Skocz do zawartości
Viszna

Czy kegerator piwny nada się do wody gazowanej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa serdecznie!

Na początku od razu napiszę, że trafiając tu nie miałem w zamiarze produkcji piwa (aczkolwiek po rozczytaniu się, powiem, że temat mnie bardzo zaciekawił:))

Trafiłem tu bo chciałem zrobić sobie DUŻY syfon -ze względu na to iż w domu u mnie "schodzą" duże ilości wody gazowanej, a w kranie mam rewelacyjną wodę (wioska ma własne ujęcia głębinowe) postanowiłem wykonać sobie taki "duży syfon" i jak poczytałem to wynika, że zestaw od piwa w sam raz by spełniał moje oczekiwania.

Mam do Państwa kilka pytań:

Czy kegerator wg opisu http://www.piwo.org/forum/t2860-Budowa-Kegeratora-w-Browarze-Escarabojo.html może służyć do robienia wody gazowanej?

Bo nie wiem jak jest z prędkością gazowania piwa -jeżeli chodzi o urządzonka do "robienia" wody gazowanej to działają na zasadzie gwałtownego wpuszczenia do wody pewnej ilości gazu i... to wszystko

Tu jest przykład takiego urządzonka:

ale mi zależy bardziej na czymś co budową przypomina "stary" syfon/saturator czyli zalewamy wodą, gazujemy, następnie korzystamy z wody wypychanej przez CO2 a nie przelewanej z buteleczki.

 

A może Ktoś z was w ramach testów swojego kegeratora robił wodę gazowaną i podzieli się spostrzeżeniami?

 

Interesują mnie wszelkie informacje np.:

  • czy reduktor do CO2 do wody powinien być jak do piwa;
  • jakim ciśnieniem gazować wodę? maksymalne (ile wydoli z butli) przez kilka sekund czy raczej wolniej a mniejszym ciśnieniem? bo w syfonach proces następuje gwałtownie-ale krótko;
  • na ile litrów wody (mniej-więcej oczywiście) wystarczy mi gaz z butli 6kG;

 

Bo dość już mam noszenia zgrzewek z wodą, a później wywożenia plastików całymi worami, a tak miałbym cały czas dostęp do wody -coś w stylu saturatora ;)

 

pozdrawiam

Piotr W.

Edytowane przez Viszna

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

ble...

pić wodę, jak zwierzęta ?

i to z kegeratora ?

 

 

a tak poważnie to czego być nie nalał do takiej instalacji to z kranu będzie leciało bazowane.

Mnie ostatanio namówili na zrobienie czegos na wzór Coca-coli i tez w planie jest takie gazowanie.

Co do ilości gazu to kwestia gustu. Zawsze można "dogazować" jak będzie za mało.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jasne, że się nada. Potrzebujesz beczki, butli z reduktorem, flanszy do beczki (albo końcówek w przypadku kega po pepsi) i kranu piwnego. A jak już masz kegerator, to warto dorobić do niego trochę piwka ;)

Edytowane przez mrblaha

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

U mnie w planach był kegator na 2 kegi, ale brak miejsca zweryfikował plany. Ja ostatnio jak nie było co wlać do kega zapodałem wodę z 2 butli 5l niegazowaną , nagazowałem co2 z butli i parę dni był seturator ;) działało to super , acz ciut za duża temp. była w lodówce - do piwa jest ok do wody gazowanej przydało by się parę stopni mniej (moja lodówka jest malutka i ciężko jej schłodzić do np. 3 °C

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam

Pozwolę sobie odgrzać trochę temat…

Zbudowałem z kega pepsi układ do wody gazowanej i nie do końca jestem zadowolony

Nasycam wodę 4barami następnie obniżam do 2barów i podczas czerpania wody już w wężu wytrącają się bąble w skutek, czego woda „strzela” z kurka i już jest częściowo odgazowana

Wąż z kega to zwykły wężyk 6mm na końcu jest kran jak na fotce

Nie wiem, co można zrobić, aby to ograniczyć

post-8925-0-83564800-1396725412_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pewnie by pomógł z tym, że jednak chciałem zachować tą wylewkę, co mam

Tak sobie kombinuję, że wąż jest zbyt cienki i spada w nim szybko ciśnienie.

Taki 8mm może by pomógł?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam

Pozwolę sobie odgrzać trochę temat…

Zbudowałem z kega pepsi układ do wody gazowanej i nie do końca jestem zadowolony

Nasycam wodę 4barami następnie obniżam do 2barów i podczas czerpania wody już w wężu wytrącają się bąble w skutek, czego woda „strzela” z kurka i już jest częściowo odgazowana

Wąż z kega to zwykły wężyk 6mm na końcu jest kran jak na fotce

Nie wiem, co można zrobić, aby to ograniczyć

Wygląda jak bateria prysznicowa :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Czy wąż ma min. 1,5m? To ważne szczególnie przy kranach bez kompensatora

 

 

Tak z czystej ciekawości, z czego wynika taka długość

 

I czy średnica węza ma jakieś znaczenie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

z czego wynika taka długość

 

 

 

I czy średnica węza ma jakieś znaczenie?

1. z fizyki

2. tak.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
1. z fizyki

 

 

 

 

Z całym szacunkiem rozumiem, że świat takimi prawami się rządzi, ale myślałem, że ktoś napisze po prostu jak to jest i mnie oświeci…

 

Panowie, jakiej średnicy używacie węży

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

cyt. z wiki: "...Aby dobrze spełniał swoje zadanie, powinien mieć 1.5m lub więcej. Do rozmiaru króćca szybkozłączki pasują węże o rozmiarze 7x2.5mm (średnica wewnętrzna 7mm)."

 

Toolkit Piwowara mówi natomiast tak:

 

L = P( -(H x 0.5) – 1 ) / R

L = długość węża piwnego P = ustawione ciśnienie H = całkowita wysokość od środka kega do kranu R = oporność linii z poniższej tabeli

1 = resztkowe ciśnienie pozostające w kranie (wartość może być zwiększona do 2 jeśli trzeba zwiększyć szybkość dozowania)

Typ instalacji: Opór 3/8” rury z nierdzewki 0,2 5/16” rury z nierdzewki 0,5 1/4” rury z nierdzewki 2 3/8” wąż z tworzywa sztucznego 0,11 5/16” wąż z tworzywa sztucznego 0,17 1/4” wąż z tworzywa sztucznego 0,7 3/16” wąż z tworzywa sztucznego 2,7

Edytowane przez xfranek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Xfranek Wielkie dzięki

 

Sprawdzę potestuję i nie omieszkam napisać, co z tego wyszło

 

 

Z wyliczeń wyszło, że w moim przypadku przy ciśnieniu 2 bary rozsądnym wyjściem jest wąż o małym przekroju

wewnętrznym np. 3/16”(ok 5mm). miał by on wówczas trzy metry.

 

Przy wężu 5/16(ok 8mm) to 48m?!

 

h=60cm

 

Albo pomieszałem się w jednostkach.

Może ktoś mnie sprawdzić

Edytowane przez Rafal_ll

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mi tak samo wychodzą obliczenia. Nie wiem czy nie za duże ciśnienie ustawiasz. W jakiej temperaturze stoi keg z wodą?

Edytowane przez xfranek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Temperatura pokojowa

 

Do nowej butelki wody gazowanej zamontowałem manometr w wstrząsnąłem wyszło 2 bary zostawiłem na noc i ciśnienie się nie zmieniło, dlatego wymyśliłem te dwa bary

 

Najmniejszy przekrój rurki, jaki można tanio kupić to 1/4 ‘’ … Zamówiłem

 

Według obliczeń wyszło11,76m zobaczymy, co z tego wyjdzie, mogę w tej rurce chłodzić.

 

Zastanawiam się czy wodę można traktować jak piwo, w końcu piwo to nie woda gęstość jest pewnie inna

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jak temp. pokojowa to 2 bary jest ok. Moim zdaniem gęstość nie różni się tak bardzo żeby to miało większe znaczenie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

CO2 w instalacji piwnej nie zagazowuje piwa a tylko wypycha piwo z beczki.....

To jakaś nowość. Możesz podać źródło tej informacji?

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

CO2 w instalacji piwnej nie zagazowuje piwa a tylko wypycha piwo z beczki...

 

Pierwszy post i tak  od razu dowaliłeś do pieca.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

CO2 w instalacji piwnej nie zagazowuje piwa a tylko wypycha piwo z beczki.....
  :facepalm:

rozumiem, że kolega swą wiedzę oparł o wyszynk piwa w piwiarniach?

Jeśli by nie teoretyzował, a praktykował to by wiedział, że CO2 w instalacjach można używać i do nagazowania i do wypychania piwa :)

Do stouta polecam mieszankę spożywczą azotu i CO2 :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×