mateos 57 Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Wyczytałem na jednym forum bimbrowniczym o przechowywaniu drożdży gorzelniczych w r-r kwasu siarkowego cyt. "Natomiast stężenie kwasu siarkowego wynoszące 4 g/l nie szkodzi zupełnie drożdżom, a hamuje rozwój innych drobnoustrojów i dlatego stosuje się ten kwas jako środek bakteriostatyczny." Jak to stwierdzenie odnosi się do drożdży piwnych, czy temat jest wart głębszego wdrożenia?. Quote Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Jest coś takiego co nazywa się kwaśne mycie drożdży. Używa się do tego raczej kwasu fosforowego ale siarkowy chyba też może być. Nie jest jednak prawdą jakoby nie szkodziło ono drożdżom. Kwaśne mycie zabija wiele patogenów ale drożdże także wychodzą z niego osłabione. Quote Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 A jak ma się do tego kwas siarkawy powstający w wyniku użycia pirosiarczynu sodu lub potasu ?? Quote Link to post Share on other sites
mateos 57 Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 (edited) z tego samego forum "Z kwasów nieorganicznych wybitnie toksyczny jest kwas siarkawy, który przy stężeniu 0,1 g/l hamuje fermentację." edit kwaśne mycie drożdży stosuję , bardziej zaciekawiło mnie właśnie to przechowywanie. Edited July 26, 2011 by mateos Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.