Jump to content
Sign in to follow this  
nalewa0

Ile może być piwa w fermentorze?

Recommended Posts

Witam

 

Właśnie warzę piwo i wyszło mi więcej niż planowałem (ok. 25l zamiast 20l). Czy nie będzie problemu z fermentacją w standardowym fermentorze z rurką? Bo gdzieś kiedyś czytałem, że brzeczka powinna niby zabierać 2/3 objętości pojemnika.

Czy wpłynie to na jakość piwa?

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyny możliwy problem to fakt, że piana może chcieć wyłazić z fermentora, ale przy przeciętnym piwie dla 25L nie powinna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Właśnie warzę piwo i wyszło mi więcej niż planowałem (ok. 25l zamiast 20l). Czy nie będzie problemu z fermentacją w standardowym fermentorze z rurką? Bo gdzieś kiedyś czytałem, że brzeczka powinna niby zabierać 2/3 objętości pojemnika.

Czy wpłynie to na jakość piwa?

 

Pozdrawiam.

Nie powinno być problemów ja często mam taki nastaw. No chyba, że masz jakieś wybitnie wędrowne drożdże (do weizena czy niektóre belgi) Wówczas mogą się wybrać na spacer poza fermentor. Ale nawet to nie musi spowodować zepsucia piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy okazji zapytam jeszcze o coś.

W mieszkaniu mam 22 stopnie, czy będzie ok? Dzisiaj jest dosyć chłodny dzień. Mogę znieść do piwnicy tam było by ok. 17 stopni. Jak będzie lepiej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawię jednak normalnie w fermentorze, bo wyszło 23,8l i 13,5Blg, więc nie jest źle.

Dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zostawię jednak normalnie w fermentorze, bo wyszło 23,8l i 13,5Blg, więc nie jest źle.

Dzięki za pomoc.

Zostaw, ale polecam przenieść do piwnicy. 17°C to bardzo fajna temperatura do fermentacji. Znacznie lepsza niż 22°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzymam fermentor w piwnicy, od Piątku. Jest piana ok. 10cm i drożdże trochę wlazły do rurki fermentacyjnej, ale bąble normalnie lecą. Zostawić to tak jak jest, czy wymienić tylko wodę w rurce? Bo nie chcę uchylać fermentora, bo jeszcze jakaś mucha się dostanie.

 

pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sobotę robiłem kolejną swoją warkę i po mniej niż 16h piana już opadła, ale w trakcie trochę piwka poszło sobie na spacer przez rurkę. Ponieważ już piana opadła, to zdecydowałem się tylko wymienic rurkę na świeżą, czystą. A tą - nie wiem czy uda mi się wyczyścic. Generalnie - wymiana rurki nie zaszkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trzymam fermentor w piwnicy, od Piątku. Jest piana ok. 10cm i drożdże trochę wlazły do rurki fermentacyjnej, ale bąble normalnie lecą. Zostawić to tak jak jest, czy wymienić tylko wodę w rurce? Bo nie chcę uchylać fermentora, bo jeszcze jakaś mucha się dostanie.

Najlepiej całą pokrywę z rurką wymień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.