Jump to content
Sign in to follow this  
WiHuRa

Powitać brać piwowską przyszło.

Recommended Posts

Witam Piwowarskich Forumowiczów,

Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010), będę powoli włączał sie w dyskusje.

 

Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie.

 

Mile wdziane kontakty na pw piwowarów z podkarpacia (a właściwie rzeszowskie okolice), jakąś małą lokalną brać można by zebrać, zawsze to człowiek się dowie czego nowego, a i piwem własnym się wymieni ;)

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A witam krajana... coraz więcej u nas...

 

Powodzenia w warzeniu!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010), będę powoli włączał sie w dyskusje. Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie.Pozdrawiam.

Witam serdecznie. Takie podejście do piwowarstwa, czyli ponad dziesięć miesięcy czytania przed pierwszą warką zasługuje na plusik od wujka Jejskiego na zachętę ;) Mam rozumieć że zaczniesz od zacierania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010)' date=' będę powoli włączał sie w dyskusje. Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie.Pozdrawiam.[/quote']

Witam serdecznie. Takie podejście do piwowarstwa, czyli ponad dziesięć miesięcy czytania przed pierwszą warką zasługuje na plusik od wujka Jejskiego na zachętę ;) Mam rozumieć że zaczniesz od zacierania?

Po tylu miesiacach czytania i analizowania, oczywiście że od zacierania! :) Kociołek z lidla już jest, jeszcze trzeba go doposażyć w nowy zawór kulowy i filtrator, reszta zakupów we wrześniu i od października zaczynam ruszać. Teraz poszukuję jakiegoś dobrego przepisu na górniaka.

 

Dzieki za liczne przywitanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej zacząć od jakiegoś ale'a. Np Pale Ale, albo India Pale Ale. Bardzo korzystne przełożenie małej komplikacji procesu technologicznego do rewelacyjnych efektów smakowych. Polecam. My zaczynaliśmy od IPA z gotowego zestawu z BA. Receptura bardzo odporna na wszelkiego rodzaju błędy pierwszego warzenia :)

A tak przy okazji to niesamowita cierpliwość, tyle czasu czytania forum i jeszcze czekać do października! Ale cierpliwość w piwowarstwie to cecha pożądana ;)

Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najlepiej zacząć od jakiegoś ale'a. Np Pale Ale, albo India Pale Ale....

Niestety ale musi być na początek jasne (żona ;)) PA i IPA w drugiej kolejnosci gdyż to mój ulubiony styl (przynajmniej z tego co piłem z przemysłowych). Ale dywagacje na temat pierwszego piwka podjąłem tu:

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=111318#p111318

Share this post


Link to post
Share on other sites

może belgijskie PA?? albo witbier?? Polecam pociągnąć serię belgów na jednej gęstwie jeden po drugim na dobrych drożdżach płynnych (np BSA), żona polubi "witki" a w międzyczasie mogą dojrzewać ciemne dubbelki :D

Pozdrawiam i życzę samych udanych fermentacji :D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek może stout - po bardzo wybaczające piwo. Jęczmień palony skutecznie przykrywa (prawie) wszystkie ewentualne wady i błędy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
może belgijskie PA?? albo witbier?? Polecam pociągnąć serię belgów na jednej gęstwie jeden po drugim na dobrych drożdżach płynnych (np BSA), żona polubi "witki" a w międzyczasie mogą dojrzewać ciemne dubbelki ;)

Pozdrawiam i życzę samych udanych fermentacji :):)

Dzięki. Jakie to dokładnie drożdze ?

 

Na początek może stout - po bardzo wybaczające piwo. Jęczmień palony skutecznie przykrywa (prawie) wszystkie ewentualne wady i błędy ;)

Błędów nie przewiduje :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.