Jump to content
Sign in to follow this  
mateos

Przechowywanie drożdży w roztworze kwasu siarkowego.

Recommended Posts

Wyczytałem na jednym forum bimbrowniczym o przechowywaniu drożdży gorzelniczych w r-r kwasu siarkowego cyt. "Natomiast stężenie kwasu siarkowego wynoszące 4 g/l nie szkodzi zupełnie drożdżom, a hamuje rozwój innych drobnoustrojów i dlatego stosuje się ten kwas jako środek bakteriostatyczny." Jak to stwierdzenie odnosi się do drożdży piwnych, czy temat jest wart głębszego wdrożenia?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest coś takiego co nazywa się kwaśne mycie drożdży. Używa się do tego raczej kwasu fosforowego ale siarkowy chyba też może być. Nie jest jednak prawdą jakoby nie szkodziło ono drożdżom. Kwaśne mycie zabija wiele patogenów ale drożdże także wychodzą z niego osłabione.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak ma się do tego kwas siarkawy powstający w wyniku użycia pirosiarczynu sodu lub potasu ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego samego forum "Z kwasów nieorganicznych wybitnie toksyczny jest kwas siarkawy, który przy stężeniu 0,1 g/l hamuje fermentację."

 

edit

kwaśne mycie drożdży stosuję :D , bardziej zaciekawiło mnie właśnie to przechowywanie.

Edited by mateos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.