Jump to content

kocia IPA


Recommended Posts

Wypiłem w zeszłym tygodniu piwko, które jak się okazało za długo czekało w piwnicy na moją reakcję. Jakoś zwyczajnie szkoda mi było otwierać :) Piwo z datą do 30.06 wypiłem 18.07, więc ponad dwa tyg. po terminie.

Kocour IPA Samurai z Varnsdor'fu.

Aromat już nie ten, jakiś przytłumiony... Ale nie o to mi chodzi. W piwie pływało mnóstwo "farfocli". Z tego co czytałem to wszyscy mieli piwo klarowne, ewentualnie lekko mętne. Zastanawiam się czy to drożdże czy może jednak chmiel. Z czego to się wzięło? Na foto mniej więcej widać o co mi chodzi.

Link to post
Share on other sites
Aromat już nie ten, jakiś przytłumiony... Ale nie o to mi chodzi. W piwie pływało mnóstwo "farfocli". Z tego co czytałem to wszyscy mieli piwo klarowne, ewentualnie lekko mętne. Zastanawiam się czy to drożdże czy może jednak chmiel. Z czego to się wzięło? Na foto mniej więcej widać o co mi chodzi.

Ani chmiel, ani drożdże. Gdyby to był chmiel to byłby od samego początku. Drożdże może i mogą to być, ale jeśli piwo było wcześniej klarowne, to są to najprawdopodobniej osady białkowe, które strąciły się wraz z zestarzeniem piw. Są niegroźne, mimo że mało estetyczne.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.