Skocz do zawartości
Sabo

Coopers i ilość wody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamówiłem piwo Coopers ekstrak słodowy nahcmielony 3 szt, oraz 12,5 kg Ekstraktu słodowego z WES ( na przyszle warki )

 

Do jednego coopersa piszą o 23 l wody, ale czy napewno tyle dawac? Czy mniej? Wiadomo że każdy producent zawyża. I jeszcze jedno czy waga ekstraktu równa sie objetosciowo wagą coopersa ekstraktu nachmielonego? Bo zamowilem ekstrakt w takim baniaczku, i chcialem np wywlewajac coopersa do wiadra fermentacyjnego przelac z baniaczka ekstrakt do puszki od coopersa i wtedy np odmiezyl byl 1,7 kg albo ew 3/4 zalac dla 1,2-1,3 kg.

 

Prosze o poradę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Puszki są przystosowane na wyprodukowanie takiej ilości piwa, jaka jest podana na opakowaniu. Więc jęzeli jest podane, że na 23l gotowego piwa, to na tyle też tego jest.

 

Prawda jest taka, że jeżeli dodasz mniej wody, piwo będzie mocniejsze ale też mocniej nachmielone. Jeżeli dodasz więcej wody, uzyskasz słabsze i mniej nachmielone. Ja swoje pierwsze robiłem dokładnie wg. instrukcji i wyszło mi tych 46-48 butelek piwa (lałem trochę za mało, dlatego aż 48 butelek).

 

A co do samej metody robienia - wymieszaj najpierw ekstrakty z pewną ilością wody (najczęśiej 2l), wlej to do fermentora i dopiero dolewaj wody. Wtedy będziesz mógł regulowac ile brzeczki chcesz otrzymac.

 

Edit: waga ekstraktu NIE RÓWNA się objętości, tj. 1kg ekstraktu nie stanowi 1l. A wynika to z tego, że ekstrakt jest gęstszy, a co za tym idzie cięższy. Więc 1kg ekstraktu to mniej niż 1 l wody.

Edytowane przez Spotter

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi bardziej ze jak puszka ekstraktu nachmielonego coopersa ma 1,7 kg, to jak wleje tam ekstrak slodowy nie nachmielony to waga bedzie raczej podobna.

 

Czyli coopersa i 23 l wody, a ile tego ektrasktu slodowego nienachmielonego tez z 1,5 kg?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W taj tabeli na dole strony masz kilka przykładów. Puszka napełniona ekstraktem WES powinna w przybliżeniu ważyć podobnie jak coopers, różnica wynika z tego ile zawiera wody jeden i drugi. Może warto zaopatrzyć się w wagę, przyda się w przyszłości do odmierzania słodów i chmielu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czyli z tej tabeli wychodzi przy 23 l wody potrzebuje 3,4 ekstraktu slodowego czyli 1,7 kg z coopersa nachmielojnego I drugą taką puszkę np ekstraktu slodowego z WES nienachmielonego, zgadza sie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok czyli dodam tyle ekstraktu ile zmiesci sie w puszcze coopersa na 23 l wody.

Teraz pytanie, czy moge uzyc ekstraku slodowego JASNEGO do np Stouta od coopersa? Albo dark ale? Jak bardzo zepsuje to smak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do puszki nachmielonego ekstraktu (czyli właściwie koncentratu brzeczki piwnej) dodajesz teoretycznie kilogram cukru - lub jego równowartość w postaci ekstraktu słodowego lub glukozy. Daj ekstrakt JASNY (gdybyś dawał cukier to on też jest "biały"/nie barwiony). Chodzi o to by drożdże miały co zjeść - im kolor surowca jet obojętny.

Zawartość puszki z brew-kitem jest już odpowiednio "barwiona" pod wyjściową, przewidzianą ilość piwa. Nie ma potrzeby dodatkowego "barwienia" kolorowymi ekstraktami. Dopiero gdybyś "doprawił" STOUTa ciemnym ekstraktem to wtedy byś coś mógł popsuć. Albo DARK ALE zamiast DARK by wyszedł very black i może wdarły by się jakieś posmaki z ciemnych słodów i popsuły ogólny smak piwa (zamiast jak DARK ALE by smakowało jak PORTER ) :)

Czyli śmiało dawaj ekstrakt jasny. :)

Edytowane przez coelian

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Swoja drogą ekstrak słodowy nie jest taki drogi, zakupiłem z WES 12,5 kg w baniaczku za 171 zl, wychodzi z tego mniej wiecej 7 x 1,7 kg ( czyli zestaw ekstraktu slodwoego do 7 coopersow na 23 l piwa kazde )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Swoja drogą ekstrak słodowy nie jest taki drogi, zakupiłem z WES 12,5 kg w baniaczku za 171 zl, wychodzi z tego mniej wiecej 7 x 1,7 kg ( czyli zestaw ekstraktu slodwoego do 7 coopersow na 23 l piwa kazde )

Jak chcesz żeby było taniej i lepiej to zrezygnuj z puszek coopersa, kup chmiel i nachmiel ten ekstrakt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×