Jump to content
Sign in to follow this  
leech

Mieszanie podczas zacierania.

Recommended Posts

Witam,

czy podczas zacierania infuzyjnego (np. pszeniczniaka) można sobie odpuścić mieszanie zacieru? Czy pokrywa musi być uchylona podobnie jak w podczas gotowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszać trzeba intensywnie przede wszystkim podczas podnoszenia temperatury w czasie przerw ja mieszam bardzo mało. Możesz przykryć deklem spokojnie lepiej trzyma temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie możesz. Od czasu do czasu trzeba zamieszać , szczególnie podczas podgrzewania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz sobie odpuścić, koledzy zacierający w lodówkach turystycznych raczej nie mieszają i żyją :smilies: Zacierając w garnku lepiej mieszać, by wyrównać temperaturę , po za tym mam wrażenie że wzrasta wydajność przy solidnym mieszaniu.

Pokrywki nie musisz mieć wcale,możesz mieć przykrytą lub uchyloną jak Ci pasuje :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest konieczne, ale pomaga. Nie jest konieczne, bo zacier nie siedzi na ogniu, więc nie robią się różnice temperatury. Pomaga, bo mieszanie podczas zacierania zwiększa wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jezeli masz gar z grubym dnem, trzymającym ciepło, to koniecznie mieszak podczas przerw - grube dna mają to do siebie, że grzeją długo po wyłączeniu palnika i może dojśc do przegrzania lub będziesz miec za wysoką temp. zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zwykle robię tak że mieszam ciągle w czasie podnoszenia temperatury, przy samej przerwie co ok. 15-20 min wstanę i przemieszam. Pokrywkę trzymam zakrytą bo po co ma się walać po kuchni jak może pomóc utrzymać temperaturę w garze :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.