Jump to content
Sign in to follow this  
pablokrak

Ilość gęstwy.

Recommended Posts

Witam. Mam pytanko czysto teoretyczne , bo czytałem wiele opinii i nadal mam wątpliwości . Posiadam gęstwę z Witbiera ( s-33) zlaną po cichej fermentacji (ok. 100ml) . Czy taka ilość gęstwy wystarczy na całą warkę ok 22 l ? Czy gęstwa z piw pszenicznych nie zmieni smaku innego rodzaju piwa do których używane są te same drożdże ( np. Saison , Koelsch )?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka ilość spokojnie wystarczy, jeśli drożdże są w miarę świeże, w dobrej kondycji.

Co do smaku piwa, to nie powinno mieć wpływu, o ile wlejesz samą gęstwę, bez wytrąconej brzeczki.

Jeśli chcesz być dokładny, to możesz gęstwę przepłukać wystudzoną przegotowaną wodą lub nawet kranówą. Po odstaniu należy ponownie zlać płyn znad drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam zebraną dwutygodniową gęstwę z piany, ile mam jej zadać na 25l 15BLG? Jedna łyżka kuchenna ile może mieć ml? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

100ml gestwy po cichej to dość dużo. Coś mocno ściągasz z burzliwej, bo u mnie po cichej drożdże ledwo przykrywają dno...

Powinno wystarczyć. Przy takiej temperaturze nie będzie żadnych problemów ze startem.

 

Ja zbieram próbki po ok. 30-40 ml gęstej zawiesiny po burzliwej, nie było problemów z ponownym startem (nawet po 5 miesięcznym trzymaniu w lodówce).

 

a tak poza tym: s-33 do witbiera? Co to za witbier? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam zebraną dwutygodniową gęstwę z piany, ile mam jej zadać na 25l 15BLG? Jedna łyżka kuchenna ile może mieć ml? :)

Tu jest kalkulator do wyliczania ilości potrzebnych drożdży. Wg. niego potrzebujesz 182ml do ale i 364ml do lagera. Łyżeczki są różne, nie które 2,5ml inne 5ml. Lepiej użyć jakiegoś wyskalowanego naczynia.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu jest kalkulator do wyliczania ilości potrzebnych drożdży. Wg. niego potrzebujesz 182ml do ale i 364ml do lagera.

A co się stanie jak dodam więcej ? Jakoś zawsze byłem przekonany że lepiej dać więcej , i nie oszczędzam na tym , robię 0,9l starteru na 20-25l brzeczki .Dziś dałem 0,25 l gęstwy na starter i reszta brzeczka z dodatkiem małej ilości cukru , do tego kompresor i delikatne napowietrzanie , jutro robię pszeniczne . Mam założenie że szkodzi mniejsza ilość drożdżaków ponieważ słabiej walczą o dominacje , duża dawka tylko na plus . Ale znowuż mam mniejsze doświadczenie w temacie , może popełniam jakiś błąd :/ .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więcej ne zawsze znaczy gorzej, ale akurat z tą pszenicą to trafileś. Drożdże właśnie pod czas rozmnażania produkują charakterystyczne dla pszenicy aromaty. Jeśli dasz ich za dużo to możesz pozbawić swoje piwo goździków i bananów. Nie wiem czy na pewno mam rację, ale robiłem teraz ipa 15blg i zadałem je gęstwą ok. 600ml (całość z wcześniejszej warki, us-05), co prawda fermentowałem w 16°C, ale jak dla mnie to za mało kwiatków :P. Po za tym za dużo drożdży = możliwy spacer ze zwiedzaniem okolicy.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.