Skocz do zawartości

Przechowywanie drożdży w roztworze kwasu siarkowego.


mateos

Rekomendowane odpowiedzi

Wyczytałem na jednym forum bimbrowniczym o przechowywaniu drożdży gorzelniczych w r-r kwasu siarkowego cyt. "Natomiast stężenie kwasu siarkowego wynoszące 4 g/l nie szkodzi zupełnie drożdżom, a hamuje rozwój innych drobnoustrojów i dlatego stosuje się ten kwas jako środek bakteriostatyczny." Jak to stwierdzenie odnosi się do drożdży piwnych, czy temat jest wart głębszego wdrożenia?.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest coś takiego co nazywa się kwaśne mycie drożdży. Używa się do tego raczej kwasu fosforowego ale siarkowy chyba też może być. Nie jest jednak prawdą jakoby nie szkodziło ono drożdżom. Kwaśne mycie zabija wiele patogenów ale drożdże także wychodzą z niego osłabione.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z tego samego forum "Z kwasów nieorganicznych wybitnie toksyczny jest kwas siarkawy, który przy stężeniu 0,1 g/l hamuje fermentację."

 

edit

kwaśne mycie drożdży stosuję :D , bardziej zaciekawiło mnie właśnie to przechowywanie.

Edytowane przez mateos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.