Skocz do zawartości
WiHuRa

Powitać brać piwowską przyszło.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Piwowarskich Forumowiczów,

Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010), będę powoli włączał sie w dyskusje.

 

Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie.

 

Mile wdziane kontakty na pw piwowarów z podkarpacia (a właściwie rzeszowskie okolice), jakąś małą lokalną brać można by zebrać, zawsze to człowiek się dowie czego nowego, a i piwem własnym się wymieni ;)

 

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam i pozdrawiam z Górnego Śląska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam z Beskidów. 1000 udanych warek:beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam i pozdrawiam, samych udanych warek ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A witam krajana... coraz więcej u nas...

 

Powodzenia w warzeniu!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010), będę powoli włączał sie w dyskusje. Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie.Pozdrawiam.

Witam serdecznie. Takie podejście do piwowarstwa, czyli ponad dziesięć miesięcy czytania przed pierwszą warką zasługuje na plusik od wujka Jejskiego na zachętę ;) Mam rozumieć że zaczniesz od zacierania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Od dłuższego czasu pocztuje Was (chyba gdzieś od grudnia 2010)' date=' będę powoli włączał sie w dyskusje. Niedługo rozpoczynam pierwsze piwowarskie warzenie (październik) więc i pewnie o tym wątek powstanie.Pozdrawiam.[/quote']

Witam serdecznie. Takie podejście do piwowarstwa, czyli ponad dziesięć miesięcy czytania przed pierwszą warką zasługuje na plusik od wujka Jejskiego na zachętę ;) Mam rozumieć że zaczniesz od zacierania?

Po tylu miesiacach czytania i analizowania, oczywiście że od zacierania! :) Kociołek z lidla już jest, jeszcze trzeba go doposażyć w nowy zawór kulowy i filtrator, reszta zakupów we wrześniu i od października zaczynam ruszać. Teraz poszukuję jakiegoś dobrego przepisu na górniaka.

 

Dzieki za liczne przywitanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej zacząć od jakiegoś ale'a. Np Pale Ale, albo India Pale Ale. Bardzo korzystne przełożenie małej komplikacji procesu technologicznego do rewelacyjnych efektów smakowych. Polecam. My zaczynaliśmy od IPA z gotowego zestawu z BA. Receptura bardzo odporna na wszelkiego rodzaju błędy pierwszego warzenia :)

A tak przy okazji to niesamowita cierpliwość, tyle czasu czytania forum i jeszcze czekać do października! Ale cierpliwość w piwowarstwie to cecha pożądana ;)

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Najlepiej zacząć od jakiegoś ale'a. Np Pale Ale, albo India Pale Ale....

Niestety ale musi być na początek jasne (żona ;)) PA i IPA w drugiej kolejnosci gdyż to mój ulubiony styl (przynajmniej z tego co piłem z przemysłowych). Ale dywagacje na temat pierwszego piwka podjąłem tu:

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=111318#p111318

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

może belgijskie PA?? albo witbier?? Polecam pociągnąć serię belgów na jednej gęstwie jeden po drugim na dobrych drożdżach płynnych (np BSA), żona polubi "witki" a w międzyczasie mogą dojrzewać ciemne dubbelki :D

Pozdrawiam i życzę samych udanych fermentacji :D:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
może belgijskie PA?? albo witbier?? Polecam pociągnąć serię belgów na jednej gęstwie jeden po drugim na dobrych drożdżach płynnych (np BSA), żona polubi "witki" a w międzyczasie mogą dojrzewać ciemne dubbelki ;)

Pozdrawiam i życzę samych udanych fermentacji :):)

Dzięki. Jakie to dokładnie drożdze ?

 

Na początek może stout - po bardzo wybaczające piwo. Jęczmień palony skutecznie przykrywa (prawie) wszystkie ewentualne wady i błędy ;)

Błędów nie przewiduje :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×