy- 0.47kg

 

Zacieranie:

- słody wsypane przy 58 C
- 62C- 16min
- 72C- 50min

- 76 C 10min
- 78C- koniec

 

Gotowanie 70min

- MARYNKA 75g- 70min

- Challanger- 40g-  30min

- Tradition- 30g- 20min

 

Wyszło ok 50l 11.5blg. Gęstwa z poprzedniej warki s-04 i us-05; po 26l brzeczki na pojemnik

 

19.03.2016 wiadro na US-05- 2 blg- przelane na cichą- mętne jak cholera!

Wiadro z S-04 2.5 blg  przelane na cichą 20.03.2016- klarowne.

 

30.03.2016 wiadro nr 3 (na S-04) zabutelkowane: 110g glukozy/20l piwa. piwo klarowne smak ok! Wyszło 46*0,5l + 4*0,33l

 

07.04.2016 wiadro nr 4 (US-05) zabutelkowane: 125g glukozy/23l piwa. Piwko klarowne i smaczne. Wyszło 45*0,5l + 2*0,33l

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam po 3,5 letniej przerwie......18 listopad popełniłem warkę, która ma mi dać odpowiedź czy zmiany, remonty i inne cuda które wprowadziłem w pomieszczeniu w którym warzę, sprzęcie itp.  dały efekt w postaci  pozbycia się syfu, który w ostatnich warkach z 2016(warki 41-46) roku powodował zakażenie piwa... 😞 ....trzymajcie kciuki 🤞

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...