Jump to content
Sign in to follow this  
przemgaw

Długo utrzymująca się piana podczas fermentacji

Recommended Posts

Witam

W czwartek postanowiłem uwarzyć moją 5 warkę z zacieraniem. Wybór padł na IRA 12°Blg. Wszystko przebiegło bez problemów, wieczorem zasypałem drożdżami suchymi Safale US-05, temperatura pomieszczenia 20°C +-1.

Rano drożdże pracowały już prawidłowo, rosła warstwa piany.

Zrobiłem test, który odfermentował do 3°Blg.

W niedzielę nie mogłem się oprzeć i sprawdziłem ile ma piwo. Okazało się że jest już 3°Blg z małym hakiem (3.1, może 3.2).

Dziś sprawdzam znowu i jest równo 3°Blg. Wszystko byłoby idealnie gdyby nie piana, która ciągle jest i ani myśli opadać.

Stąd moje pytanie: Czy opadnięcie piany jest warunkiem koniecznym uznania fermentacji burzliwej za skończoną?

Szukałem na forum i wiki i znajduję informacje że fermentacja burzliwa kończy się po opadnięciu piany, ale bardziej dokładną informację daje nam stopień odfermentowania. Co w przypadku jeśli piwo odfermentowało już swoje (nie spodziewam się żeby zeszło niżej)?

W przypadku poprzednich moich warek (całe 4 :D) schemat był taki: fermentacja do ok 4Blg, piana opada, po kilku dniach dochodzi w okolice 3Blg, przelewam na cichą.

No i wreszcie pytanie zasadnicze: Czy mogę przelać na cichą, czy lepiej poczekać? Może trzeba tej pianie jakoś pomóc, np lekko kołysząc fermentor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są dwie metody na US-05.

1 Przebijamy się rurką przez gluta i dekantujemy.

2 Dwa-Trzy dni wcześniej sterylną łyżką delikatnie mieszamy gluta po czym dekantujemy.

Niema się co przejmować piwo i tak i tak wychodzi klarowne. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię jeszcze inaczej, zbieram górna warstwę wysterylizowaną łyżką, taką jak do pierogów i wywalam. Ponoc to jest nawet lepiej, żeby się nie zatopiła w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

 

Ja robię jeszcze inaczej, zbieram górna warstwę wysterylizowaną łyżką, taką jak do pierogów i wywalam. Ponoc to jest nawet lepiej, żeby się nie zatopiła w piwie.

Ja robię identycznie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.