Skocz do zawartości
nalewa0

Ile może być piwa w fermentorze?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Właśnie warzę piwo i wyszło mi więcej niż planowałem (ok. 25l zamiast 20l). Czy nie będzie problemu z fermentacją w standardowym fermentorze z rurką? Bo gdzieś kiedyś czytałem, że brzeczka powinna niby zabierać 2/3 objętości pojemnika.

Czy wpłynie to na jakość piwa?

 

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Witam

 

Właśnie warzę piwo i wyszło mi więcej niż planowałem (ok. 25l zamiast 20l). Czy nie będzie problemu z fermentacją w standardowym fermentorze z rurką? Bo gdzieś kiedyś czytałem, że brzeczka powinna niby zabierać 2/3 objętości pojemnika.

Czy wpłynie to na jakość piwa?

 

Pozdrawiam.

Nie powinno być problemów ja często mam taki nastaw. No chyba, że masz jakieś wybitnie wędrowne drożdże (do weizena czy niektóre belgi) Wówczas mogą się wybrać na spacer poza fermentor. Ale nawet to nie musi spowodować zepsucia piwa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji zapytam jeszcze o coś.

W mieszkaniu mam 22 stopnie, czy będzie ok? Dzisiaj jest dosyć chłodny dzień. Mogę znieść do piwnicy tam było by ok. 17 stopni. Jak będzie lepiej?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Zostawię jednak normalnie w fermentorze, bo wyszło 23,8l i 13,5Blg, więc nie jest źle.

Dzięki za pomoc.

Zostaw, ale polecam przenieść do piwnicy. 17°C to bardzo fajna temperatura do fermentacji. Znacznie lepsza niż 22°C.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Trzymam fermentor w piwnicy, od Piątku. Jest piana ok. 10cm i drożdże trochę wlazły do rurki fermentacyjnej, ale bąble normalnie lecą. Zostawić to tak jak jest, czy wymienić tylko wodę w rurce? Bo nie chcę uchylać fermentora, bo jeszcze jakaś mucha się dostanie.

 

pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W sobotę robiłem kolejną swoją warkę i po mniej niż 16h piana już opadła, ale w trakcie trochę piwka poszło sobie na spacer przez rurkę. Ponieważ już piana opadła, to zdecydowałem się tylko wymienic rurkę na świeżą, czystą. A tą - nie wiem czy uda mi się wyczyścic. Generalnie - wymiana rurki nie zaszkodzi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Trzymam fermentor w piwnicy, od Piątku. Jest piana ok. 10cm i drożdże trochę wlazły do rurki fermentacyjnej, ale bąble normalnie lecą. Zostawić to tak jak jest, czy wymienić tylko wodę w rurce? Bo nie chcę uchylać fermentora, bo jeszcze jakaś mucha się dostanie.

Najlepiej całą pokrywę z rurką wymień.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×