WiHuRa 573 1 Items Posted July 25, 2011 Witam Piwowarskich Forumowiczów, Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010), będę powoli włączał sie w dyskusje. Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie. Mile wdziane kontakty na pw piwowarów z podkarpacia (a właściwie rzeszowskie okolice), jakąś małą lokalną brać można by zebrać, zawsze to człowiek się dowie czego nowego, a i piwem własnym się wymieni Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted July 25, 2011 Witam i samych sukcesów życzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Spotter 1 Posted July 25, 2011 Witaj i udanych warek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted July 25, 2011 Witam i pozdrawiam z Górnego Śląska Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubuś 8 Posted July 25, 2011 Witam z Beskidów. 1000 udanych warek:beer: Quote Share this post Link to post Share on other sites
19Mateusz87 54 Posted July 25, 2011 Witaj, powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted July 25, 2011 Witaj na forum! Udanego warzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
zstars 0 Posted July 25, 2011 Witam i pozdrawiam, samych udanych warek Quote Share this post Link to post Share on other sites
henry 3 Posted July 25, 2011 A witam krajana... coraz więcej u nas... Powodzenia w warzeniu!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted July 25, 2011 Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010), będę powoli włączał sie w dyskusje. Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie.Pozdrawiam. Witam serdecznie. Takie podejście do piwowarstwa, czyli ponad dziesięć miesięcy czytania przed pierwszą warką zasługuje na plusik od wujka Jejskiego na zachętę Mam rozumieć że zaczniesz od zacierania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted July 26, 2011 Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010)' date=' będę powoli włączał sie w dyskusje. Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie.Pozdrawiam.[/quote']Witam serdecznie. Takie podejście do piwowarstwa, czyli ponad dziesięć miesięcy czytania przed pierwszą warką zasługuje na plusik od wujka Jejskiego na zachętę Mam rozumieć że zaczniesz od zacierania? Po tylu miesiacach czytania i analizowania, oczywiście że od zacierania! Kociołek z lidla już jest, jeszcze trzeba go doposażyć w nowy zawór kulowy i filtrator, reszta zakupów we wrześniu i od października zaczynam ruszać. Teraz poszukuję jakiegoś dobrego przepisu na górniaka. Dzieki za liczne przywitanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzyncio 0 Posted July 26, 2011 Najlepiej zacząć od jakiegoś ale'a. Np Pale Ale, albo India Pale Ale. Bardzo korzystne przełożenie małej komplikacji procesu technologicznego do rewelacyjnych efektów smakowych. Polecam. My zaczynaliśmy od IPA z gotowego zestawu z BA. Receptura bardzo odporna na wszelkiego rodzaju błędy pierwszego warzenia A tak przy okazji to niesamowita cierpliwość, tyle czasu czytania forum i jeszcze czekać do października! Ale cierpliwość w piwowarstwie to cecha pożądana Powodzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted July 26, 2011 Najlepiej zacząć od jakiegoś ale'a. Np Pale Ale, albo India Pale Ale.... Niestety ale musi być na początek jasne (żona ) PA i IPA w drugiej kolejnosci gdyż to mój ulubiony styl (przynajmniej z tego co piłem z przemysłowych). Ale dywagacje na temat pierwszego piwka podjąłem tu: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=111318#p111318 Quote Share this post Link to post Share on other sites
coelian 38 1 Items Posted July 26, 2011 Witam i powodzenia ! :D:D Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted July 26, 2011 może belgijskie PA?? albo witbier?? Polecam pociągnąć serię belgów na jednej gęstwie jeden po drugim na dobrych drożdżach płynnych (np BSA), żona polubi "witki" a w międzyczasie mogą dojrzewać ciemne dubbelki Pozdrawiam i życzę samych udanych fermentacji :D Quote Share this post Link to post Share on other sites
korko_czong 10 1 Items Posted July 26, 2011 Na początek może stout - po bardzo wybaczające piwo. Jęczmień palony skutecznie przykrywa (prawie) wszystkie ewentualne wady i błędy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieron 151 1 Items Posted July 26, 2011 Witam i ja oraz powodzenia życzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted July 27, 2011 może belgijskie PA?? albo witbier?? Polecam pociągnąć serię belgów na jednej gęstwie jeden po drugim na dobrych drożdżach płynnych (np BSA), żona polubi "witki" a w międzyczasie mogą dojrzewać ciemne dubbelki Pozdrawiam i życzę samych udanych fermentacji :) Dzięki. Jakie to dokładnie drożdze ? Na początek może stout - po bardzo wybaczające piwo. Jęczmień palony skutecznie przykrywa (prawie) wszystkie ewentualne wady i błędy Błędów nie przewiduje Quote Share this post Link to post Share on other sites
pako1 3 Posted July 27, 2011 Witam i pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites