Skocz do zawartości

SWÓJ Browar


Rekomendowane odpowiedzi

A mówili mi przyjaciele

Nie mieszaj ogórków z dżemem

Musztardy z kisielem....

 

Qurcze można było dodać do tej partii z US-05 troszkę chmielu na cichą.... amerykańce jakoweś nadały by odrobinę wyrazu... no nic, za późno, zakapslowane.....

ale co tam - wypijemy i to :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mówili mi przyjaciele

Nie mieszaj ogórków z dżemem

Musztardy z kisielem....

 

Qurcze można było dodać do tej partii z US-05 troszkę chmielu na cichą.... amerykańce jakoweś nadały by odrobinę wyrazu... no nic, za późno, zakapslowane.....

ale co tam - wypijemy i to :P

skąd Ty czerpiesz te ludowe mądrości???

Qurcze.....Piotruś, nie jest tak źle....właśnie próbowałem tych na 05.......powoli zaczyna smakować....więc NA PEWNO damy radę wypić :D:smilies: . Natomiast pszeniczka na WB-06...hmmmmm ale daje goździkami....mniammniam-pychotka...ZAPRASZAM

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Natomiast pszeniczka na WB-06...hmmmmm ale daje goździkami....mniammniam-pychotka...ZAPRASZAM

 

Czyli udało Ci się zrobić pszenicę która posmakowała, gratulacje! Mam nadzieję, że ten styl na stałe zagości w Twoim browarze. (Pamiętaj, że kobiety najłatwiej pszenicznym przekupić ;) )

 

Czytając takie wpisy aż chce się coś uwarzyć, ale u mnie to dopiero późną jesienią :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytając takie wpisy aż chce się coś uwarzyć, ale u mnie to dopiero późną jesienią :/

 

Mariusz- zaproszenie ciągle aktualne.......jak tylko będziesz w pobliżu śmiało wbijaj :cool:

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że jest oddzielny temat odnośnie uprawy chmielu, mimo to swoje zmagania postanowiłem umieścić w swoim temacie :P . W maju dostałem w prezencie sztobry Marynki i Lubelskiego. Zasadziłem 9 krzaków Marynki i 8 Lubelskiego. Marynka pięknie urosła, natomiast z Lubelskiego nic nie wzeszło. Jak się dowiedziałem od plantatora od którego dostałem Lubelski wszystko było przemarznięte :( a u niego nic nie wzeszło na 1ha :( :( .

Jak na pierwszy rok to wydaje mi się, że Marynka obrodziła i w następnym roku będzie jej dużo więcej.

1 września przeprowadziłem zbiór. Wyszło 1,2 kg mokrych szyszek, z czego po wysuszeniu pozostało wagowo tylko 240g :(:|:/ . Biorąc pod uwagę zakup oprysku na mszyce i przeciw mączniakowi a cenę szyszek w detalu to trochę do interesu dołożyłem......ale nic To !!! Grunt, że było trochę frajdy z patrzenia jak rośnie, z doglądania, z pierwszego w życiu zbioru i oczywiście ze świadomości posiadania własnych szyszuni :okey: . To co zebrałem powinno mi wystarczyć na ok 3 warki, więc tragedii nie ma :cool: . Jako, że mam trochę jeszcze wolnej przestrzeni to na pewno mój chmielnik powiększy się w przyszłym roku o nowe odmiany......a tak to wyglądało na żywo

post-2894-0-13258100-1346748325_thumb.jpgpost-2894-0-01373800-1346748295_thumb.jpgpost-2894-0-04349200-1346748362_thumb.jpgpost-2894-0-89554600-1346748409_thumb.jpgpost-2894-0-97689300-1346748445_thumb.jpgpost-2894-0-88054400-1346748485_thumb.jpg:

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Niedziela 30-09-2012: WARKA 22: PILSnerek......."Dr House"..........PĘKŁO 1000 LITRÓW :D:lol::smilies:

 

Słody:

-pilzneński 10kg

-zakwaszający 0,5kg

-carapils 1kg

 

Zacieranie w 35l wody:

-64C- 30min

-72C- 45min

-78C- 5min

 

wysładzanie 36l

 

Gotowanie- 70min:]

-90g MAGNUM od początku

-100g Lubelskiego- 30min

-30g Citry- 15min

-40g Lubelskiego- 10min

 

Wyszło 50l, zadane drożdże W34/70. Wydajność na poziomie 64,33% :/

Po wysładzaniu miałem 11blg. Do tej pory po gotowaniu wychodziło mi średnio ok 1-1,5 blg więcej, a teraz wyszło aż 14 !!!??? Ma ktoś jakiś pomysł??? Nie rozcieńczałem tego, zostawiłem na 14blg.

 

Tak więc po roczku z kilkudniowym haczykiem doczekałem się 22 warek i ponad tysiąca litrów uwarzonego piwa.......ło matko gdzie to się wszystko podziało???? :smilies:

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 23: AIPA

Nadszedł czas na moje pierwsze AIPA:

 

Słody:

-pale ale- 8kg

-monachijski- 1.7kg

-cara crystal- 0.5kg

-carabelge- 0.25kg

 

Zacieranie w 35l wody:

-67C- 60min

-72C- 20min

-78C- 5min

 

wysładzanie 36l

 

Gotowanie 70min:

-30g Zeus od początku

-30g Tomahawk od początku

-50g Chinook- 40min

-40g Cascade- 20min

-30g Palisade- 10min

-30g Willamate- 5min

-saszetka mchu irlandzkiego- 10min

 

Wyszło 57l, zadane drożdże US-04. Wydajność 68,52% :roll:

Po wysładzaniu norma 11blg. Po warzeniu bez niespodzianek- 12blg.........nic nie kumam?!? Jak to się ma do warki 22 gdzie czas gotowania i jego intensywność były identyczne a blg o 2 większe????

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj przelałem na cichą AIPA- zeszło do 2blg. Do każdego fermentatora dodałem 25g chmielu Chinook+ 25g chmielu Cascade (granulat). Mam nadzieję uzyskać mocne grejpfruty.

Trochę mnie martwi kondycja drożdży w moim ostatnim lagerze. Po 9 dniach na burzliwej w temp 10-11C mam ok. 5,5blg!!!??? :/ Co prawda schodzi aż z 14.....no nic - poczekam jeszcze kilka dni. Podniosłem temp do 12-13C :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę mnie martwi kondycja drożdży w moim ostatnim lagerze. Po 9 dniach na burzliwej w temp 10-11C mam ok. 5,5blg!!!??? :/ Co prawda schodzi aż z 14.....no nic - poczekam jeszcze kilka dni. Podniosłem temp do 12-13C :roll:

 

Dla lagerów tempo fermentacji powinno wynosić chyba 1°Blg/24h, czyli wszystko raczej w normie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 13 dniach burzliwej przelałem na cichą warkę 22. Zeszło do 3blg. Chyba potrzymam min 2 tyg na cichej bo jakieś takie mętne to piwko wyszło. Jak jutro nie przysnę ;) to powalczę z kolejną warką- kolejny lager na tapecie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.X.2012: WARKA 24- Pilsen lager

 

SŁODY:

-pilzneński- 10,38kg

-carahell- 0,4kg

-zakwaszający- 0,5kg

 

Zacieranie:

62C- 20min

71C- 45min

78C- 5min

wysładzanie 10+10+10+10

 

Gotowanie 80min

85g MAGNUM od początku

70g SAAZ- 30min

30g SAAZ- 10min

mech- 10min

Wyszło 50l- 13blg. Zadana gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zabutelkowałem AIPA. Trochę mnie martwi, że w jednym z fermentatorów zastałem cienką błonkę na całej powierzchni :( . Jednak piwko w smaku pozostało smaczne więc powędrowało do butelek i mam nadziej, że jeżeli to była infekcja to się rozejdzie w butelkach :P . W sumie wyszło 106 butelek po 0,5l- do refermentacji glukoza 150g/20l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 22 trafiła do butelek. BLG końcowe- 4. Refermentacja glukozą- 140g/20l. Wyszło 100 butelek *0,5l. Alkohol 5%

Warka 24 -zeszło do 3blg.....potrzymam jeszcze..... :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02-11-2012 WARKA 25- pszeniczne

 

Skład:

pilzneński – 5,5kg

pszeniczny- 2,5kg

pszenica niesłodowana- 2kg

carapils- 0.5kg

carahell- 0,5kg

 

Zacieranie:

44°C - 90min tylko pszenica

64°C - 50min

72°C - 20min

78°C - 5min

 

gotowanie 90min

 

Chmielenie:

50g Lubelski - 60min

30g Lubelski- 15min

 

Wyszło 48 litrów- 12.5 Blg. Połowę warki potraktowałem gęstwą Bavarian Wheat, a drugą WB-06. Po 8 godzinach piękna kremowa piana w obydwu pojemnikach :)

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 26 – niemieckie jasne 13Blg

 

Słody

pilzneński 6,5 kg

Pale Ale- 2,5 kg

Carapils- 0,5 kg

Zakwaszający- 0,5kg

 

Zacieranie

Całość zasypu wsypana do 35 l wody o temp. 40C

 

- podgrzewanie do 61C

- 61C - 12min

- 72C - 45min

- 78C - 10 min

wysładzanie 10+10+10+10

 

Czas gotowania- 90 minut

 

Chmielenie

- 70min- 50g Magnum

- 60min- 30g Hercules

- 45min- 90g Lubelski

- 10min- 35g Lubelski + 10g mech irlandzki

 

Wyszło 52litry- 13Blg- zadane gęstwą US-05

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-11-2012- do butelek poszła pszenica- warka 25. 140g glukozy/20l. Wyszło 98 butelek*0,5l.

10-11-2012- warka 24 w butelkach- 140g glukozy/20l. 99butelek*0,5l.

:)

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.11.2012 Po dwóch tygodniach burzliwej warka 26 przelana na cichą- 3blg. Ponieważ połowica MOCNO naciskała :P to w jednym pojemniku zostawiłem ok 7 l piwka i dolałem 6 l wody mineralnej i 1,1 l soku malinowego z Herbapolu. Mam nadzieje, że wyjdzie malinkowe co najmniej tak smaczne jak ostatnio ;)

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

23 listopada warka 26 zabutelkowana. 140g glukozy/20l, wyszło 84 butelki*0,5l

 

Dzisiaj warka 27 -WITBIER:

 

Skład:

pilzneński - 5kg

pszeniczny - 2,5kg

biscuit - 200g

pszenica niesłodowana- 1,2kg

płatki owsiane (błyskawiczne) – 1,2kg

 

 

Zacieranie:

50°C - 30min

64°C - 60min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

warzenie- 90min

Chmielenie + Dodatki:

60g Perle - 60min(szyszki)

40g lubelski- 15min(bobki)

 

skórka z 4 pomarańczy - 15min

kolendra indyjska (mielona) - 40g - 15min

Curaçao - 60g - 15min

 

Drożdże:

Safbrew S-33 saszetka

 

Wyszło ok 45l - 12blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po raz kolejny -przy dzisiejszej warce-miałem problemy z filtracją :ble: . Nie mam pojęcia od czego to zależy. Raz leci jak talala a innym razem są jaja i muszę wywalać zacier żeby przeczyścić filtr. Czas chyba najwyższy żeby posłuchać wujka 'dobra rada' jejskiego, który na początku mojej przygody z domowym piwkiem radził zamontować w mojej kadzi fałszywe dno :okey: ! Pierwsze kroki już poczyniłem a efekt przedstawiam na fotkach. Blacha ze stali nierdzewnej (3mm) nacinana laserem- rowki o szerokości 0,8mm. Teraz muszę tylko pokombinować jak ją zamontować. Mam dylemat czy ma być łamana na 2 części czy na 3??? Wszystko z uwagi na rozkład grzałek w kadzi. O efektach pracy oczywiście poinformuję ;)

post-2894-0-59394900-1354313256_thumb.jpg

post-2894-0-35673400-1354313279_thumb.jpg

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po 16 dniach burzliwej zabutelkowałem warkę 27 czyli mojego pierwszego WITA. Blg spadło do 3.5 czyli zawartość alkoholu na poziomie 4,9%. Wyszło mi 88 butelek *0,5litra, a do refermentacji standardowo poszła glukoza w ilości 140g/20l.

I to by chyba było by na tyle jeżeli chodzi o aktywność mojego browaru w tym roku :( ......Mam co prawda jeszcze niewielki zapas surowców i pewnie jedna lub dwie warki by z tego wyszły, jednak jak znam swoją żonkę to ona już się zatroszczy żebym w tym świateczno-noworocznym okresie nie miał zbyt dużo wolnego czasu :P . Będę zadowolony jak uda mi się przed kolejną warką zaopatrzyć swoją kadź w fałszywe dno....... :/

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

BROWAR -REAKTYWACJA ;) ......po 4 m-cach błogiego lenistwa :lol: i całej sobocie poświęconej na doprowadzenie browarku do użyteczności, wczoraj popełniłem warkę nr 28! - Piwo z resztek magazynowych, bezstylowiec, no name, czy jak go tam nie nazwać. Bardziej zależało mi na przetestowaniu fałszywego dna. Test wypadł niestety niepomyślnie :( i musiałem przeprosić się ze swoim 'starym' filtratorem.

Warka 28:

- pilzneński- 7kg

- monachijski II- 1,5kg

- carapils- 1kg

- cara crystal- 0,5kg

- cara belge- 0,25kg

 

Całość wsypana do 35l wody o temp 40 C

 

Zacieranie:

- 61 C- 12min

- 71 C- 45min

- 77 C- 7min

 

Gotowanie 90 min

-Magnum -90g od początku

-Lubelski -85g- 45min

-Lubelski -30g- 10min

 

Zadane drożdże s-04. Wyszło 47l - 12,5 Blg.

 

Po 10 dniach burzliwej (24-04-2013) w temp 18-19C, zlane na cichą. Zeszło do 3.5blg

Po 15 dniach na cichej zeszło jeszcze o 0,5blg:

-7 maja -jeden fermentor rozlany do butelek 43*0,5l

-9 maja- drugi fermentor rozlany- 50*0,5l

Czyli w sumie 93*0,5l z zawartością alkoholu ok 4,9%

Piwko ma ładny ciemnobursztynowy kolor, i jak na razie w smaku dominuje goryczka. Mam nadzieję, że się 'uleży' w butelkach

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 29- Pils :

 

Zasyp:

-pilzneński 9kg

-karmel jasny 0,5kg

-monachijski 0,15kg

-caramunich 0,1kg

 

Zacieranie:

-64C -30min

-72C -45min

-78C -7min

 

Gotowanie i chmielenie 90 min:

-80g Magnum od początku (szyszka)

-80g Lubelskiego- 45min (szyszka)

-30g Citry- 20min (bobki)

-35g Lubelskiego- 10min (bobki)

 

Wyszło ok.50l -12 Blg. Drożdże 34/70.

 

(7-05-2013) Po 16 dniach burzliwej w temp ok 8-11C, zlane na cichą- 2Blg. Piwko jak na razie dość mętne. Zobaczymy czy się wyklaruje na cichej. Obecnie w temp. 5 C

 

sierpień 2013: Jak zwykle pospieszyłem się z wypiciem tej warki :( . Dopiero ostatnich kilka butelek, którym udało się poleżakować przez 3 m-ce w temp ok 5-7C było naprawdę wyśmienite. Po zmętnieniu nie było śladu, piwko idealnie klarowne z ładną, drobną i dość trwałą pianką, super orzeźwiające....zdecydowanie do powtarzania!!!

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.