Skocz do zawartości
mateos

Przechowywanie drożdży w roztworze kwasu siarkowego.

Rekomendowane odpowiedzi

Wyczytałem na jednym forum bimbrowniczym o przechowywaniu drożdży gorzelniczych w r-r kwasu siarkowego cyt. "Natomiast stężenie kwasu siarkowego wynoszące 4 g/l nie szkodzi zupełnie drożdżom, a hamuje rozwój innych drobnoustrojów i dlatego stosuje się ten kwas jako środek bakteriostatyczny." Jak to stwierdzenie odnosi się do drożdży piwnych, czy temat jest wart głębszego wdrożenia?.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jest coś takiego co nazywa się kwaśne mycie drożdży. Używa się do tego raczej kwasu fosforowego ale siarkowy chyba też może być. Nie jest jednak prawdą jakoby nie szkodziło ono drożdżom. Kwaśne mycie zabija wiele patogenów ale drożdże także wychodzą z niego osłabione.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A jak ma się do tego kwas siarkawy powstający w wyniku użycia pirosiarczynu sodu lub potasu ??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

z tego samego forum "Z kwasów nieorganicznych wybitnie toksyczny jest kwas siarkawy, który przy stężeniu 0,1 g/l hamuje fermentację."

 

edit

kwaśne mycie drożdży stosuję :D , bardziej zaciekawiło mnie właśnie to przechowywanie.

Edytowane przez mateos

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×