Skocz do zawartości
leech

Mieszanie podczas zacierania.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy podczas zacierania infuzyjnego (np. pszeniczniaka) można sobie odpuścić mieszanie zacieru? Czy pokrywa musi być uchylona podobnie jak w podczas gotowania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mieszać trzeba intensywnie przede wszystkim podczas podnoszenia temperatury w czasie przerw ja mieszam bardzo mało. Możesz przykryć deklem spokojnie lepiej trzyma temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie możesz. Od czasu do czasu trzeba zamieszać , szczególnie podczas podgrzewania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz sobie odpuścić, koledzy zacierający w lodówkach turystycznych raczej nie mieszają i żyją :smilies: Zacierając w garnku lepiej mieszać, by wyrównać temperaturę , po za tym mam wrażenie że wzrasta wydajność przy solidnym mieszaniu.

Pokrywki nie musisz mieć wcale,możesz mieć przykrytą lub uchyloną jak Ci pasuje :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie jest konieczne, ale pomaga. Nie jest konieczne, bo zacier nie siedzi na ogniu, więc nie robią się różnice temperatury. Pomaga, bo mieszanie podczas zacierania zwiększa wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jezeli masz gar z grubym dnem, trzymającym ciepło, to koniecznie mieszak podczas przerw - grube dna mają to do siebie, że grzeją długo po wyłączeniu palnika i może dojśc do przegrzania lub będziesz miec za wysoką temp. zacierania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zwykle robię tak że mieszam ciągle w czasie podnoszenia temperatury, przy samej przerwie co ok. 15-20 min wstanę i przemieszam. Pokrywkę trzymam zakrytą bo po co ma się walać po kuchni jak może pomóc utrzymać temperaturę w garze :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×